Een otter kopen als huisdier in Nederland: het lijkt op het eerste gezicht een prima plan. De dieren kunnen immers prima overleven in de lokale natuur, dus waarom niet als huisdier?
Helaas is de realiteit anders, want particulieren zijn niet in staat om in de ingewikkelde behoeften van een otter te voorzien.
We zullen je in dit overzicht kort uitleggen waarom otters wel zijn toegestaan, maar sterk worden afgeraden als huisdier in ons land. Een professionele adviescommissie heeft hier in het verleden een besluit over genomen. Dat is in 2017 gekomen tot een lijst met verboden huisdieren.
Is Een Otter Kopen Legaal In Nederland?
Een otter kopen als huisdier is op 1 juli 2017 door de overheid ontraden in Nederland, omdat deze een te hoog risico vormt. De positieflijst zoogdieren wordt momenteel vernieuwd, maar velen zien door de lijst de otter nog altijd als verboden zoogdier. Naast het kopen van een tamme otter wordt ook het opvangen en houden van wilde otters afgeraden.
In andere landen is het kopen van otters soms wél toegestaan. Zo is de kleinklauwotter (Aonyx cinereus) erg populair in landen als Thailand en Japan. Ook in enkele staten in de USA is het houden van deze ottersoort (onder voorwaarden) legaal. Maar ook hier wordt door verschillende dierenorganisaties sterk afgeraden om otters te houden, of zijn er strenge restricties opgelegd door de overheid.
Het mag duidelijk zijn: het is ronduit onverstandig om een otter als huisdier te houden. En in Nederland (en België) dus in zijn geheel niet toegestaan. Maar waarom is dat eigenlijk?
Waarom Een Otter Kopen Als Huisdier Illegaal Is
De keuze om destijds de otter als huisdier te verbieden is niet willekeurig geweest. Hiervoor is de zogenoemde Beoordelingscommissie Huis- en Hobbydieren in het leven geroepen. De adviescommissie heeft bepaald dat otters in de C-categorie vallen: ze zijn behoorlijk lastig te houden door particulieren. Deze C-categorie zoogdieren zijn sinds 2017 illegaal om te houden door particulieren in Nederland.
De overweging om otters niet op te nemen in de lijst met legale diersoorten, is genomen om (onder meer) de volgende redenen:
- Waterkwaliteit is ingewikkeld: Otters zijn zeer gevoelig voor de zuiverheid van het water waarin ze leven. Als hier te veel schadelijke bacteriën in worden gevonden zullen ze vrijwel zeker sterven. Dit gebeurt bij de otter helaas al vrij snel. In gevangenschap is de opbouw van urine en uitwerpselen in het water het grootste probleem, welke snel voor sterfte onder de otters kan zorgen.
- Zeer veeleisend verblijf: Naast de waterkwaliteit heeft het verblijf van een groep otters nog veel meer strenge eisen. Volgens de Universiteit Wageningen heeft de otter behoefte aan “voldoende dekking en rust, voldoende voedselaanbod en een habitat van voldoende omvang. De ruimtebehoefte van de otter is groot en varieert naar sekse, rangorde en type gebied“.
- Otters zijn snel eenzaam: Naast de eisen aan het verblijf zullen otters ook enkel in grotere groepen gehouden kunnen worden. In gevangenschap komen ze al snel in kleine kooien terecht, wat de kwaliteit van leven absoluut niet ten goede komt. Otters behoren te leven in grote groepen (15 of meer), het uiterste minimum dat je in dierentuinen zal tegenkomen is twee exemplaren. Duos zijn echter niet bevorderlijk voor het welzijn (het zijn groepsdieren), maar soms is hiervoor geen andere mogelijkheid.
- Otters hebben een veeleisend dieet: Verse vis, vers vlees en heel veel gevarieerd aanbod. Het is een dagtaak waar men in de dierentuin de handen vol aan heeft, alleen al voor het otterverblijf. Particulieren kunnen deze taak enkel met veel kennis van zaken, investeringen en toewijding nabootsen.
- Otters zijn wilde dieren: Ook al lijken de diertjes ontzettend schattig: onderschat het feit dat het wilde dieren zijn absoluut niet. Ze kunnen bijvoorbeeld agressief of schuw reageren. In de natuur laten ze zich vrijwel niet zien, en dat zal er in gevangenschap niet snel uit gaan.
Gewonde Wilde Otter Gevonden: Dit Moet Je Doen
In Nederland komen otters sinds hun uitzet in 2002 weer in het wild voor. Heb je in de natuur een gewonde wilde otter gevonden, dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk de dierenambulance te bellen. Dit kan via het noodnummer van de Dierenbescherming.
Het noodnummer verschilt per regio, maar je kunt landelijk het dierenambulance nummer 0900-0245 bellen, welke je zal doorverbinden met de Dierenbescherming per regio. Hier zijn de relevante telefoonnummers per gebied te vinden. Een medewerker zal je verder helpen.
Hoewel we snappen dat je een gewond dier graag zelf wil helpen, is het meenemen van een gewond dier niet toegestaan. Een otter is om eerder genoemde redenen bovendien onmogelijk als huisdier te houden, zelfs tijdelijk. Schakel dus altijd direct professionele hulp in, zoals de Dierenambulance.
Otters Zijn Geen Huisdieren
Hopelijk heeft dit artikel je doen besluiten om af te zien van het kopen van een otter als huisdier. De mooie beestjes zijn schattig, maar zeker ook wilde dieren met behoorlijk veeleisende behoeften. Soortgelijke problemen zagen we ook al bij de vos als huisdier.
Enkel een professionele organisatie als een dierentuin zal in staat zijn om in de basisbehoeften van otters te voorzien. Zo kan je de kleinklauwotter zien in bijvoorbeeld Burgers Zoo of Dierenpark Amersfoort, en is de Europese otter te bewonderen in Blijdorp.
Het komt helaas nog erg vaak voor dat ‘social media influencers‘ otters aanprijzen als uniek, exotisch huisdier. Ga niet in op deze verleidingen, en begrijp dat de meeste otters op de (illegale) Europese markt gestroopt zijn in Zuidoost-Azië.