Dory Vis Kopen: Een Blauwe Picasso Doktersvis Als Huisdier

Na de populaire Disney film Finding Dory, maar ook de eerdere Finding Nemo films, is het kopen van een eigen “Dory vis” erg populair. De echte naam van deze vis is Blauwe Picasso Doktersvis (Paracanthurus hepatus).

De smalle, blauwe vis met kenmerkende gele staartvin wist al vele harten van Dory-fans te veroveren. Natuurlijk willen veel mensen na het zien van de film een eigen blauwe doktersvis in huis halen. Maar daar kleven in de praktijk meer risico’s aan vast dan gedacht.

Een Nemo vis kopen is over het algemeen een stuk makkelijker. Deze tropische zoutwatervis heet in het echt Drieband Anemoonvis. Uitgebreide informatie over het houden van een Nemo vis is in dit artikel te vinden.

 

Mag Ik Een Dory Vis Kopen? Alsjebieft?

Het is een vraag die veel kinderen aan hun ouders stellen na het zien van de ontzettend leuke Disney film Finding Dory. Een tropische vis als deze in huis halen is echter meer werk dan veel mensen denken.

Net als in de film houd een doktersvis van zwemmen: het liefste zeer lange afstanden. Doktersvissen leven in het wild in de koraalriffen van de Indische oceaan, de kust van Japan, de Oostkust van Afrika en het Great Barrier Reef In Australië.

 

Vlijmscherp Wapen

De door velen zo geliefde Dory vis kopen is onverstandig om meerdere redenen. Ten eerste is de Picasso Doktersvis simpelweg gevaarlijk. Die mooie gele staartvin is namelijk een vlijmscherp wapen. De binnenkant van de staartvin is voorzien van een scherp mes, welke ‘Dory’ zal uitklappen op het moment dat hij zich bedreigd voelt.

De scherpe staartvin is de natuurlijke verdediging van de doktersvis. Het is mogelijk dat bij onjuiste verzorging de vis opgewonden of bedreigd kan raken, met diepe vleeswonden tot gevolg.

Deze kunnen snel infecties veroorzaken en de wond én huid flink opzetten (mogelijk door gifklieren), wat natuurlijk ronduit gevaarlijk is voor de gezondheid en soms ook directe medische hulp behoeft.

 

 

Zoutwater Aquarium

Om een leefomgeving te creëren in huis die groot genoeg is voor de Blauwe Doktersvis om in te zwemmen, groeien, verstoppen en genieten, zal je een flinke investering moeten doen.

Daarbij groeit de vis door tot ruim 20 centimeter, heeft hij veel vers zout water nodig, veel ruimte om te zwemmen, maar ook veel verzorging.

Een zoutwater aquarium van ruim 700 liter inrichten kost al snel meer dan €1.000,-. Het gaat om een aquarium van minimaal 2 meter breed, 60cm hoog en 60 cm lang. Hierin kunnen de kleinste Dory visjes worden gehouden. Deze moet regelmatig gevuld worden met zout water dat als geheel ruim een ton weegt!

Vaak worden zoutwater aquaria alleen door ervaren aquarium houders in huis gehaald. Uitgebreide kennis rondom zorg en de inrichting van het aquarium is nodig om een goede leefomgeving te creëren voor een Picasso Doktersvis.

Kortom: We raden het sterk af voor beginners om een Dory vis in huis te halen.

 

 

Dory Vis Alternatief: De Siamese Kempvis

Beginners kunnen dus beter een andere tropische vis als huisdier nemen, willen ze verantwoord vissen houden in een aquarium.

Onze suggestie is om te kiezen voor een Siamese Kempvis, ook wel bekend onder de Latijnse naam Betta Splendens. Deze zoetwatervis is wellicht nog mooier dan Dory zelf:

Siamese Kempvis Betta Splendens
De Siamese Kempvis is een goed alternatief voor een Picasso Doktersvis.

 

De Siamese Kempvis komt in vele bijzondere kleurvariaties, van knalblauw tot felrood. Ook de vormen van de vinnen kunnen sterk uiteen lopen. Het verzorgen van deze vissen is erg gemakkelijk, ook voor beginnende aquarium houders:

  • Zoetwater aquariums zijn makkelijker op te zetten
  • Mannetjes en vrouwtjes kunnen gewoon bij elkaar worden geplaatst
  • De vis is kleiner (zo’n 6cm) en heeft minder behoefte om lange afstanden te zwemmen
  • Ze passen zich gemakkelijk aan verschillende omgevingen aan
  • Waterplanten zijn wel benodigd, omdat het dier moet kunnen schuilen.
  • Het is mogelijk andere vissoorten te houden samen met dit Dory vis alternatief.

 

Dory Vissen Kopen: Een Slecht Idee Voor Beginners

Het is natuurlijk een prachtig gezicht, zo’n Picasso Doktersvis in een aquarium. Maar in huis is het toch echt alleen voor de diehard aquarium houders met veel ervaring een goede optie. Het zweminstinct en de benodigde zoutwatertank is simpelweg voor veel mensen niet haalbaar.

Wil je toch genieten van Nemo en Dory in levende lijve: de meeste Nederlandse dierentuinen hebben mooie aquaria met deze vissen. Hier krijgen ze altijd voldoende ruimte en verzorging van professionals.

Onder meer Blijdorp (Rotterdam) en Artis (Amsterdam) beschikken over deze soorten. Een bezoekje aan de dierentuin is dus vaak een beter alternatief dan het kopen van een Dory of Nemo vis!

Plaats een reactie