Hoe Oud Wordt Een Oosterse Korthaar? (Gemiddelde Leeftijd)

Een Oosterse Korthaar kat is een kattenras met bijzondere uiterlijke kenmerken, vooral door de unieke de kop van het beestje. Incidenteel kan dit ras behoorlijk oud worden. Misschien heb je recent zelf een Oosterse Korthaar gekocht bij een fokker of dierenwinkel, of heb je er eentje geadopteerd uit het asiel.

Mocht je jezelf nog aan het oriënteren zijn op een geschikt kattenras voor bij jou in huis, dan kunnen we je in ieder geval gerust stellen. De leeftijd van deze Oosterse Korthaar katten is vrij lang voor dit soort katachtigen, maar wijkt niet ontzettend veel af van andere veel voorkomende kattenrassen.

 

Gemiddelde Leeftijd Oosterse Korthaar

De gemiddelde leeftijd van een Oosterse Korthaar kat ligt tussen de 10 en 15 jaar. De leeftijdsverwachting kan per individu afwijken, zowel omhoog als omlaag. De Oosterse Korthaar behoort tot de langst levende kattenrassen. Oosterse kortharen, ook wel Oriental genoemd, zijn één van de genetisch gezondere kattenrassen.

Goede verzorging en correcte voeding kunnen ervoor zorgen dat jou Oosterse Korthaar een stuk ouder wordt dan gemiddeld. De hoeveelheid beweging en de aanwezigheid van eventuele ziektes hebben natuurlijk ook invloed op de levensverwachting van jou huisdier.

 

Veel Voorkomende Oosterse Korthaar Ziektes

Ziektes zijn één van de belangrijkste factoren die leeftijdsverwachting van katten kunnen beïnvloeden. Oosterse Kortharen staan er om bekend onder meer de volgende aandoeningen relatief vaak te krijgen:

  • Dystocia: Moeilijke geboorte. Zwangere kat en kittens zijn beide in gevaar bij inadequaat ingrijpen tijdens geboorte.
  • Hereditaire congenitale doofheid: Erfelijke aangeboren doofheid. Relatief onschuldig voor de leeftijdsverwachting.
  • Progressieve retina atrofie (PRA): Oogaandoening die het netvlies aantast. Buiten laten van de kat kan dan risicovol worden. Relatief onschuldig voor de leeftijdsverwachting.
  • Amyloïdose: Stofwisselingsziekte die afzetting van eiwitten in de organen veroorzaakt. Gevolg: uitdroging, slecht eten, veel slapen, sloomheid en mogelijk suikerziekte op latere leeftijd.
  • Maligne lymfoom: Lymfeklierkanker, ophoping van witte bloedlichamen in het lichaam. Meest voorkomend in de neus, waardoor niesziekte kan ontstaan.
  • Cystenieren (PKD): In de loop van het leven van de kat ontstaan blaasjes (cysten) in de nieren. Nierweefsel wordt langzaam verdrukt, met plots nierfalen tot gevolg.

In vergelijking met andere rassen komen bovengenoemde aandoeningen relatief weinig voor. Risico’s zijn ras specifiek, maar mild tot klein. Daarbij zijn de meeste bovengenoemde aandoeningen tijdig te herkennen, wat de kans op goede behandeling vergroot.

Wanneer je de gezondheid van je Oosterse Korthaar goed in de gaten blijft houden, specifiek voor bovengenoemde aandoeningen, dan kan het dier prima gezond oud worden. Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen.

 

Dieet

De beste manier om ervoor te zorgen dat je Oosterse Korthaar kat of poes gezond oud wordt, is door de juiste voeding aan te bieden aan je huisdier:

  • Kies voor gezond natvoer van een betrouwbaar merk as basis, of gebruik het natvoer dat wordt aangeraden door de dierenarts.
  • Het is oké om dit af en toe af te wisselen met (droge) kattenbrokken, maar natvoer is altijd beter. Katten zijn woestijndieren en halen hun vocht uit voedsel.
  • Voer je kat maximaal twee keer per dag, één keer ontbijt en één keer avondeten. Maak het voederbakje na elke maaltijd goed schoon.
  • Zet altijd een bakje vers water naast het voer. Ververs ook dit bakje regelmatig, ten minste twee keer per dag.
  • Limiteer snoepjes en houd regelmatig het gewicht van je Oosterse Korthaar in de gaten, zowel voor vermagering als dikker worden.

 

Oosterse Korthaar kat op leeftijd slapend
Oosterse Korthaar katten zijn fijne huisdieren die een mooie leeftijd kunnen behalen.

 

Beweging

Oosterse Korthaar katten zijn erg nieuwsgierig van aard, ze zullen dus graag hun omgeving willen onderzoeken.  Het is begrijpelijk dat je een raskat wil beschermen en deze niet naar buiten wil laten, zeker omdat mensen de dure dieren zouden kunnen stelen (of erger).

Het ontdekken van de wereld houd je Oosterse Korthaar echter wel langer gezond, zowel mentaal als fysiek. Buitenkatten staan er om bekend soms wel enkele kilometers per dag te lopen of rennen. Dit kan een binnenkat zeker niet evenaren, hoe veel je ook met hem/haar speelt.

Een goede tussenweg is om een dier aan een lijntje uit te laten, alsof je een hond hebt. Dit kan in de tuin, of onder supervisie op het balkon. Je kunt ook gewoon een ommetje maken, of even het park in met je kat. Zo krijgt het dier toch zijn nodige beweging én kan hij zijn nieuwsgierige natuur bevredigen.

 

De Leeftijd Van Een Gezonde Oosterse Korthaar

Wanneer je de adviezen in dit artikel ter harte neemt, zal je Oosterse Korthaar een lang en gezond leven tegemoet kunnen gaan. Probeer niet te veel waarde te hechten aan de indicatie voor de gemiddelde leeftijd van dit type kat, want elk individu is immers anders.

Is je Oosterse Korthaar zijn leven lang gezond, dan kan deze moeiteloos ruim 15 jaar worden. Hierin is dit kattenras niet veel anders dan andere veel voorkomende kattenrassen, welke een soortgelijke levensverwachting hebben.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over de leeftijd en leeftijdsverwachting van je Oosterse Korthaar kat, dan kunnen deze het beste worden gesteld aan een medisch professional (zoals een dierenarts).

Plaats een reactie