Vos Kopen Of Houden Als Huisdier: Is Het Legaal In Nederland?

Een vos kopen als huisdier lijkt logisch: het is een talrijk, schattig beestje die we vaak in het wild zien in de Nederlandse natuur. De realiteit is echter anders, want het houden van vossen is in praktisch opzicht vrijwel onmogelijk.

Dit artikel legt geïnteresseerden in een tamme vos stap-voor-stap uit waarom ze het idee beter uit hun hoofd kunnen zetten. We beginnen bij de legaliteit van de vos als huisdier, welke vrij recent nog door de overheid is gewijzigd.

 

Is Een Vos Kopen Legaal In Nederland?

Een vos kopen als huisdier is vanaf 1 juli 2017 bij wet verboden in Nederland, omdat deze een te hoog risico vormt. De nieuwe lijst verboden zoogdieren bevat 153 soorten, waaronder verschillende soorten vossen. Naast het kopen van een tamme vos is ook het opvangen en houden van wilde vossen illegaal in Nederland.

In andere Europese landen is het kopen van vossen soms wél toegestaan. In landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland bestaat er bijvoorbeeld geen verbod op het houden van de dieren. Maar ook hier wordt door verschillende dierenorganisaties sterk afgeraden om vossen te houden, of zijn er strenge restricties opgelegd door de overheid.

Gedomesticeerde rode vossen en Siberische vossen worden al vele jaren gefokt in Rusland en in Europa verkocht. Prijzen voor één tam exemplaar kunnen bij dit soort handelaren oplopen tot maarliefst €6000,- per vos. Daarnaast zijn er in de ‘legale landen’ vaak flinke eisen aanwezig voor een acceptabel vossenverblijf.

Het mag duidelijk zijn: het is ronduit onverstandig om een vos als huisdier te houden. En in Nederland (en België) dus in zijn geheel niet toegestaan. Maar waarom is dat eigenlijk?

 

Hierom Mag Je Geen Wilde Vos Houden

Het wettelijke verbod is er niet zomaar gekomen, maar de Beoordelingscommissie Huis- en Hobbydieren (BHH) heeft als onafhankelijke adviescommissie in 2017 een duidelijk advies gegeven aan de overheid. De vos is een té hoog risico voor de eigenaren. Dit heeft te maken met de volgende factoren:

  • Vossen zijn extreem territoriaal: Ze zullen op elk oppervlak in hun directe omgeving hun geur willen afzetten met zowel urine als feces. Binnen de kortste keren zal hun volledige verblijf een bijna onherstelbare stank van uitwerpselen hebben. Geurverwijdering is geen optie, omdat de dieren direct hun geur weer willen afzetten.
  • Vossen slopen alles direct: Daarbij zullen ze direct aannemen dat alle spullen in de directe omgeving hun eigendom zijn. Het zijn zeer nieuwsgierige en sloopgrage dieren, die (bijvoorbeeld) een bank in de woonkamer binnen een week volledig stuk kunnen maken. Mocht deze nog niet ondergeplast zijn.
  • Correct voeden is zeer ingewikkeld: De dieren hebben een constante stroom aan vers vlees nodig, het liefste wilde dieren. Denk aan karkassen van konijnen, reeën, of vogels. Het is daarbij essentieel om de natuurlijke situatie na te bootsen. De vos moet werken voor zijn maaltje, anders raakt het dier verveeld.
  • Het uitbraakrisico is te groot: En dit heeft gevolgen voor de natuur. Vossen springen meer dan 6 meter hoog en zijn zeer goede gravers. In het wild gebruiken ze deze vaardigheden om te jagen, ontsnappen of om een hol te graven ter bescherming. Is je huisdier eenmaal ontsnapt, dan zal deze gedijen in de Nederlandse natuur en het (vaak toch al fragiele) ecosysteem sterk verstoren.

 

Wilde Vos Houden Als Huisdier Illegaal
Ze lijken schattig, maar vossen blijven wilde dieren.

 

Gewonde Wilde Vos Gevonden: Dit Moet Je Doen

Heb je in de natuur een gewonde wilde vos gevonden, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeersongeval, dan kan je het dier gespecialiseerde hulp bieden. Overweeg hierbij het volgende:

  • De dierenambulance bellen: Het noodnummer verschilt per regio, maar je kunt landelijk het dierenambulance nummer 0900-0245 bellen, welke je zal doorverbinden met de Dierenbescherming per regio. Hier zijn de relevante telefoonnummers per gebied te vinden. Een medewerker zal je verder helpen.
  • Een gespecialiseerde opvang voor inheemse soorten: Er zijn in principe slechts twee redenen om wildopvang in te schakelen. Een verkeersongeval, of het doodschieten van de ouders tijdens de jacht (dit is legaal in Nederland). Hier een overzicht van wildopvang locaties in Nederland.

 

Het is begrijpelijk dat je een gewond dier meeneemt naar huis, maar neem niet aan dat het een huisdier kan worden. Dan ben je in principe strafbaar voor de wet. Ook is het natuurlijk om eerder genoemde redenen een vrijwel onmogelijke opgave om dit dier zelf te houden.

Schakel dus altijd een gespecialiseerde professional in, vrijwel altijd in de vorm van de dierenambulance. Deze zullen op eigen initiatief een gewonde vos brengen naar een wildopvang, of op humane wijze laten inslapen.

 

Vossen Zijn Geen Huisdieren

Het moge duidelijk zijn dat het houden van een tamme én wilde vos geen juiste keuze is. Niet alleen is het illegaal, maar ook in praktische zin vrijwel onmogelijk. Neem de adviezen dan ook zeker ter harte!

We hopen dat we met deze informatie een aantal mensen hebben kunnen behoeden voor onherstelbare schade aan hun tuin of meubels. En we hopen natuurlijk ook enkele vossen te kunnen redden van zeer onverantwoorde ‘baasjes’.

Mocht je als goede burger toch een gewonde wilde vos willen redden, dan zijn daar in ons land voldoende faciliteiten voor. Indien je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kunnen deze natuurlijk in de reacties onder dit artikel worden geplaatst.

1 gedachte over “Vos Kopen Of Houden Als Huisdier: Is Het Legaal In Nederland?”

  1. Mag je wel een vos hebben als je een grote tuin hebt & boerderij? Zomaar een vraag. Ik heb filmpjes van huisdier vossen gezien in een andere land & ze lijken veel knuffels te willen & aandacht. Ze lijken echt op honden. & ja, ze kunnen inderdaad een bank slopen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie