Het Beste Konijnengaas Kopen: 5 Dingen Om Op Te Letten

Een konijnenren kopen heeft zijn beperkingen. Wil je jou konijnen meer vrijheid geven in de tuin, dan is konijnengaas kopen de beste oplossing. Wel is het verstandig om jezelf eerst goed in te lezen, want het is makkelijk om het verkeerde gaas aan te schaffen. Zeker bij een bouwmarkt als de Gamma of Karwei, waar veel keuze is.

Vaak wordt er algemeen dierengaas gebruikt om bv. konijnen, kippen en cavias buiten te laten lopen. We willen je aanmoedigen om konijnengaas te kopen met de volgende kenmerken:

  • Minimaal 100 cm hoog (bij een konijnenren)
  • Extra lang zonder onderbrekingen
  • Geplastificeerd PVC gaas (niet essentieel, wel beter)
  • Gewoven draad met een gaas kleiner dan 6 cm tussenruimte
  • Buigbaar konijnengaas dat de grond in kan (tegen graven)

 

Wij kwamen met bovenstaande kenmerken uit bij het volgende hoogwaardige konijnengaas van het merk Avinet. Het gaat om zwart PVC gaas van zeer hoge kwaliteit, gewoon online beschikbaar bij Bol.com:

Beste Konijnengaas Kopen Zwart PVC
Bekijk hier dit hoogwaardige konijnengaas op Bol.com

 

1. Konijnengaas Heet Vaak Kippengaas

Omdat er niet veel verschil zit in gaas voor verschillende soorten buitendieren, zal geschikt konijnengaas vaak onder andere benamingen worden verkocht.

Zo wordt kippengaas vaak in één adem genoemd met gaas voor konijnen, cavia’s of andere kleine huisdieren.

Het verschil in de verschillende soorten gaas is niet heel groot. Vaal zit het hem in de maasgrootte of draaddikte. Vaak wordt voor konijnen een verzinkte zeskant gebruikt, of een gelast verzinkt gaas. In principe zijn de volgende afmetingen geschikt voor kleine huisdieren:

 

TypeDikte DraadMaasgrootte (Max.)
Gelast gaas verzinkt1,45 mm19 mm
1,75 mm25,4 mm
Zeskant verzinkt0,7 mm13 mm
0,8 mm25 mm
1 mm50 mm
Zeskant geplastificeerd0,8 - 1 mm13 mm
0,8 - 1 mm25 mm

 

2. Koop Konijnengaas Van Minimaal 1 Meter Hoog

Wanneer je konijnengaas niet koopt om direct op een konijnenhok te bevestigen, dan moet deze zeker hoog genoeg zijn. Want anders ontsnappen je konijnen. Een konijn kan namelijk behoorlijk hoog springen, maar zal vrijwel nooit over een omheining van een meter heen komen.

Vaak is een omheining voor je konijn van 80 centimeter hoog al voldoende, maar wanneer je het konijnengaas ook nog wil ingraven moet er zeker zo’n 20 cetimeter bij worden gerekend.

Onderschat zeker niet de springkracht van je konijn, want de dieren kunnen opvallend hoge hoogtes behalen. Een zeer zelfverzekerd konijn kan soms ook die meter nog wel halen, maar dat is echt een uitzondering op de regel. Sta dus niet gek te kijken als je huisdier ergens op is geklommen om vervolgens over de omheining te hoppen.

 

3. Denk Aan Het Ingraven Van Het Gaas

Graaf het gaas zeker 15 cm in om te voorkomen dat de konijnen ontsnappen. Hierbij bedoelen we natuurlijk een (semi-)permanente plaatsing van de omheining voor je huisdieren. Het eerste wat je pluizige vriendjes namelijk zullen doen, is zich een weg naar buiten proberen te graven.

Door het gaas een stuk de grond in te plaatsen, kan worden voorkomen dat de konijnen ontsnappen.

Hierbij is het vaak verstandig om ook een afbuiging te maken, zodat niet makkelijk naar boven kan worden gegraven wanneer er toch onderdoor wordt gegaan. Plaats het ondergrondse deel dus niet alleen verticaal, maar denk eraan om deze ook een tiental centimeter horizontaal te buigen. Welke kant je dit doet zal niet zoveel verschil maken.

 

4. Konijnen Weren? Kies Dicht Konijnengaas!

Wil je juist konijnengaas kopen om konijnen en andere wilde dieren te weren uit je (moes)tuin, dan is het verstandig om niet te veel ruimte te laten tussen het gaas. Zo kunnen de dieren niet hun snuit of pootjes door de omheining heen krijgen.

Zeskant gaas voor konijnen is dus minder geschikt. Je wil eerder gelast gaas met kleine vakjes kiezen voor deze toepassing.

Het kan ook de moeite waard zijn om naast het gaas ook direct slakken en ander ongedierte tegen te houden. Gebruik het gaas om een fijner net te spannen om de moestuin, zodat je minder last hebt van wilde dieren die al het lekkers uit te tuin weg snoepen.

 

5. Niet Alle Konijnengaas Is Geschikt

Konijnengazen zijn vrijwel altijd gemaakt met licht las- of vlechtwerk. Het zijn niet altijd de meest stevige omheiningen (in vergelijking met bijvoorbeeld hekken voor een ree of ander vee), omdat kleine dieren nu eenmaal minder mogelijkheden hebben om ‘uit te breken’.

Let in ieder geval op het feit dat sommige typen flexibel kippengaas niet toereikend zijn voor konijnen. Soms zullen je konijnen er doorheen bijten, of ze zullen simpelweg hun gewicht gebruiken om de structuur omver te gooien. De dieren kunnen behoorlijk baldadig zijn, zeker als ze een sterke wil hebben.

Koop je dus kippengaas, of gaas bedoeld voor andere kleine buitendieren, dan wil je extra letten op de kwaliteit. Stevig gaas (zoals het hoogwaardige Avinet konijnengaas die we eerder aanhaalden) heeft hierbij altijd de voorkeur.

Plaats een reactie