De 10 Beste Soorten Algeneters Voor Een Zoetwater Aquarium

De algeneter is een essentieel onderdeel van het natuurlijke ecosysteem in elk aquarium, welke de hobbyist zo goed mogelijk probeert na te bootsen op kleine schaal.

Voor zoetwater aquaria worden verschillende soorten algeneters gebruikt. Populair zijn vooral de algenetende vissen, maar ook verschillende soorten garnalen en slakken kunnen algen efficiënt uit het aquarium verwijderen.

Dit artikel geeft aquariumfans een overzicht van de beste algeneters om jou aquarium op natuurlijke wijze schoon te houden van algengroei. We zullen hierbij de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoe kies je de beste algeneters voor je aquarium?
 • Wat zijn de beste soorten algenetende vissen, garnalen en slakken?
 • Welke anti-algen producten kunnen een goede toevoeging zijn aan het aquarium?

 

Zo Kies Je De Beste Algeneters Voor Je Aquarium

De meeste mensen zullen een algemeen idee hebben van het begrip ‘algeneter’, maar slechts weinigen kunnen je een duidelijk antwoord geven op de vraag ‘Wat is een algeneter?‘.

Algeneters wordt meestal geassocieerd met één of twee populaire soorten vissen die algen eten. Maar algeneters zijn een veel grotere groep vissen en ongewervelden, elk met hun eigen specifieke behoeften en benodigdheden.

Inderdaad, de beste algeneter voor je aquarium zal voor elk type leefomgeving anders zijn.

Maar welke soort ook ideaal is voor jou specifieke situatie, algeneters zullen vrijwel altijd een interessante toevoeging zijn in een zoetwater aquarium. Niet alleen vanwege de balans die ze brengen in de leefomgeving, maar ook vanwege hun vaak unieke gedrag en uiterlijk.

 

Loop De Bestaande Aquarium Situatie Na

Naast de benodigdheden van elke individuele vis, moeten ook de verschillende aspecten van het ecosysteem in het aquarium en zijn bewoners in overweging worden genomen. Met name op de volgende punten:

 • Activiteit en agressieniveau medebewoners: De meest essentiële overweging. Kan je de algeneter in één tank plaatsen met de huidige aquariumbewoners?
 • Zuurstofgehalte: Welke zuurstofwaarden worden er gebruikt in het aquarium? Kies een algeneter die past bij de zuurstofwaarden van het huidige ecosysteem.
 • Stroomsnelheid: Sommige algeneters houden van veel beweging in het water, maar voor andere soorten kan dit stressvol zijn. Welke algeneter soorten zijn (on)geschikt voor de stroomsnelheid in de tank?
 • Dichtheid van plantgroei en inrichting: Hoe dicht is de begroeing en de verschillende objecten in het aquarium? Hoe beïnvloed dit de algeneters die je wil introduceren?

 

Kies Algenetende Soorten Die Passen In Jou Aquarium

We zouden erg graag een gericht antwoord geven op de vraag “welke algeneter is ideaal in mijn aquarium?“, maar helaas weten we hiervoor te weinig over jou individuele aquarium. Als je de juiste algenetende dieren wil kiezen, dan zijn de bovenstaande factoren van levensbelang voor de dieren die je wil introduceren in het aquarium.

Gelukkig zijn de meest verkochte algeneters geschikt voor een breed palet aan verschillende aquaria. Bij een goede verzorging van de leefomgeving en een begrip van het aquatische ecosysteem in de tank, zal er een brede keuze zijn. Vissen, garnalen en slakken die algen eten worden hieronder overzichtelijk weergeven.

 

Wat Zijn De Beste Algenetende Vissen?

De meest aantrekkelijke manier om algen te bestrijden is het gebruik van algenetende vissen. Deze vissoorten zullen zich tegoed doen algen, maar tegelijk ook een mooie aquarium aanwinst zijn. Hieronder een kort overzicht van de populairste soorten algenetende vissen.

 

1. Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneus Algeneter Vis
Bron: Wikimedia Commons

De Borstelneus (Ancistrus Dolichopterus) is een populaire algenetende vis die vaak de perfecte toevoeging aan een aquarium zal zijn.

Deze interessante vissen zijn ideaal voor een gemiddeld formaat aquarium (1 meter of groter), aangezien antennemeervallen tussen de 10 en 15 cm groot worden. Naast hun kwaliteiten op gebied van algen eten, is het absoluut een vis die gespreksstof kan opleveren. Mannetjes hebben grote snorharen op hun kop, waarmee ze majestieus toezicht houden op de situatie in hun leefomgeving.

De borstelneus is bij de meeste aquariumzaken verkrijgbaar in rode of gouden variant. Hierdoor is het een vrij opvallende verschijning in het aquarium. Deze specifieke algeneter zal het goed doen in een inrichting met veel verstopplekjes en drijfhout.

 

2. Siamese Algeneter

Siamese Algeneter - Crossocheilus oblongus
Bron: Wikimedia Commons

De Siamese Algeneter (Crossocheilus oblongus) is een ware verslinder van algen. Althans, zo staat hij al jarenlang bekend in de aquariumwereld.

Het zijn zeer vredelievende dieren die vele verschillende soorten algen eten en controleren (inclusief de gevreesde baardalg), waardoor het zonder twijfel een positeve invloed is op vrijwel alle aquaria.

Niet alleen zullen ze algensoorten eten die vele andere vissen links laten liggen, maar ook kunnen ze populaties planaria wormen bestrijden op natuurlijke wijze.

Om het allemaal nog mooier te maken: de Siamese algeneters zijn zeer geschikt in een aquarium met veel planten, omdat ze vrij efficiënt zijn in het voorkomen van schade aan waterplanten. Tijdens het fourageren voor algen wordt het groen helemaal intact gelaten.

 

3. Chinese Algeneter

Chinese Algeneter - Gyrinocheilus aymonieri
Bron: Wikimedia Commons

De Chinese Algeneter (Gyrinocheilus aymonieri) wordt soms wel is verward met andere soorten. Deze soort is een middelgrote algenetende vis van zo’n 15 centimeter lengte.

Hoewel deze soort niet per se de beste algeneters zijn die je kunt verkrijgen, bieden ze iets speciaals wat andere vissoorten niet kunnen.

Ze zullen namelijk zeer goed kunnen overleven in een aquarium met semi-aggressive vissen, die we vaak tegenkomen met ecosystemen gebaseerd op sommige varianten van de Afrikaanse Cichliden. Ook kunnen jonge Chinese algeneters tam genoeg gedrag hebben om in een gewone tank te verbijven. Op latere leeftijd worden ze mogelijk aggressiever.

Het klinkt dus wat intimiderend, maar het aggressieve karakter kan voor sommige aquariumhouders juist een voordeel zijn. Ben je helemaal gek van Cichliden vissen en zoek je een goede algeneter? Dan is de volwassen Chinese Algeneter mogelijk de meest geschikte kandidaat. Maar deze soort is dus alleen voor de ervaren aquariumhouder!

 

4. Dwerg Algeneter

Dwerg Algeneter Otocinclus vittatus
Bron: Flickr

De Dwerg Algeneter (Otocinclus vittatus) is een miniscule meerval die, zoals zijn naam doet vermoeden, gek is op het eten van algen.

De minivisjes worden slechts 4 cm groot en ook geschikt in een kleine tank (vanaf 40 cm groot). Ze leven in zoet water met een pH rond de 7 en een temperatuur tussen de 24 en 26 graden Celsius. Ze zijn algemeen verkrijgbaar tegen een relatief lage prijs.

Het zijn zeer vriendelijke en rustige dieren, waardoor ze goed passen in de meeste ecosystemen. Ze leven bij voorkeur in groepen en zullen gedijen in een plantrijke omgeving.

Ze zullen geen gevaar vormen voor de planten, maar wel de leefomgeving beschermen tegen voornamelijk bruine algen, zodat deze de tank niet kunnen overnemen.

 

5. Naaldmeerval

Naaldmeerval Algenetende Vis
Bron: Wikimedia Commons

De Naaldmeerval (Farlowella acus) is een langwerpige meerval die verzot is op algengroei.

De vissen eten veel verschillende soorten voedsel en zullen een aquarium al vrij snel volledig hebben ontdaan van elk type groene alg. Wel zal deze vissoort de meeste verzorging nodig hebben van alle vissen in deze lijst.

Ten eerste heeft het aquarium een hoog zuurstofgehalte nodig en wat stroming. Verder moet het water van de hoogste kwaliteit zijn. Omdat ze vrij schuw zijn, moeten ze worden gehouden met geschikte soorten die geen competitie zijn voor hun voedselvoorziening.

Als jou aquarium voldoet aan deze eisen, dan zal een naaldmeerval een interessante en praktische toevoeging zijn aan het ecosysteem, maar ook zeker in het oog springen vanwege de bijzondere vorm!

 

Wat Zijn De Beste Algenetende Slakken?

Slakken hebben onder aquariumhouders een vrij slechte reputatie. Toch zijn er interessante slakkensoorten die algen maar wat graag zullen verorberen, maar ook zeker een positieve invloed zullen hebben op de aquatische leefomgeving.

 

6. Zebra Renslak

Zebra Slak Nerite Snail
Bron: Wikimedia Commons

De zogenoemde nerite slakken zijn erg populair als huisdier. Voormelijk de Zebra Renslak (Neritina natalensis) is een graag geziene gast in de meeste zoetwater aquaria.

De diertjes hebben verschillende kleuren en patronen, en anders dan bij andere slakken zal deze soort niet voortplanten in het aquarium. De soort is een behoorlijk actieve algengrazer, waarbij de soort alg vrij weinig uit maakt.

Positief is ook het feit dat deze mooie slakkensoort geen schade zal aanbrengen aan de planten in de tank, wat voor veel eigenaren erg belangrijk is.

 

7. Schijfhoren

Schijfhoren algenetende slak aquarium
Bron: Reddit

De Schijfhoren (Planorbis planorbis) is een slak met een prachtig huisje, die ook nog eens een nuttige bijdrage kan leveren aan het ecosysteem in de tank.

Deze slak wordt ook wel de ‘kleine posthoren‘ genoemd. Het diertje kan in veel verschillende dierenspeciaalzaken worden gevonden. Ze beschrijven verschillende typen algen, maar zullen zich ook tegoed doen aan dood plantmateriaal en overgebleven visvoer.

Interessant is ook het feit dat het luchtademers zijn, die vrij groot kunnen worden. Ze zullen goed stand houden in kleine en middelgrote zoetwater aquaria met een temperatuur tussen de 22 en 27 graden. Varianten van deze soort komen ook in het wild voor in Nederland.

 

8. Slanke Knobbelhoren

Slanke knobbelhoren Malaysian Trumpet Slak
Bron: Flickr

De Slanke Knobbelhoren (Melanoides tuberculata), ook wel bekend als de ‘Malaysian Trumpet’ slak, zal benodigd zijn voor vrijwel elk aquarium met planten.

De slakken worden geprezen om hun zoektocht naar voersel onder het bodemmateriaal in de tank. Ze zullen zowel planten als visvoer eten, en op efficiënte wijze algen onder de bodemlaag van de tank verwijderen.

Ze zullen tijdens het zoeken naar voedsel de grond omwoelen, wat erg goed is voor het ecosysteem (voornamelijk voor de planten). Een nadeel aan deze soort is dat hij zeer snel zal voortplanten wanneer er veel voedsel beschikbaar is, dus houd dit goed in de gaten.

 

Wat Zijn De Beste Algenetende Garnalen?

Ook ontzettend interessant zijn garnalen die algen eten. Garnaalsoorten toevoegen aan het aquarium zal niet alleen het ecosysteem interessanter maken, maar ook de tank schoon houden van verschillende algensoorten.

 

9. Amanogarnaal

Amanogarnaal
Bron: Pixabay

De Amanogarnaal (Caridina multidentata) is een garnaal die waarschijnlijk beste presteert op het vlak van algenetende garnalen.

Hun relatief grote formaat (5 cm) geeft ze de mogelijkheid om zichzelf beter te verdedigen tussen andere diersoorten, wat ze anders maakt dan andere garnalen waaraan ze zijn gerelateerd. Ze gedijen bij constante waterwaarden.

Deze soort is erg goed in het eten van verschillende soorten zachte algen, maar zullen ook dood plantmateriaal en overgebleven visvoer consumeren. Houd ze idealiter in zoet water bij 23 tot 27 graden, met een pH waarde van maximaal 7,5.

 

10. Vuurgarnaal

Rode Vuurgarnaal Cherry Shrimp Neocaridina davidi
Bron: Wikimedia Commons

De Vuurgarnaal (Neocaridina davidi), ook wel Cherrygarnaal genoemd, is een (veelal) knalrode garnaal die erg populair is om zijn bijzondere uiterlijk, en hierom ook ruim verkrijgbaar is bij de specialist.

Ze zijn behoorlijk weerbarstig wanneer ze in constante waterwaarden worden gehouden. Ook zullen ze vrij gemakkelijk voortplanten. Naast de rode variant kunnen verschillende kleursoorten voorkomen.

Vuurgarnalen zijn erg goed in het eten van verschillende soorten draadalgen, maar zullen ook overgebleven visvoer opeten. Het beste is om de vuurgarnaal te houden met kleinere vissen die het diertje niet zullen proberen aan te vallen. Het zijn namelijk gevoelige dieren, maar gedijen bij temperaturen tussen 22-26 graden met pH waarden tussen 6,5 en 8.

 

Een Gebalanceerd Ecosysteem In Het Aquarium

Heb je een mooie algenetende soort gevonden, dan wordt het tijd om te overwegen hoe je ze gaat aankopen. Want hoeveel algeneters moeten er eigenlijk in een aquarium? Ook dat ligt helemaal aan jou individuele ecosysteem:

 • Algenetende vissen: Altijd in groepen kopen, minimaal 5 vissen per tank. Middelgrote of grotere aquaria kunnen makkelijk meer vissen aan. Wil je een Borstelneus, dan kan deze alleen of als koppel. Maar nooit twee mannetjes samen plaatsen van deze vissoort!
 • Algenetende slakken: Ook in kleine groepjes, zo’n 4 slakken per 100 liter is een goed gemiddelde. Vraag bij voorkeur na bij de aquariumspecialist om af te stemmen op je persoonlijke situatie.
 • Algenetende garnalen: In grote groepen inkopen, ongeveer 1 garnaal per 3-5 liter. Wil je een Vuurgarnaal kolonie, houd er rekening mee dat ze iets minder efficiënt zijn in algenverwijdering.

Naast de dieren die op natuurlijke wijze algengroei kunnen verwijderen, kan je ze natuurlijk altijd een handje helpen. Heb je erg veel last van algengroei in de tank, overweeg dan de planten een handje te helpen met dit anti-algengroei middel.

 

Soorten Algen In Aquaria

Onthoud altijd dat elk aquarium situatie uniek is. De verzorging en behoeften zullen dus verschillen per tank. Ook de soorten algen in het aquarium zijn hierbij van belang. Hierbij zijn de volgende algensoorten het belangrijkste:

 • Baardalg
 • Puntalg
 • Blauwalg
 • Draadalg
 • Bruine algen
 • Zweefalgen (groen water)

Waar relevant hebben we bij de algeneters in de lijsten hierboven vermeld welke algensoorten ze het beste kunnen bestrijden. Met een gezonde groep aan algenetende dieren in jou ecosysteem zal je een prachtig, gezond aquarium hebben samengesteld waar je als houder trots op mag zijn. We horen graag van je welke soorten je nog mist in dit overzicht!

Gebaseerd op een artikel van NualgiAquarium.com

Lees ook: De 5 Beste Algeneters Die De Vijver Buiten Helder Houden

Plaats een reactie