3 Manieren Om De Temperatuur Van Je Hond Te Meten

Als je hond ziek is, dan is het goed om even de temperatuur op te meten. Maar hoe werkt dat eigenlijk, koorts meten bij een pup of volwassen hond? Kan je gewoon een thermometer voor mensen gebruiken, of zijn er ook speciale temperatuurmeters voor honden?

Mocht je hond hoge koorts of andere ziekteverschijnselen hebben (braken, diarree, veel kwijlen of andere symptomen), dan is het verstandig om direct een afspraak te maken bij een dierenarts in de buurt. Ook als de lichaamstemperatuur langere tijd te hoog is, raden we altijd aan een medisch professional in te schakelen.

Er zijn drie goede manieren om de temperatuur van je hond te meten, voordat je een tripje naar de dierenarts maakt. Want hoe je het ook wil zien: Meten is weten!

 

1. Oorthermometer

Oorthermometer Hond
Bekijk hier deze Microlife IR210 Oorthermometer op Bol.com

Die makkelijkste manier om een betrouwbare meting te doen bij je huisdier, is het gebruik van een oorthermometer. Hiervoor kan gewoon een thermometer worden gebruikt die ook voor mensen geschikt is. De voordelen van oorthermometers zijn overduidelijk:

  • Betrouwbaar: Waar bijvoorbeeld een infraroodthermometer een schatting geeft, kan een oorthermometer een precieze waarde geven. Let op dat dit bij sommige hondenrassen kan worden bemoeilijkt door de inwendige bouw van de gehoorgang. Zorg wel eerst voor calibratie van het apparaat door op de startknop te drukken.
  • Makkelijk: Het is geen vieze of lastige klus om het oor te gebruiken als plek voor een realistische meting. Calibreer, meet, lees af. Zo simpel is het.
  • Pijnloos: Zorgvuldig gebruik van oorthermometers is volledig pijnloos voor de hond en de extra aandacht kan zelfs als prettig worden ervaren door je trouwe viervoeter.
  • Snel aflezen: Geen eindeloos gepruts met goedkope thermometers die je na een paar keer gebruiken al kunt weggooien. Oorthermometers zijn degelijk en kunnen erg lang mee gaan, maar klaren de klus ook in slechts één seconde.

 

Onze suggestie is om de Microlife IR210 Oorthermometer te kiezen, een veel gekozen model dat geleverd wordt door apotheken. Er bestaan geen speciale oorthermometers voor honden, maar je kunt gewoon een exemplaar gebruiken die voor mensen is bedoeld.

De Microlife heeft een duidelijke LCD display en makkelijke callibratie. Er wordt gebruik gemaakt van infrarood technologie en gebruik is volledig hygiënisch. Een rood lampje zal direct aangeven of de temperatuur te hoog is.

 

2. Rectale Thermometer

Rectale Thermometer Hond Koorts
Bekijk hier deze Rectale Thermometer op Bol.com

Een stuk goedkoper, maar wel lastiger, is het gebruik van een rectale thermometer voor je hond. Ook deze meting is zeer precies en betrouwbaar. Echter is het belangrijk om rectaal gebruik goed voor te bereiden, omdat het erg onprettig kan zijn voor je huisdier. De voordelen:

  • Betrouwbaar: Rectale thermometers worden al vele jaren gebruikt voor mens en dier om de lichaamstemperatuur te meten. Het is misschien eventjes vervelend voor de hond, maar gezondheid gaat voor alles.
  • Precieze meting: De meting die rectaal wordt uitgevoerd is erg precies en kan via het display worden afgelezen. Gebruik een product als babyolie om makkelijker het instrument in te brengen, dit werkt ook verzorgend voor de huid.
  • Snel aflezen: Een meting is zo klaar en je kunt vrijwel direct de resultaten aflezen via het schermpje. Een goedkoop instrument zal lastiger af te lezen zijn dan een duur exemplaar, maar beiden zijn geschikt.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het meetproces voor mens en hond exact hetzelfde is. Het is dan ook geen probleem om een instrument te gebruiken die voor menselijk gebruik is bedoeld. Er bestaan geen speciale hondenthermometers van dit kaliber, aangezien dit ook onnodig is. Rectaal gebruik is minder prettig voor baasje en honden, maar is vaak wel precies genoeg om medisch verantwoord opmeten mogelijk te maken.

 

3. Zonder Thermometer

Hoewel het over het algemeen niet erg precies is, kan je ook koorts meten bij honden zonder thermometer. Dit kan je doen door symptomen waar te nemen en te voelen aan het voorhoofd. Neem je symptomen waar, laat dan altijd een dierarts controle uitvoeren.

Denk eraan om de volgende algemene symptomen erg goed in de gaten te houden om griep of koorts te detecteren zonder een thermometer:

  • Depressief of lusteloos gedrag: Geen energie, wil niet uitgelaten worden, slaapt veel.
  • Trillen: Aanvallen van hitte of kou veroorzaken hevig trillen over het hele lichaam.
  • Rode ogen of tandvlees: Ontstoken gebit of ‘bloedogen’ kunnen duiden op ziekte.
  • Hoesten of verkoudheid: Ook last van de ademhaling hoort hierbij, mogelijke longontsteking.
  • Eetlust en voldoende drinken: Misselijkheid en geen eetlust zijn duidelijke indicatoren van ziekte. Er kan juist erg weinig of overmatig veel worden gedronken om te compenseren voor deze kenmerken.
  • Overgeven: Natuurlijk zal ook overgeven bij een ziektebeeld passen, maar dit vooral in combinatie met de eerder genoemde symptomen.

 

Koorts Bij Honden Meten
Een hond die ziek is kan je het beste ter controle naar de dierenarts brengen. Temperatuur meten kan ondersteunend werken.

 

Veelgestelde Vragen: Koorts Bij Honden

Er worden veel vragen gesteld door baasjes over het opnemen van koorts bij hun huisdieren. Daarom hebben we hieronder nog eens de meest gestelde vragen rondom dit thema kort beantwoord. Mocht je specifieke vraag of antwoord hier niet bij staan, maak dan gebruik van de reageerfunctie hieronder om een vraag te stellen.

 

Is Mijn Hond Ziek?

Ziekte herkennen bij honden begint bij het herkennen van symptomen. Net als mensen die ziek zijn, zullen honden hun gedrag veranderen als ze zichzelf niet lekker voelen. Bovenstaande lijst met symptomen kan helpen met het herkennen van koorts of griep bij je trouwe viervoeter.

Het opmeten van de temperatuur kan hierbij ondersteunend werken. Vermoed je ziekte bij een hond, maak dan altijd een afspraak bij de dierenarts voor een medische analyse.

 

Wat Is Een Normale Lichaamstemperatuur Voor Een Hond?

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt iets hoger dan bij een mens. Een temperatuur tussen de 38.3°C tot 39.2°C is normaal. Een hond met koorts zal een lichaamstemperatuur hebben die hoger ligt dan deze gemiddelde waarden. Mocht de verhoogde temperatuur langdurig aanhouden, licht dan een dierenarts in.

 

De Koorts Van Mijn Hond Zakt Niet, Wat Moet Ik Doen?

Mocht je na verschillende keren koorts meten nog altijd een verhoogde lichaamstemperatuur detecteren bij je hond, maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak bij de dierenarts. Een blijvende koorts kan duiden op acute gezondheidsproblemen bij de hond en moet snel worden behandeld, zeker bij een erg hoge temperatuur.

 

Hoe Kan Ik De Koorts Van Mijn Hond Laten Dalen?

De vraag is of je de koorts van je hond wel wil laten dalen: verhoogde lichaamstemperatuur is immers een verdedigingsmechanisme van het lichaam om ziekmakers (virus of bacterie) te doden. Langdurige koorts moet mogelijk worden behandeld, maak hiervoor zo spoedig mogelijk een afspraak bij de dierenarts. Deze kan je een oplossing aanrijken, zoals antibiotica of andere medicatie.

 

Mijn Hond Is Drachtig, Hoe Meet Ik Haar Temperatuur?

Een betrouwbare temperatuur meten bij een drachtige hond kan het beste via de rectale methode worden gedaan. Ga extra voorzichtig te werk en stel de drachtige hond op haar gemak, voordat je rectaal de temperatuur op meet.

Let op: Een drachtige hond zal vanaf 12 tot 24 uur voor de bevalling een lagere gemiddelde lichaamstemperatuur hebben, een daling van gemiddeld 1 graad Celcius is normaal (dit gebeurt bij 95% van de honden).

Plaats een reactie