Wat Is Chinchilla Zand: Functie Zandbad & Verschillen In Soorten

LET OP: Per 1 januari 2024 zal de Chinchilla een illegale diersoort worden in Nederland. Het aankopen van een Chinchilla is tot die dag nog toegestaan, maar zal hierna worden verboden. Lees dit artikel voor meer informatie.

 

Chinchilla’s houden ervan om dagelijks een zandbad te nemen. De knaagdieren zijn immers van oorsprong woestijndieren (net als gerbils) en gebruiken het zand om hygiënische redenen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat het fijne chinchilla zand eigenlijk is, welk doel het vervult, maar ook welke zandsoorten er zijn om uit te kiezen voor chinchilla’s, maar ook bijvoorbeeld voor hamsters en konijnen.

 

Wat Is Chinchilla Zand?

Chinchilla zand is een goede imitatie van het echte woestijnzand dat het dier in het wild zou gebruiken voor een stofbad. Het fijne zand heeft een natuurlijke oorsprong, dus is het veilig voor huisdieren.

De oorsprong van vrijwel al het badzand is volledig natuurlijk vulkanisch puimsteen, wat qua consistentie erg lijkt op vulkanische as of stof. De deeltjes dringen makkelijk de vacht binnen en en absorberen overtollige vetten en vocht. Juist omdat het vulkanische zand zo fijn is, kan deze ook weer snel uit de vacht ontsnappen.

Vanwege de hoge kosten van puur vulkanisch zand, wordt chinchilla zand van enkele (diervriendelijke) additieven voorzien om de productie van het product goedkoper te maken. Badzand voor chinchillas zal dus zelden bestaan uit puur vulkanisch as of stof.

 

De Functie Van Een Zandbad

De voornaamste functie van chinchilla zand het verzorgen van de vacht. Knaagdieren krijgen snel een vette huid, waardoor de vacht vol olie uit de huidporiën zit. Het zandbad wordt gebruikt om de vacht te wassen.

Sommige chinchilla’s, hamsters of degoes maken ook gebruik van het zandbad door er hun behoefte in te doen. Het ‘droge’ bad wordt dus soms ook als toilet gebruikt – een extra reden om het zandbad vaak te verschonen.

 

 

Hoe Gebruik Je Badzand Voor Knaagdieren?

Kies allereerst voor het juiste chinchilla zand, welke je bv. hier online bij Bol.com kunt kopen. Dit XtraVital badzand van het merk Beaphar heeft onze voorkeur omdat het iets grover van consistentie is en hierdoor makkelijker uit de vacht komt. Daarbij wordt het geleverd in een praktische verpakking.

Zodra je beschikt over het juiste product, plaats je het zand in een hoge bak en geef je knaagdier zeer regelmatig de ruimte om hierin te rollen. Doe dit meerdere keren per week (zo’n 3-4 keer).

Vervang het chinchilla zand in ieder geval één keer per week, maar doe dit extra wanneer je merkt dat het badzand vies is geworden, bijvoorbeeld door uitwerpselen.

 

Soorten En Verschillen In Chinchilla Zand

We leven in een wereld vol keuzes, dit is zelfs voor iets als zandproducten het geval. Er bestaan absoluut verschillende soorten chinchilla zand om uit te kiezen. De belangrijkste verschillen zullen liggen in onder meer de volgende aspecten:

  • Afkomst: Vulkanisch, woestijn, of verschillende regios over de hele wereld
  • Grofheid: Fijner zand dringt dieper in de vacht door, terwijl groffer zand makkelijker uit de vacht verwijderd kan worden op natuurlijke wijze
  • Toevoegingen: Extra calcium, zandvulling bij vulkanische stof, of andere toevoegingen ter bevordering van de huid of kosten van het product

Bekende merken zijn onder meer Witte Molen chinchilla zand en Beaphar XtraVital chinchilla badzand. Witte molen is fijner zand, terwijl Beaphar wat groffer is. Beiden zijn geschikt voor alle typen knaagdieren.

 

Chinchillazand
Er zijn verschillende typen chinchillazand met verschillende toepassingen.

 

Chinchilla Zand Voor Hamsters

Laat de naam van het badzand je niet misleiden. Niet alleen chinchilla’s genieten van een verzorgend zandbad, maar ook voor hamsters is zo’n droog bad absoluut de voornaamste manier van hygiëne.

Hamsters behoeven geen nat bad, maar kunnen met een droog bad prima zichzelf en hun vacht schoon en verzorgd houden. Hierbij kunnen de producten die we benoemd hebben in dit artikel zeer geschikt zijn.

Geef je hamsters alleen een nat badje wanneer er iets vast zit in de vacht, deze zullen ze er met water uit halen.

 

Géén Chinchilla Zand Voor Konijnen

Hoewel veel knaagdieren baat hebben bij zandbaden, is deze absoluut ongeschikt voor konijnen. Het relatief fijne zand komt snel in de ogen en kan hier problemen veroorzaken. Het kan littekens en blindheid veroorzaken bij je konijn.

Gebruik dus absoluut geen fijn zandbad (of zelfs een stofbad) voor je konijnen! In plaats hiervan kan je een teiltje water gebruiken en indien nodig een zacht straaltje water. Ook zijn er speciale shampoo producten voor konijnen die hierbij kunnen helpen.

 

Een Zandbad Voor Knaagdieren

Droog wassen kan op het eerste gezicht wat gek zijn, maar het is voor knaagdieren met een zachte, harige vacht een ideale manier om schoon te blijven en zelfs een verzorgde vacht te houden.

Een woestijndier als een chinchilla is van nature gewend aan een omgeving die schaars is aan water, waardoor een fijn zandbad een logisch alternatief is. Maar ook andere kleine knaagdieren die graag graven, zoals hamsters, geven de voorkeur aan het zeer fijne chinchilla zand.

Ben je dus van plan om binnenkort een eigen knaagdier te kopen, of ben je net in het bezit van je eigen exemplaren, zorg er dan voor dat je regelmatig een zandbad aanbied!

 

Bron featured image: /u/Valentinuing

Plaats een reactie