Kan Een Vis Verdrinken? (Te Weinig Zuurstof In Het Aquarium)

Het concept van een verdrinkende vis klinkt wat gek in de oren. Vissen hebben immers kieuwen, waarmee ze onder water kunnen ademhalen. Dan is verdrinken toch niet mogelijk?

De realiteit ligt iets anders, wanneer je weet dat vissen hun zuurstof halen uit water.

En wanneer het zuurstofgehalte onder water te laag is, kan het inderdaad gevaarlijk worden voor een vis om langdurig te overleven. Zeker in een afgesloten omgeving als een aquarium is dit een serieus gevaar waar eigenaren van aquaria rekening mee moeten houden.

 

Kan Een Vis Verdrinken?

Een vis kan onder water verdrinken wanneer het zuurstofgehalte te laag is. Stikken is een betere term voor hetgeen er gebeurt met de vis in moeilijkheden, omdat het technisch gezien niet gaat om verdrinken. Wanneer luchtwegen zich vullen met water, dan spreken we van een verdrinking.

Zowel in een aquarium als buiten in de natuur kan verstikking voorkomen. Aquariumhouders moeten altijd beschikken over een goed aquariumfilter en correcte stroming in de tank. In het wild kan vervuiling of een ophoping van CO2 een reden zijn voor verstikking onder water.

Wanneer er veel plantrot is, in een relatief gesloten vijver of sloot, kan dit soort verstikking al snel voorkomen bij vissen. Het gaat dus niet om verdrinking, maar om een tekort aan zuurstofhoudend water.

 

Kan Een Vis Boven Water ‘Verdrinken’?

Wanneer je een vis boven water houd, kan deze niet blijven ademhalen. Vissen hebben immers kieuwen, dus is er water nodig om zuurstof uit de omgeving te onttrekken. Een vis kan boven water alleen stikken en niet verdrinken, omdat bij een verdrinking de luchtwegen zich vullen met water.

Hoe lang een vis boven water kan blijven, is afhankelijk van veel factoren. Temperatuur, weertype en grootte van de vis zijn allemaal relevant. Een vis kan vrij lang boven water in leven blijven, soms enkele uren. Hoe vochtig de kieuwen blijven is hierbij van groot belang.

Het is natuurlijk het beste om de dieren in hun natuurlijke leefomgeving onder het wateroppervlak te houden, omdat een vis boven water houden extreem onprettig en op den duur altijd dodelijk is voor alle vissoorten met kieuwen. Andersom overleven mensen immers ook slechts korte tijd onder het wateroppervlak.

 

Koi Karpers Happen Naar Lucht Verdrinken Onder Water Of Toch Niet
Koi karpers happen soms naar lucht, maar kunnen ook gewoon nieuwschierig zijn.

 

Een Goed Aquariumfilter Kiezen

Voor eigenaren van aquariumvissen is het belangrijk om vooral een goed ingericht verblijf in te richten. Het water moet allereerst goed schoon blijven, wat middels dit soort aquariumfilters kan worden gedaan. In een gezond aquarium met planten en een natuurlijke inrichting kan er zonder filter ook voldoende zuurstof worden behouden.

Ook kan extra zuurstof in de tank worden geïntroduceerd op verschillende andere manieren. Allereerst kan je gebruik maken van een aquariumpomp als deze, welke zuurstof goed kan reguleren. Vraag na bij de lokale specialist wat voor jou tank het beste zal zijn.

Maar denk hierbij ook aan een zuurstofsteen als deze om het aquarium te beluchten. Je kunt op vele creatieve manieren met zuurstof onder water omgaan, als je een gesloten systeem met vissen hebt.

 

Water Geeft Lucht Aan Vissen

Hopelijk hebben de inzichten in dit artikel je wat meer lucht gegeven, want wij vonden het ook een vrij aparte vraag om te stellen. Vissen die verdrinken, het is niet iets wat je jezelf elke dag af vraagt. Maar het is daadwerkelijk een serieus probleem die ook aquariumhouders aan gaat.

Met de juiste spullen en aquarium inrichting (met veel zuurstof producerende onderwaterplanten), kan een vis vaak zelfs zonder filter al goed overleven in een gesloten systeem als een aquarium tank.

Wel is het altijd goed om even stil te staan bij het welzijn van vissen, omdat we dit als mensen nog wel eens vergeten. De onderwaterwereld is voor ons een bijzondere en bovenal ook erg andere wereld dan het ‘droge land’. Hebben wij landrotten ook weer wat geleerd. Vissen kunnen stikken, maar niet verdrinken.

Plaats een reactie