Axolotl Voeding: Wat Eet Een Axolotl?

De axolotl (ook wel bekend als Mexicaanse watersalamander) eet veel verschillende typen voer. Axolotls zijn in beginsel carnivoren, wat inhoud dat het grootste deel van hun dieet bestaat uit dierlijke eiwitten. We hebben hier dus te maken met een vleeseter.

Het dieet van een gemiddelde axolotl zal voornamelijk bestaat uit wormen, kleine visjes, insecten larven, schaaldieren en schelpdieren.

Tamme axolotls in een aquarium eten vaak andere soorten voer. Een axolotl als huisdier eet voornamelijk voerparels (ook wel pellets of korrels genoemd), wormen, kleine visjes, waterinsecten, zalmkorrels, kattenvoer of dode babymuizen.

 

Een Axolotl Voeren

Axolotls eten dood of levend voedsel, maar ze happen vaak pas toe als ze hun prooi zien bewegen.

Het is hierom belangrijk om tijdens het voeren van grotere dierlijke eiwitbronnen (zoals dode babymuizen), deze te bewegen in het aquarium voordat er zal worden toegehapt.

Over het algemeen zal dit bij o.a. speciale axolotl voer korrels geen probleem opleveren, omdat dit eigenlijk net als bij vlokken die vissen krijgen langzaam in het water zal neerdalen. Deze beweging is voldoende om je huisdier tot eten aan te zetten.

 

Hoeveel Voer Eet Een Axolotl Per Keer?

De hoeveelheid die je moet voeren aan een axolotl is afhankelijk van zijn formaat, levensfase, maar ook de watertemperatuur. Een gemiddelde axolotl eet per keer een tweetal wormen en 3-4 voerkorrels (ook wel voerparels of pellets genoemd). Voer dat niet is opgegeten kan het beste worden weggehaald na zo’n 10 minuten.

Vertering van voedsel zal sneller verlopen bij hogere watertemperaturen. Is het water kouder, dan vertraagd de spijsvertering. Zorg in ieder geval dat het water altijd warmer is dan 10 graden Celsius, anders krijgt je axolotl problemen met zijn spijsvertering.

 

Axolotl Voer
Axolotls zijn carnivoren en hebben een jachtinstinct.

 

Hoe Vaak Moet Je Een Axolotl Voeren?

Axolots hoeven gemiddeld slechts twee tot drie keer per week te hoeven gevoerd, omdat het ongeveer zo lang duurt voordat ze hun maaltijd hebben verteerd.

Naarmate axolotls ouder worden, zullen ze vaker een maaltijd nodig hebben (meestal om de dag). Omdat elk individu ander eetgedrag kan vertonen, is het goed om af te gaan op de eetlust van je zwemmende huisdier.

Let er op dat je aquariumdieren niet te veel voert, zeker niet als er meerdere individuen in één aquarium aanwezig zijn. De verveling kan dan toe slaan en dan kunnen de dieren elkaar lastig gaan vallen (met soms vervelende gevolgen).

 

Praktische Voedingstips Voor Axolotls

Tip 1: Het is verstandig om eetbare korrels langzaam te voeren aan je axolotl. Zo heeft hij/zij de tijd om het jachtinstinct in te zetten op het voer.

Tip 2: Hoewel axolotls carnivoren zijn, is het niet verstandig om ze vlees met conserveringsmiddelen te voeren, zoals gehakt. Wanneer het grootste deel van het dieet bestaat uit rauw vlees, let er dan ook op dat het dier voldoende vitaminen binnenkrijgt. Raadpleeg de dierenarts voor meer informatie hierover.

Tip 3: Probeer eens verschillende vlees- en vissoorten uit om te voeren. Wissel het reguliere dieet van wormen en korrels af met zeer dunne reepjes vlees van de slager, bijvoorbeeld schnitzel of biefstuk.

Tip 4: Laat eten dat niet is opgegeten niet al te lang in het aquarium liggen, omdat hierdoor de waterkwaliteit achteruit kan gaan.

Tip 5: Kijk goed naar het gedrag van je axolotl en leer wat hij of zij het lekkerste vind. Hierdoor weet je precies hoe je het dier geïnteresseerd kan houden in zijn of haar voedsel.