Deze 6 Algeneters Kunnen (Redelijk) Goed Tegen Koud Water

Als je een aquarium of vijver buiten hebt met vissen die in relatief koud water leven, kan het lastig zijn om een geschikte algeneter te vinden. Dit artikel zal je helpen een geschikte “koudwater algeneter” te vinden.

Veel algeneters kunnen niet goed tegen koud water, maar er bestaan vissen en slakken die deze rol goed wel kunnen invullen. Enkele van de soorten hebben we eerder besproken in het artikel over geschikte algeneters voor in het zoetwater aquarium.

Natuurlijk bestaan er ook andere varianten, zoals een zoutwater systeem of een visvijver in de tuin. Om iedere situatie zo goed mogelijk te helpen, proberen we in dit kleine overzicht voor elke situatie een algenetende kandidaat te vinden.

 

1. Siamese Algeneter

Siamese Algeneter - Crossocheilus oblongus
Bron: Wikimedia Commons

De koning van de algeneters is toch wel de Siamese Algeneter (Crossocheilus oblongus), welke geschikt is in zowel koude zoetwater aquariums als zoetwater vijvers in de tuin.

Hoewel ze vrijwel alle algen met plezier zullen opeten, is het in een relatief koude leefomgeving belangrijk in de gaten te houden of de dieren kunnen gedijen in de lage watertemperatuur.

Controleer in de beginperiode doorlopend of de vissen ziek worden, wat de eerste hint is dat de diertjes het niet volhouden in het koude water. Let op onder meer witte stip of wormen, waarmee ze andere vissen kunnen besmetten.

 

Type: Koud zoetwater aquarium

Minimale temperatuur: 15 graden Celsius

Optimale temperatuur: 24 – 26 graden Celsius

 

2. Vuurgarnaal

Rode Vuurgarnaal Cherry Shrimp Neocaridina davidi
Bron: Wikimedia Commons

Een andere algenetende kandidaat voor een relatief koud zoetwater aquarium is de zeer mooie Vuurgarnaal (Neocaridina davidi), ook wel bekend als de ‘Red Cherry shrimp’.

Deze garnalen zullen vrij goed tegen wat kouder water kunnen, maar wel trager en minder optimaal gaan leven. Ook voortplanten is niet mogelijk in een koude leefomgeving.

De kleine garnaaltjes zijn ook nog eens een mooie verschijning in het aquarium, maar zullen prijs stellen op constante temperaturen en waarden in het aquarium. Hun specialiteit is het eten van draadalg.

 

Type: Koud zoetwater aquarium

Minimale temperatuur: 14 graden Celsius

Optimale temperatuur: 22 graden Celsius

 

3. Zebra Renslak

Zebra Slak Nerite Snail
Bron: Wikimedia Commons

In het departement algenetende slakken vinden we de Zebra Renslak (Neritina natalensis), onderdeel van een veelzijdige groep slakkensoorten waarvan er enkele geschikt zijn voor zoet water, maar ook enkele voor zout water omgevingen.

Het is dus extreem belangrijk om vooraf goed te weten welk watertype jou specifieke variant heeft. De afgebeelde Zebra Renslak is geschikt voor zoet water. Er zijn ook veel familieleden van deze populaire slak die geoptimaliseerd zijn voor zoutere watertypen.

Qua kou zijn de diertjes ook een tussenstation, want niet kouder dan 18 graden is de vuistregel, anders zal het echt fout aflopen met deze slakjes. Goed opletten dus voordat je deze algenetende slakken koopt!

 

Type: Koud zoet of zout aquarium

Minimale temperatuur: 18 graden Celsius

Optimale temperatuur: 22 – 25 graden Celsius

 

4. Margarita Slak

Margarita Slak
Bron: Seascape Studio

Iets zeldzamer maar zeer goed geoptimaliseerd voor koude zoutwater tanks, is de Margarita Slak (Margarites pupillus), welke vanaf 10 graden Celcius al kan leven in een zoutwater aquarium met voldoende ruimte en bescherming.

De algenetende slak is niet giftig en zal vredelievend omgaan met zijn medebewoners, dus ben je de trotse bezitter van een zoutwater koraalrif: dit is de slak waar je naar op zoek bent!

Heb je wat moeite de goede soort te vinden, deze slakken worden ook verkocht onder Engelstalige namen als ‘Little Margarita’, ‘Pearl snail’ en ‘Pearly Topped Snail’.

 

Type: Koud zoutwater aquarium

Minimale temperatuur: 10 graden Celsius

Optimale temperatuur: 22 – 25 graden Celsius

 

5. Chinese Zuigkarper

Chinese Zuigkarper
Bron: Wikimedia Commons

Voor mensen met een prachtige visvijver is het belangrijk om verder te kijken, want de buitenomgeving zal niet voor elke vis geschikt zijn. Qua algeneters in de koude vijver zal de Chinese Zuigkarper (Myxocyprinus asiaticus) waarschijnlijk de beste keuze zijn voor Nederlandse vijverhouders.

Deze vis kan vrij groot worden (tot 1 meter) en zal zuurstofrijk water nodig hebben om goed te kunnen leven. De belangrijkste voedselbron van deze vis bestaat uit algen, wat ideaal is als je op zoek bent naar algeneters voor de vijver!

Onthoud dat deze vissen het liefste in groepen leven, dus het is goed om er enkele tegelijk te kopen, alleen zullen ze geen goede kwaliteit van leven hebben.

 

Type: Koude vijver buiten

Minimale temperatuur: 16 graden Celsius

Optimale temperatuur: 20 graden Celsius

 

6. Koi Karper

Koi Karper Algeneter
Bron: Pixabay

Hoewel de Koi Karper (Cyprinus carpio carpio) een stuk minder goed in het eten van algen dan de eerder vernoemde Chinese Zuigkarper, zal deze vis vaak al aanwezig zijn in vele vijvers.

De dieren hebben vrij duur koivoer nodig, maar beperk je het dieet een beetje, dan zullen ze ook algen in de omgeving beginnen te eten. Soms is hier wat handmatige training voor nodig (eten van algen uit de hand), maar ze zullen, hoewel op vrij bescheiden schaal, zeker ook de algen eten in de vijver.

Onthoud dat er veel verschillende koi karpers bestaan in allerlei kleuren, soorten en maten. Allen zullen ze een prachtige toevoeging zijn aan de vijver in de tuin, maar dus ook iets praktisch bijdragen aan hun eigen leefomgeving!

 

Type: Koude vijver buiten

Minimale temperatuur: 16 graden Celsius

Optimale temperatuur: 20 graden Celsius

 

Algeneters Kunnen Leven In Een Koud Aquarium Of Vijver

Ben je als aquariumhouder of visvijver eigenaar niet zo van de tropische vissen, dan zijn er gelukkig nog voldoende algeneters om uit te kiezen. Toegegeven, het is iets lastiger dan bij de tropische vissoorten, maar het is zeker mogelijk.

Zeker in de wereld van slakken en garnalen bestaan veel weerbarstige dieren, die zich goed kunnen aanpassen aan de omgeving.

Het korte overzicht heeft slechts enkele keuzes uitgelicht, maar er bestaan zeker meer mogelijkheden voor aquariumhouders en vijver eigenaren. Heb je zelf nog een soort die je aan deze lijst wil toevoegen, dan horen we dit graag.

Veel plezier met het introduceren van je nieuwe algenetende aanwinsten!

Plaats een reactie