6 Populaire Soorten Slangen Die Je Kunt Kopen Als Huisdier

Reptielen zijn steeds populairder als huisdier. Ook een slang kopen staat hoog op het lijstje van veel liefhebbers. Maar welke soorten slangen worden eigenlijk veel verkocht in Nederland, en wat is een goede keuze voor beginners?

Dit overzicht van populaire slangensoorten kan hierbij een handje helpen.

Ook geven we je een aantal praktische tips mee, waardoor je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van je nieuwe slang. Zo kan je op een verantwoorde manier van start gaan met je nieuwe koudbloedige vriendje(s)!

 

1. Koningspython (Ball Python)

Koningspython Ball Python Regius

De Koningspython (Python regius) is een immens populaire slang die internationaal beter bekend staat als de ball python. De relatief rustige, kleine slang (tot 150 cm) is zeer populair bij fokkers, waardoor er vele genetische variaties zijn ontstaan.

Het fokken is voornamelijk gericht op het verkrijgen van het meest bijzondere uiterlijk. De verschillende genetische varianten worden ook wel ‘morphs‘ genoemd. Denk aan varianten als de ‘piebald’, ‘banana’, of ‘champagne’.

De pythons zijn erg geschikt voor beginners, met enkele aandachtspunten bij de verzorging.

Allereerst moet je weten dat Koningpythons lastige eters kunnen zijn. Ze eten niet of nauwelijks in hun paarseizoen (november – februari), en ook het wisselen van type voer (bijvoorbeeld van muizen naar ratten) kan problemen met voeding opleveren.

Hiernaast is het verkrijgen van de juiste luchtvochtigheid in het terrarium voor veel mensen een gecompliceerd klusje. Er zijn echter manieren om de luchtvochtigheid te reguleren, al zal dit wel wat werk kosten.

De kosten van aanschaf zijn volledig afhankelijk van het type morph (genetische variatie). De prijs voor een Koningspython is sterk variabel en ligt tussen de 40 euro en 1000 euro per slang. Onderhoudskosten liggen rond de 50 euro per maand (voor voer en verblijf).

Er zijn momenteel minimaal 100.000+ exemplaren van dit type slang in Nederland te vinden, maar dit aantal groeit sterk.

 

2. Koningsslang

Koningsslang

De Koningsslang (Lampropeltis) is een iets grotere slang (150 – 180 cm), welke ondanks zijn lengte klein van statuur is. Koningsslangen zijn zeer gewild om hun mooie uiterlijke kenmerken, met gekleurde patronen waarmee je als eigenaar zeker hoge ogen zal gooien.

Deze slangen zijn immuun voor het gif van andere slangensoorten. Ze hebben door het doden van andere slangen in het wild de reputatie van gifslang-opruimer gekregen.

Zodoende is het belangrijk om de Koningsslangen apart te houden, omdat ze anders kannibalistisch kunnen worden. Bij het fokken is het essentieel om het vrouwtje eerst te voeren voordat het mannetje erbij wordt gezet, omdat het mannetje anders kan worden verorberd. Het moge duidelijk zijn dat de dieren het beste solitair kunnen worden gehouden.

Het is voor starters belangrijk om te weten dat dit dier niet gestoord wil worden na het eten. Laat de beesten ten minste 2-3 dagen met rust na het voeren. Ze zullen je in principe niet bijten, maar mogelijk wel hun voedsel weer opbraken.

Prijzen voor de Koningsslang variëren tussen de 50 en 250 euro per slang, afhankelijk van het specifieke ras. Een albino Koningsslang zal duurder zijn. Periodeieke kosten zijn onder meer het voer en het onderhoud van het terrarium, wat samen zo’n 50 euro per maand zal kosten.

 

3. Tijgerpython

Tijgerpython Burmese Python Slang

De Tijgerpython (Python molurus), ook wel bekend onder de naam ‘Birmese python’ is een slang die behoorlijk oud (tot 25 jaar), zwaar (60 kg of meer) en soms zeer groot (tot 5 meter) kan worden. Hierdoor is het niet direct een slang die voor elke liefhebber geschikt zal zijn.

Deze slangen zullen vooral worden gehouden door de ervaren slangenfan met voldoende ruimte in huis. De benodigdheden in het terrarium zullen, afhankelijk van het formaat, te groot zijn voor een gemiddeld huishouden.

Twee andere ondersoorten zijn de Indische python (ook wel bekend als de ‘donkere tijgerpython’) en de Sri Lankaanse tijgerpython. Het is echter de Birmese variant die bij veel mensen gewild is, voornamelijk om zijn indrukwekkende formaat.

Een andere reden dat deze slangen niet erg geschikt zijn voor beginners, is het flinke onderhoud dat het terrarium nodig zal hebben. Drie keer per week al het water verversen, de aanwezigheid van zogenoemde temperatuurzones, maar ook het verversen van de bodembedekking zijn essentieel.

 

4. Boa Constrictor

boa constrictor

De Boa Constrictor is een beroemde en populaire wurgslang. Sterker nog, het is één van de meest gehouden wurgslangen in Nederland. Het is een relatief rustig dier, welke behoorlijk oud kan worden (tot 25 jaar) en erg groot is (tot 4 meter lang).

Veel mensen denken dat de Boa Constrictor gevaarlijk is, maar dit is een misvatting.  Tegenover mensen zijn de dieren niet aggressief, maar Boa Constrictors zullen wel bijten als ze zich bedreigd voelen. De beet is niet giftig, maar het komt wel voor dat de hand wordt aangezien voor voedsel.

Bij het voeren is het dus belangrijk om eventuele voedselgeuren grondig te verwijderen, voordat de hand in het terrarium wordt gedaan. Ook mogen er geen plotselinge of drukke bewegingen worden gemaakt. Beginners kunnen gebruik maken van een aanreikstok voor het voeren. Kinderen en huisdieren moeten altijd worden weggehouden bij deze wurgslang.

We spreken van een groep constrictors, omdat er ook ondersoorten bestaan. De belangrijkste is de Roodstaartboa (Boa constrictor constrictor), maar ook in Noord Amerika komen enkele kleinere varianten voor.

Boa’s zijn bij voorkeur solitaire dieren, maar als het verblijf voldoende groot is kunnen bijvoorbeeld twee vrouwtjes goed bij elkaar leven. Jonge mannetjes kunnen aggressief gedrag vertonen naar andere slangen.

 

5. Korenslang (Rode Rattenslang)

Korenslang Rode Rattenslang

De Korenslang of Rode Rattenslang (Pantherophis guttatus) is volgens vele de ideale slang voor beginners, zeker omdat de soort niet al te groot is (maximaal 140 cm). Het verblijf van korenslangen hoeft niet erg groot te zijn (minimaal 80 x 50 x 50 cm, afhankelijk formaat slang), wat prettig is in kleinere huishoudens.

Korenslangen zullen in vele kleurvarianten voorkomen en hoeven dus zeker niet altijd rood te zijn. De dieren worden niet heel oud in vergelijking met andere slangensoorten, de gemiddelde leeftijd van de Korenslang is slechts 8 – 15 jaar.

Het kleine formaat van de slangen maakt ze nog geen herbivoren. Het zijn immers echte vleeseters. In gevangenschap zullen er voornamelijk kleine muizen moeten worden gevoerd aan de slangen.

Voor de inrichting van het terrarium is het belangrijk om deze soort voldoende ruimte te geven om te klimmen. Het is dus goed om een relatief hoog terrarium uit te kiezen, zodat de natuurlijke instinct wordt bevredigd in de aangeboden leefomgeving.

 

6. Kousenbandslang

Kousenbandslang
Bron: Wikimedia Commons

De Kousenbandslang (Thamnophis) is een geslacht van relatief kleine slangen (50 tot 80 cm) die ook zeer geschikt zijn voor beginnende slangenfans. De soort is overdag actief, waardoor het voor de eigenaar extra leuk zal zijn om naar te kijken.

Net als zoveel slangensoorten komen ook Kousenbandslangen in vele kleurvarianten. De achtergrondkleuren kunnen variëren van rood tot geel, helemaal naar donkeren kleuren als zwart.

Vervelend aan dit type slangen is het feit dat ze uitermate goed zijn in ontsnappen. Wanneer je weet dat het belangrijk is om ventilatiegaten te hebben in het verblijf, snap je dat een terrarium goed in elkaar zal moeten zitten om de dieren binnen te houden. Je wil je huisdier immers niet per ongelijk in je bed of toilet aantreffen.

Ook is het goed om temperatuurverloop in te bouwen in het terrarium en rekening te houden met de temperatuurscyclus (winter met lagere temperaturen). Plaats lampen bijvoorbeeld aan één zijde van het verblijf.

Dagelijkse verzorging komt neer op het controleren van de vochtigheid en de temperatuur. Ook het water moet elke dag worden ververst en het eten dat niet is opgegeten moet tijdig worden verwijderd. Verder moet de ontlasting worden weggehaald. Verschonen van de bodem kan eens per maand gebeuren.

 

Een Slang Kopen Die Bij Je Past

Het bovenstaande overzicht van populaire slangensoorten heeft je hopelijk wat inspiratie gegeven voor de adoptie van je eigen slang(en). We vinden het belangrijk dat je hier bewust en weloverwogen instapt. Denk er eerst even goed over na!

Hierom willen we tot slot nog enkele praktische tips meegeven, welke belangrijk zijn bij het kopen van een slang. Denk hierbij in ieder geval aan het volgende:

  • Gaan voor een ongevaarlijke slang: Mocht je per ongelijk een beet krijgen, dan kan dit het beste maar geen gevolgen hebben. Beginners kunnen daarom het beste geen risico’s nemen en voor een starter-vriendelijke soort gaan, zoals de Koningspython, Korenslang, of de Kousebandslang.
  • Kies eentje met weinig onderhoud: Het is al erg fijn dat slangen relatief weinig onderhoud hebben, maar sommige dieren behoeven veel werk aan hun leefomgeving. Het is voor veel mensen prettig om relatief weinig werk te hebben aan hun dieren.
  • Leer over het gedrag en natuurlijke behoeften: Zo kan je beter hun leefomgeving inrichten en hun gedrag interpreteren. Ook gevaar inschatten van eventuele beten is op deze manier een stuk makkelijker. Het risico is veelal laag, maar het is aanwezig.
  • Koop alleen bij een betrouwbare winkel gespecialiseerd in reptielen: En ga dus niet in zee met obscure handelaren op Marktplaats, om maar een plek op het internet te noemen. Ga altijd in zee met winkels die goede reviews hebben.
  • Onthoud dat ze vrij oud kunnen worden: Het is dus niet een beslissing die je snel zou moeten nemen. De meeste slangen worden 20 jaar of ouder, waardoor het dus maatjes voor het leven zijn en een behoorlijke commitment voor de komende jaren.

Wanneer je deze simpele praktische tips in gedachten houd bij het kopen van je nieuwe slang, dan zal het, samen met de adviezen van de verkoper en je eigen onderzoek, zonder twijfel goedkomen.

We willen je heel veel succes wensen met je zoektocht naar de perfecte slang. Laat het gerust in de reacties onder dit artikel weten waar je keuze op is gevallen (en waarom).

8 gedachten over “6 Populaire Soorten Slangen Die Je Kunt Kopen Als Huisdier”

    • ik ook , ik hou van ze maar mijn moeder kan ik nog niet eens overhalen voor ’n hamster laat staan dat ik een slang vraag …………maar ik probeer het wel altijd te zeggen maar ze denkt dat dat is omdat ik in de puberteit zit 🙁

      Beantwoorden
      • Mijn vader vond het meteen goed, ik heb vroeger altijd gezegt dat ik een koningspython wou. En we hebben laatste zomervakantie 2 baby ratten slangen gekocht. We gaan ook een volwassen ratten slang kopen, want ik heb geen geduld dat de slangen zo langzaam groeien. Het zijn hele leuke beestjes ik zou ze halen. Baby ratten slangen zijn niet zo duur mijne waren ongeveer 45-35 euro!

        Beantwoorden
      • ik heb precies het zelfde maar nu hebben mijn ouders mij vier jaar geleden belooft dat als ik goed voor mijn aquwariem met gupies zou zorgen ik een slang mag maar dat is vier jaar geleden en nog steeds zit ik op gescheeft met die verdomde vissen die maar niet willen stoppen met babytjes maken en toen dach ik dat het hopenloos was

        maar toen bedacht ik me dat ik een pauwerpoint precentatie ga maken om ze over te halen een slang aan te schaffen want mijn ouders houden er echt van als ze zien dat ik ergens veel moeite en energie , tijd in steek en daar om was ik op zoek naar invormatie
        misschien is dat ook een manier om jouw moeder over te halen

        Beantwoorden

Plaats een reactie