De 5 Beste Soorten Garnalen Voor In Een Zoetwater Aquarium

Ben je op zoek naar de ideale soorten garnalen voor in een zoetwater aquarium, zoek dan niet verder. Dit overzicht heeft voor jou de beste grote én kleine garnalen uitgekozen, welke een mooie toevoeging zullen zijn op het ecosysteem dat je in je tank hebt opgebouwd.

Natuurlijk is elke selectie voorzien van een duidelijke afbeelding en informatie over de garnalensoort die we voor je hebben geselecteerd.

We hebben enige tijd geleden al wat aandacht besteed aan enkele algenetende garnalen, welke wellicht ook interessant kunnen zijn voor mensen die veel last hebben van algengroei in hun aquaria. Hierin kwam onder meer de vuurgarnaal voor, welke in het onderstaande overzicht ook is vertegenwoordigd.

 

Beste Soorten Garnalen Voor Het Aquarium

Het kiezen van de ideale zoetwater garnalensoort zal voornamelijk afhankelijk zijn van de watertemperatuur, het type vissen dat al aanwezig is, maar ook de vegetatie in het aquarium. Vraag na bij de aquariumspecialist of een soort geschikt is voor jou aquariumsituatie.

 

Rode Vuurgarnaal

Rode Vuurgarnaal Cherry Shrimp Neocaridina davidi

De Rode Vuurgarnaal (Neocaridina davidi), ook bekend onder de naam Cherrygarnaal, is een prachtige roodkleurige dwerggarnaal. We hebben deze bijzondere soort al eens besproken in ons artikel over de beste algeneters in een zoetwater aquarium.

Niet alleen is de vuurrode kleur een erg mooie toevoeging in de tank, ook zal het diertje over het algemeen zeer makkelijk te houden zijn. Bovendien passen zijn behoeften binnen een breed spectrum aan zoetwater aquarium varianten.

De kleurstelling is primair rood voor deze garnaal en hij doet het prima met middelgrote tropische zoetwatervissen. Deze helpt hij zelfs door die vervelende algengroei te bestrijden. Algen zijn voor de vuurgarnaal een lekker maaltje!

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een erg populaire garnalensoort is in de Nederlandse hobbyaquaria. Hieronder wat meer details over de behoeften:

 

NaamRode Vuurgarnaal
Wetenschappelijke naamNeocaridina davidi
Lengte2,5 - 3 cm
Temperatuur22 - 28 °C
PH waarde6 - 8 PH (optimaal: 7)
GH waarde4 - 14 GH (optimaal: 7)
KH waarde1 - 8 KH (optimaal: 3)
TDS waarde80 - 400 (optimaal: 175)
Nitraat< 20 ppm
Formaat aquarium40 liter of meer
MoeilijkheidZeer makkelijk
FokkenZeer makkelijk
DieetOmnivoor (algeneter)
TemperamentVriendelijk
Levensverwachting1 - 2 jaar

 

Amano Garnaal (Japonica)

Amano Garnaal Japonica

De Amano Garnaal (Caridina multidentata), ook wel Japonica garnaal of Japanse garnaal genoemd, is een relatief klein zoetwater garnaaltje dat over het algemeen erg populair is bij vele aquariumhouders.

Erg fijn voor beginners is het feit dat het voortplanten van deze diertjes vrij moeilijk zal gaan in een gemiddelde zoetwater tank. Qua dieet heeft de Japonica ook geen bijzondere behoeften, alles gaat er wel in. Het is een echte ‘opruimer’ in het ecosysteem en zal ook algen verwijderen.

Probeer deze soort in groepen van ten minste 6 exemplaren te houden, zodat dominant gedrag wordt tegengegaan. Verder zijn het erg vriendelijke garnalen tegenover aquariumgenoten. Hieronder zijn wat meer details over de behoeften te vinden:

 

NaamAmano Garnaal (Japonica)
Wetenschappelijke naamCaridina multidentata
Lengte3 - 6 cm
Temperatuur18 - 28 °C
PH waarde6,5 - 8 PH (optimaal: 7,2)
GH waarde5 - 15 GH (optimaal: 7,5)
KH waarde1 - 8 KH (optimaal: 3)
TDS waarde100 - 400 (optimaal: 175)
Nitraat< 20 ppm
Formaat aquarium40 liter of meer
MoeilijkheidMakkelijk
FokkenMoeilijk
DieetOmnivoor (algeneter)
TemperamentVriendelijk
Levensverwachting2 - 5 jaar

 

Waaierhand Rotsgarnaal

Waaierhandgarnaal
Bron: Wikimedia Commons

De Waaierhand Rotsgarnaal (Atyopsis moluccensis), ook bekend onder de naam Molukse Waaierhandgarnaal of Bamboegarnaal, is ook al zo’n enorm populair en veelhouden soort. Niet geheel onlogisch dat het dier in dit lijstje voor komt.

Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië en gedijt zodoende het liefste in warm, zoet water. Eens in de paar maanden zullen ze zichzelf ontdoen van hun exoskelet, dus niet schrikken als dit plotseling het geval is!

Het zijn vriendelijke dieren tegenover de eigen én andere soorten, waardoor ze perfect zijn in de meeste zoetwater aquaria met ruwweg de volgende voorwaarden:

 

NaamWaaierhand Rotsgarnaal
Wetenschappelijke naamAtyopsis moluccensis
Lengte10 cm
Temperatuur22 - 28 °C
PH waarde6 - 8 PH
GH waarde6 - 8 GH
KH waarde2 - 6 KH
TDS waarde100 - 400 (optimaal: 175)
Nitraat< 20 ppm
Formaat aquarium80 liter of meer
MoeilijkheidMakkelijk / Gemiddeld
FokkenZeer moeilijk
DieetDetrivoor / omnivoor
TemperamentVriendelijk
LevensverwachtingTot 6 jaar

 

Bijengarnaal

Bijengarnaal
Bron: Wikimedia Commons

De Bijengarnaal (Gnathophyllum americanum) is een andere erg leuke dwerggarnaal die zijn naam eer aandoet door zijn bijzondere uiterlijk, welke geel en zwart gestreepd is.

Hoewel ze niet heel erg veel vragen van de aquariumhouder, zullen ze gemiddeld gezien wel iets meer verzorging nodig hebben dan de andere soorten op deze lijst. Dat komt met name door de behoefde aan constante waterwaarden en een zeer schone tank.

Deze soort stelt veel prijs op verstopplekjes, zoals een kleine grot of dichte begroeiing. De exacte behoeften zijn in de onderstaande tabel uitgebreid beschreven:

 

NaamBijengarnaal
Wetenschappelijke naamGnathophyllum americanum
LengteTot 4 cm
Temperatuur20 - 26 °C
PH waarde6,2 - 6,8 PH
GH waarde4 -6 GH
KH waarde0 - 2 KH
TDS waarde100 - 180 TDS
Nitraat< 20 ppm
Formaat aquarium40 liter of meer
MoeilijkheidMakkelijk
FokkenGemiddeld
DieetOmnivoor
TemperamentVriendelijk
Levensverwachting1- 2 jaar

 

Crystal Red Garnaal

Crystal Red Garnalen

De veelgehouden Crystal Red Garnaal (Caridina cantonensis) is een mooie siergarnaal welke perfect past in de meeste zoetwater aquaria. De gevarieerde kleurpatronen maken het een genot om naar de diertjes te kijken.

Wanneer beginners iets meer ervaring beginnen te krijgen met het houden van garnalen, is het een soort die veelal wordt gekozen. Ze hebben vrij veel specifieke behoeften, waardoor niet iedereen deze soort zou moeten houden.

Desondanks hebben de diertjes vele positieve kwaliteiten die het voor gevorderde hobbyisten de moeite waard maakt de soort te kiezen. Ze kunnen prima samenleven met vissen die geen garnalen eten, en worden speciaal gefokt om hun mooie kleuren.

Wil je weten wat de benodigdheden en behoeften van de Crystel Red garnaal zijn? Bekijk dan de onderstaande tabel voor gemakkelijke referentie, zo weet je precies of deze soort geschikt is voor jou aquarium:

 

NaamCrystal Red Garnaal
Wetenschappelijke naamCaridina cantonensis
Lengte2,5 - 3 cm
Temperatuur21 - 23 °C
PH waarde6,2 - 7,2 PH
GH waarde3 -7 GH
KH waarde0 - 4 KH
TDS waarde100 - 250 (optimaal: 150)
Nitraat< 20 ppm
Formaat aquarium40 liter of meer
MoeilijkheidGemiddeld
FokkenGemiddeld
DieetOmnivoor (algeneter)
TemperamentVriendelijk
Levensverwachting1- 2 jaar

 

De Ideale Garnalensoort Kiezen Voor Je Aquarium

Deze selectie van razend populaire zoetwater garnalen helpt je hopelijk een stapje verder op weg bij het selecteren van een geschikte soort voor jou aquarium. Natuurlijk is het even goed opletten of het allemaal past bij de situatie in jou tank. Maar deze puzzel is onderdeel van de hobby!

We horen graag van je wat je favoriete garnalensoort is. En mocht je nog een zeer geschikte soort missen in dit overzicht, dan zetten we deze er graag bij. Laat het ons gerust weten door even contact op te nemen, of een reactie achter te laten onder dit artikel.

Tot slot natuurlijk heel veel plezier met het introduceren van je eerste garnaaltjes in je zoetwater aquarium. Een mooi moment dat je jezelf nog lang zal herinneren. Waar is jou keuze op gevallen?

Plaats een reactie