Zijn Axolotls Blind? Wat Ziet Een Axolotl?

Axoltls zijn bijzondere huisdieren met unieke visuele eigenschappen. Het is als eigenaar goed om te weten of de dieren blind zijn, of goed kunnen zien.

Eerder gaven we al aandacht aan het feit dat axolotls vlees eten en dus carnivoren zijn. Jagers onder water zouden in theorie goed gebruik kunnen maken van hun zicht.

Maar zijn de ogen van een axolotl ook echt goed ontwikkeld, of zijn deze aquarium dieren volledig blind? We zochten het voor je uit en delen onze bevindingen in dit artikel.

 

Zijn Axolotls Blind?

Axolotls zijn niet blind, maar het zicht van de dieren is niet erg goed ontwikkeld. Anders dan vissen hebben axolotls geen gevoelig vlies om hun ogen heen, waardoor de ogen niet goed beschermd zijn. Het zicht van een axolotl focust voornamelijk op bewegende potentiële prooien.

Je kan dus zeggen dat het dier blind is voor objecten die niet bewegen. Tijdens het voeren is het belangrijk om voedsel te bewegen binnen het gezichtsveld.

Hierdoor wordt niet alleen het jachtinstinct van je zwemmende huisdier aangesproken, maar zal deze ook in staat zijn om de ‘prooi’ waar te nemen.

 

Axolotl Oog Zicht
Het oog van een mannelijke volwassen axolotl. (Bron)

 

Wat Ziet Een Axolotl?

Een axolotl ziet onder water niet erg veel, al is het zicht van het dier wel beter dan veel (aquarium) vissen. In plaats daarvan is het dier erg afhankelijk van andere zintuigen. Het dier is over het geheel erg gevoelig voor zijn omgeving, maar neemt dit niet alleen visueel waar.

Zoals vermeld is het zicht van de watersalamander gericht op beweging, een bewegende prooi of gevaren detecteren zijn de dieren erg goed in.

Axolotls kunnen niet in het donker zien. Hiervoor gebruiken ze hun andere zintuigen, zoals aanraking, vibraties in de omgeving, maar ook geur speelt een belangrijke rol.

Let op: Het is niet verstandig om een fel licht te schijnen in de ogen van een axolotl omdat ze niet goed zien in het donker. De ogen zijn misschien niet de beste, maar ze zijn wel erg gevoelig voor (fel) licht. Beperk de hoeveelheid licht in het aquarium dus wanneer je gebruik maakt van relatief felle aquariumlampen. Je zou het zelf immers ook niet fijn vinden om in een felverlichte omgeving te leven!

 

Een Larve Voor Het Leven

Uniek aan axolots is het feit dat ze hun hele leven kenmerken van een larve blijven behouden. Dit heet ook wel neoteny, een vertraging van het maturatieproces.

De zogenoemde Mexicaanse watersalamander blijft zijn leven lang in het water en behoud zijn unieke vinnenstructuur. Ook de ogen zullen zich niet doorontwikkelen naarmate het beestje ouder wordt.

Verzorgen van een axolotl zal altijd met grote zorg gedaan moeten worden. Doordat ze vrij fragiel zijn, maar ook nog eens slecht kunnen zien, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Het is dus verstandig om een sticker op je aquarium te plakken: Pas op, breekbaar. Zo kan je nooit vergeten om je huisdier rustig te benaderen met zorg en liefde. En kan het diertje nooit van je schrikken, omdat hij of zij je niet gezien heeft.

Plaats een reactie