15 Soorten Voedsel Die Een Hond Niet Mag Eten

Wat mag een hond niet eten? Er zijn helaas bepaalde soorten voedsel die gevaarlijk zijn voor honden. Om de gezondheid van je huisdier te beschermen, is het essentieel om te weten welke soorten voedsel je ze absoluut niet mag voeren.

Daarom hebben we een handige lijst samengesteld van de etenswaren en ingrediënten die ongeschikt zijn voor honden.

Hoewel het ene soort eten gevaarlijker zal zijn dan het andere, is het absoluut niet de bedoeling om één van de producten in dit overzicht te voeren aan je huisdieren. We hebben voor elk voedseltype vermeld welke medische risico’s er aan vast kunnen kleven.

 

1. Chocolade

Chocolade Bonbons

Een stukje chocolade is zonder twijfel één van de gevaarlijkste etenswaren die je een hond kunt aanbieden, omdat het mogelijk zeer giftig kan zijn. Dit ligt natuurlijk helemaal aan de hoeveelheid chocola die je hond binnen heeft kregen.

In chocolade zit de stof theobromine, wat zich in het lichaam van je hond snel zal ophopen. Mensen kunnen deze stof beter afbreken. Of er ook daadwerkelijk sprake is van een chocoladevergiftiging, zal onder meer afhangen van het gewicht van de hond en hoeveel het dier heeft gegeten. Ook witte chocola bevat theobromine, en is dus gevaarlijk.

 

2. Botten Of Vetrandjes

Vlees Botten Of Vetrandjes

Het klinkt logisch om het overgebleven vlees van het avondeten, zoals botjes of vetranden, aan je hond te voeren. Maar helaas is dat een slecht idee. Botjes (van bijvoorbeeld drumsticks) zijn te klein en hebben een groot verstikkingsgevaar. Voer je hond alleen dit soort grote botten, die je bijvoorbeeld bij webwinkels of de dierenwinkel kunt kopen.

Ook de vetrandjes zijn gevaarlijk, omdat deze mogelijk pancreatitis (alvleesklierontsteking) kunnen veroorzaken. Je doet er dus verstandiger aan om de vleesresten gewoon in de prullenbak te gooien, hoe lekker het ook lijkt te zijn.

 

3. Rauw Vlees (Of Rauwe Vis)

Rauw Vlees

Ook het vermijden van rauw vlees of rauwe vis lijkt op het eerste gezicht een wat controversieel standpunt, maar uit het oogpunt van voedselveiligheid is vermijden toch verstandig.

Dit wil niet zeggen dat ongekookt vlees per definitie slecht  is voor honden. Integendeel: er bestaan zelfs speciale rauw vlees diëten voor de dieren.

Toch zit er in het meeste vlees dat bedoeld is voor menselijke consumptie te vaak schadelijke ziekmakers voor honden. Dit is zeker bij kip het geval (salmonella), maar ook bij rund, varken of vis (verschillende bacteriën). Het is heel erg afhankelijk van de versheid van het product, de afkomst en hoe het bewaard wordt of iets gevaarlijk is. Ondanks de vele voordelen raden we hierom toch een rauw vlees dieet voor honden af.

 

4. Yoghurt (Of Ander Zuivel)

melk zuivel yoghurt

Zuivelproducten als yoghurt, kwark, kaas, ijs of melk kunnen het beste worden vermeden door sommige honden. Anderen hebben er weer helemaal geen last van. Het is erg afhankelijk van het individu.

Het is allemaal afhankelijk van de tolerantie voor de stof lactose. Veel honden zijn lactose intolerant.

Dit houd in dat ze mogelijk direct zullen overgeven, of andere maag-darm problemen ondervinden door het consumeren van zuivel. Kan je hond de stof lactase produceren (een enzym dat lactose, wat feitelijk een suiker is, in het lichaam afbreekt), dan is er niets aan de hand. Is dit niet het geval, dan zal je acute gezondheidsproblemen opmerken. In dit geval is je hond intolerant tegenover lactose-houdende producten zoals zuivel.

 

5. Chips (Of Andere Zoutjes)

chips

Lekker ’s avonds onderuit gezakt op de bank TV kijken met een zak chips erbij, prima toch? De bedelende hond toch maar even geen hapje geven, want de grote hoeveelheden zout zijn erg slecht voor honden. Ook hier ligt het weer allemaal aan de dosis die het dier binnen krijgt.

Als je huisdier geniepig één chipje of zoutje op eet zal er niet veel kunnen gebeuren. Maak je zoute snacks een tussendoortje voor je dier, dan ontstaan er wel gezondheidsproblemen, zoals zoutvergiftiging.

Dit zal vooraf worden gegaan aan een enorme dorst. Een vergiftiging toont zich middels symptomen als overgeven, diarree, depressie, trillingen, hoge temperatuur of toevallen. In een zeer extreem geval is het ook dodelijk.

 

6. Xylithol

Suiker Of Xylithol

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar de zoetstof xylithol een grote boosdoener. En het zit in ontzettend veel producten. Het is een groeiend probleem voor dierenartsen, aangezien de stof veel voor komt in gewone artikelen uit de supermarkt.

Denk hierbij niet alleen aan ‘gezonde’ snoepjes, maar aan een brede variëteit aan producten. Kauwgom, tandpasta, afbakproducten en sommige dieetproducten zijn gezoet met deze kunstmatige vorm van suiker.

Xylithol kan de bloedsuikers van je hond sterk laten dalen, maar ook (in slechts enkele dagen) acute leverproblemen veroorzaken. Let op veel voorkomende symptomen als overgeven, coördinatieproblemen, lusteloosheid en toevallen.

 

7. Kattenvoer

Kattenvoer

Even snoepen in de kat zijn voederbakje? Dat kan je trouwe viervoeter nog wel eens duur komen te staan. Kattenvoer eten is absoluut niet goed voor een hond. Hoewel in veel gevallen er geen acuut probleem zal zijn, kunnen er wel degelijk grote (en ook directe) problematiek voor de gezondheid ontstaan.

Heeft je hond een gevoelige maag (iets waar veel dieren last van hebben), ontstaat al snel gasproductie of diarree. Ook overgeven behoort tot de risico’s.

 

8. Lever

Lever

Een speciaal soort vlees dat we nog even apart willen bespreken is lever. Dit is namelijk (ook na verhitting) een mogelijk gezondheidsprobleem voor je honden.

Dan gaat het met name om de hoeveelheid die je jouw dieren voert. In kleine hoeveelheden is lever juist zeer gezond voor je hond door het hoge gehalte vitamine A. Echter is lever verwerkt in veel hondenmaaltijden en snacks, waardoor de dosis al snel te hoog is.

Dit kan al snel een overdosis vitamine A veroorzaken. Maximaal 3 kleine porties gekookte lever per week is toegestaan, hierna ontstaan er problemen. Denk aan botproblemen, gewichtsverlies, anorexia, misvormde botgroei en in een extreem geval is het dodelijk.

 

9. Uien

Uien

Uien zijn extreem gevaarlijk voor je hond. Ook andere etenswaren in de uienfamilie, zoals bieslook of knoflook, zijn giftig voor honden. Dit komt doordat een ui het stofje thiosulfaat bevat, wat zouten zijn van thiozwavelzuur.

Waar mensen prima de thiosulfaat in uien kunnen verteren, is dit voor je huisdier niet het geval. De celstuctuur van rode bloedcellen wordt erdoor afgebroken, wat symptomen kan veroorzaken als ernstige bloedarmoede, nierschade en hartproblemen. Dit is in sommige gevallen direct dodelijk.

 

10. Druiven

Druiven

In de hoek van het fruit moeten vooral de suikerbommen genaamd druiven worden ontweken. Zelfs één enkele druif kan al schade aan de gezondheid van je hond opleveren. Dit is ook het geval bij rozijnen, wat gedroogde druiven zijn.

Druiven veroorzaken acuut nierfalen bij honden, wat zeer schadelijke gevolgen kan hebben. Het fruit is daarom ook extreem giftig voor een hond. Helaas is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van deze lichamelijke reactie bij de dieren.

 

11. Rauwe Eieren

Rauw Ei

Ook rauwe eieren moeten worden ontweken door je trouwe viervoeter. Een ongekookt ei bevat namelijk avadin, een stof die vitamine B7 tekort kan veroorzaken bij je huisdier. Gelukkig zijn de schadelijke gevolgen niet erg groot. Ook zijn ze pas na lange tijd zichtbaar.

Risico’s van langdurige consumptie van rauwe eieren zijn onder meer problemen met celgroei, metaolisme moeilijkheden en huidproblemen. Het eigeel kan deze effecten tot op zekere hoogte verminderen, door de biotine die hier in zit (welke tegen avadin in werkt).

 

12. Macadamia Noten

macadamia noten

We hadden het al even over zoute snacks, maar ook zonder zout zijn macadamia noten een afrader voor honden. De gevolgen van consumptie voor de gezondheid van de dieren is helaas vrij groot.

De symptomen na het eten van macadamia, zelfs in kleine hoeveelheden, kunnen uiteen lopen van overgeven tot zwakheid, hypertensie (hoge bloeddruk), depressie en ataxie (coördinatieproblemen).

 

13. Avocado

avocado

Hoewel avocado’s waarschijnlijk niet dodelijk zijn voor honden, is het consumeren van een avocado wel slecht voor de gezondheid van het dier. Dit komt voornamelijk doordat de vrucht de giftige stof persine bevat, wat maag- en darmklachten bij een hond kan veroorzaken.

Wel is er verstikkingsgevaar door de pit van de avocado. Het klinkt onwaarschijnlijk dat je huisdier een pit inslikt die zo groot is, maar het komt nu eenmaal vaak voor dat de dieren graag op vreemde voorwerpen kauwen.

 

14. Pepers

Pepers

De nuchtere Hollander kan zelf al niet zo goed tegen pittig eten. Maar ook honden moeten niet veel hebben van pepers, omdat de werkzame stof capsaïcine een irriterende werking heeft op de dieren.

Als de dieren enkele happen nemen uit rode chili pepers, zullen ze onder meer milde tot vrij zware klachten aan de spijsvertering krijgen. Let onder meer op symptomen als misselijkheid, diarree, overgeven, dehydratatie.

 

15. Gistdeeg

Gist Deeg Brood Bakken

Als laatste in dit lijstje vinden we gistdeeg, voornamelijk het deeg dat wordt gebruikt voor het bakken van broden. Deze zet in de oven uit en maakt het brood groot en luchtig. In de maag van de hond gebeurt er feitelijk hetzelfde: het deeg gaat gisten en zet uit, wat acute maagproblemen kan veroorzaken.

Ook zullen de stoffen in het gist onder meer alcoholvergiftiging van de bloedstoom veroorzaken. Dit is te herkennen aan symptomen zoals onder meer overgeven, kwijlen, hyperactiviteit, zwakheid, kortademigheid en vermindere reflexen.

 

Vermijd Gevaarlijk Voedsel Voor Je Hond

Naast de producten in bovenstaande lijst zijn er natuurlijk nog meer dingen die je hond niet binnen mag krijgen. We hebben ons echter beperkt tot de veel voorkomende voedselsoorten en etenswaren.

Ook veel verschillende dranken, verdovende middelen, of medicatie moeten uit de buurt van je trouwe viervoeter worden gehouden. Helaas zijn er nog te veel onverantwoorde baasjes die dit soort producten (van tabak tot vitaminepillen) voeren aan hun hond.

Voer je hond een gezond, gebalanceerd dieet en voorkom zo veel mogelijk dat het dier ‘eten voor mensen’ binnen krijgt. Zo houd je het veilig en kan je jouw honden beschermen tegen onnodige gezondheidsrisico’s van verboden voedsel, zoals de etenswaren die we vermeld hebben in deze lijst.

1 gedachte over “15 Soorten Voedsel Die Een Hond Niet Mag Eten”

Plaats een reactie