Nemo Vis Kopen: Een Anemoonvis Als Huisdier

De beroemde vis uit de film Finding Nemo heet in het echt een Drieband Anemoonvis (Amphiprion Ocellaris), ook wel harlekijnvisje of clownsvis genoemd. Na het uitkomen van de films wilde iedereen opeens een eigen Nemo vis kopen.

Dezelfde trend zagen we in Nederland na het uitkomen van Finding Dory, het vervolg op de Nemo film. Hierdoor werd een Dory vis kopen opeens erg populair in ons land.

De tropische zoutwatervis met de kenmerkende oranje-witte kleur wist al vele harten van Nemo-fans te veroveren. Natuurlijk willen veel mensen na het zien van de film zelf een exemplaar in huis halen. Maar welke risico’s kleven hier in de praktijk aan vast? En wat heb je nodig om Nemo te verzorgen? En in welke winkel(s) kan je een Nemo vis kopen?

 

Hier Kan Je Een Nemo Vis Kopen

Nemo, oftewel de drieband anemoonvis, is te koop bij verschillende aquarium speciaalzaken in Nederland. Een dierenwinkel verkoopt de tropische zeevissen normaal gesproken niet.

De kosten van een Nemo vis liggen rond de 20 – 25 euro per stuk voor een volwassen exemplaar. De daadwerkelijke kosten voor het houden van deze vissen liggen natuurlijk een stuk hoger, gezien de benodigdheden voor het onderhoud en de leefomgeving.

Onder meer Aquastore XL en Coral En Fish Store verkopen de bijzondere tropische vissen. Maar ons advies is om eerst even na te vragen bij een grote aquarium winkel bij jou in de buurt.

Let op: Het kopen van een tropische vis brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Lees dus eerst onderstaande adviezen door om een beeld te krijgen wat er bij het houden van een anemoonvis komt kijken. Beslis hierna pas of je tot aankoop wil over gaan!

 

Een Driebands Anemoonvis Houden

Vergeleken met andere zoutwatervissen is de anemoonvis relatief makkelijk te houden. Het is ook één van de populairste zoutwatervissen om te houden voor beginners.

Kinderen houden enorm van de animatiefilm met de schattige Nemo vis. Als je een beginnende aquarium houder bent met enthousiaste kinderen, heb je dus maar wat graag deze anemoonvis rond zwemmen in de tank.

 

Overzicht Driebands Anemoonvis

En niet alleen in de film is de drieband anemoonvis een machtig interessant beestje. Ook in het echt is er veel moois te leren van deze intelligente vis. Zowel de communicatie als de biologie van de vissoort is vrij uniek. Elk individu heeft een duidelijk eigen karakter.

Hier wat algemene details over de soort, mocht je van plan zijn zelf een Nemo vis te kopen en houden in je aquarium:

Soort:Driebands Anemoonvis (Amphiprion Ocellaris)
Geschikt voor:Beginners
Temperament:Vriendelijk
Aquarium type:Zout Water
Aquarium temperatuur:23 - 26 Graden Celcius
Aquarium grootte:Minimaal 75 Liter
Aquarium pH:7,8 - 8,4 pH
Inrichting:Koraal, Stenen
Dieet:Omnivoor
Levensverwachting:6 Jaar
Formaat:6 - 11 Centimeter
Plaatsing:Bij Voorkeur Als Koppel
Anemoonvis Kopen Aquarium
De anemoonvis uit de film Finding Nemo is geschikt voor beginners met zoutwater aquarium.

 

Gedrag Van De Anemoonvis

Nemo vissen zijn behoorlijk vriendelijke dieren, maar kunnen territoriaal worden wanneer er andere anemoonvis soorten rond zwemmen in het aquarium. Gezien het territoriale gedrag van de Nemo vis is het dus verstandig om deze niet te houden met andere anemoonvissen.

Ondanks de territoriumdrift is de omgang met de eigen soort probleemloos. Sterker nog: het is sterk aan te raden om Nemo vissen als koppeltje te houden, omdat ze in het wild ook in kleine groepen leven.

Zoals de naam van de soort doet vermoeden, heeft de driebands anemoonvis een speciale symbotiotische relatie met de volgende specifieke soorten anemonen:

Een volledige lijst van geschikte anemonen per anemoonvissoort is hier te vinden.

Anders dan gewone tropische koraalvissen, zal de soort geen schade ondervinden van het gif uit bovengenoemde anemonen. Andere vissoorten zullen door de anemonen verlamd raken. Omdat de Nemo vis immuun is voor de giftige netelcellen, zijn deze anemoonsoorten de perfecte schuilplaats.

Schuilen is dan ook het belangrijkste verdedigingsmechanismen van het dier, welke een vrij zwakke zwemmer is. Zorg dus altijd voor voldoende schuilplekken in het aquarium. Dit hoeven net per definitie bovengenoemde anemonen te zijn, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor eventuele andere vissen in het aquarium (zie verderop voor geschikte soorten).

 

Aquarium Benodigdheden Anemoonvis

Anemoonvissen houden van een zwakke stroming en willen graag schuilen. Ze leven niet op de bodem, maar zoeken een plekje hogerop in de tank. Ontwerp je het aquarium inclusief anemonen, focus dan op de leefbenodigdheden van de anemoon. Deze zijn namelijk lastiger in leven te houden dan de Nemo vis.

Een gemiddelde anemoon heeft ten minste een tank nodig van 200 liter. Zorg voor zowel anemoon als vis(sen) voor voldoende filtratie en boots zo goed mogelijk de wilde leefomgeving na: een tropisch zoutwater koraalrif. Anemonen kunnen ook worden vervangen door koraal of steenformaties.

Belangrijk is dat de anemoonvis beschermd wordt tegen de waterstroming, maar ook zich kan afzonderen om te eten. Een aquarium met een balans tussen schuilplekken en open zwemdelen is optimaal.

Het is mogelijk om anemoonvisse nte houden in tanks zonder sediment, wat toch wel een stukje fijner is voor het schoonhouden van de leefomgeving. Let goed op dat de andere vissoorten in de tank hier ook voor geschikt zijn.

Overige benodigdheden zijn weergeven in de tabel eerder in dit artikel. Vraag voor gedetailleerde adviezen bij een aquarium specialist, aangezien elk individueel aquarium ontwerp anders zal zijn.

 

Welke Soort Is Nemo Vis
Drieband Anemoonvissen verstoppen zich graag in hun leefomgeving.

 

Anemoonvis Dieet

Het dieet van anemoonvissen is één van de belangrijkste redenen dat dit visje zo makkelijk te houden is. In een gecontroleerde omgeving (als huisdier) is het dieet van Nemo natuurlijk anders dan in het wild.

Van nature eten anemoonvissen de voedselresten in en om de anemoon. Denk aan parasieten die de anemoon bedreigen, algen, kleine kreeftjes, maar ook voedselresten van de anemoon zelf.

In een aquarium zal het voedsel bestaan uit kleine stukjes zeevissen en garnalen:

  • Bevroren vis (in stukjes)
  • Gewone garnalen van de visboer (in stukjes)
  • Aasgarnalen
  • Artemia (pekelkreeftjes)

Het vegetarische deel van het voedsel wordt normaal uit de tank zelf gehaald wanneer het algenniveau laag is, via vlokken of pellets met spirulina.

Heb je kleinere exemplaren van de anemoonvis, dan moet je deze altijd voeden in de veilige ‘schuilplek’ waar het dier altijd verblijft. Zorg er altijd voor dat je voed op plekken waar een lage waterstroming is.

Volwassen exemplaren hebben 2 keer per dag eten nodig, jonge exemplaren hebben vaker hun eten nodig: zo’n 3 – 4 keer per dag. Ze moeten er immers nog van groeien.

 

Soorten Waarmee Ze In Een Aquarium Kunnen

De vriendelijke natuur van anemoonvissen maakt de keuze aan aquariumvrienden groot. Net als in de film Finding Nemo, zal een grote diverse groep tropische zeevissen geschikt zijn. Let er op dat de leefomgeving van de anemoonvis ongeveer gelijk is aan die van de andere soorten.

Andere soorten anemoonvissen zijn niet geschikt om samen te houden met de drieband anemoonvis, omdat deze hierop sterk territoriaal zal reageren.

Vele koraalvissen zijn wel geschikt om te houden samen met anemoonvissen, zoals:

  • Monnikvissen
  • Lipvissen
  • Verschillende typen pijlvissen
  • Koraalvlinders

Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit de geschikte soorten die samen met de anemoonvis in een zoutwater aquarium gehouden kunnen worden. Vraag bij de aquariumwinkel na welke vissen zouden passen bij jou specifieke tank. Elke leefomgeving is immers anders en sommige vissen zijn lastiger te houden. Soms behoeven andere vissen immers speciale leefomgevingen.

 

Is Een Nemo Vis Geschikt Als Huisdier?

Concluderend kunnen we stellen dat Nemo absoluut een geschikte vis zou zijn om in een aquarium te houden. Het dier is makkelijk te onderhouden, kan overweg met vele andere soorten én is een mooie eye-catcher in je tank.

Ook mensen die nog nooit vissen gehouden hebben (beginners) kunnen overweg met deze vissoort. Vraagt je kind dus na het zien van de inmiddels beruchte films om een eigen Nemo of Dory, dan is het beter om een Nemo te kiezen. Dory (de blauwe Picasso doktersvis) is immers lastiger te houden en raden wij af als huisdier.

Heb je echter de intentie om een mooi zoutwater koraalaquarium te maken en deze te vullen met prachtige tropische vissen, dan is de driebandanemoonvis absoluut één van de geschikte kandidaten om te houden als huisdier. Zo kunnen je kinderen elke dag naar Nemo zoeken.