5 Nadelen Van Schapenvet Voor Honden (Hierom Is Het Slecht)

Een hond die gevoelig is en last heeft van allergie wordt vaak schapenvet of lamsvet aanbevolen. Het zou positieve effecten hebben op de slechte gezondheid. Maar klopt dit eigenlijk wel? Want er zijn verschillende nadelen van schapenvet voor honden te identificeren.

Bovendien heeft dit type vet een vrij unieke smaakbeleving. Het is dus ook de smaak die het product aantrekkelijk maakt.

Toch weten slechts weinig mensen dat er ook verschillende nadelige effecten kleven aan dit soort producten. Hierbij gaat het met name om de volgende tegenargumenten:

  1. Schapenvet bevat veel ongezonde verzadigde vetten.
  2. Schapenvet is een onvolledige voedingsbron.
  3. Veel vetproducten zijn bewerkte producten.
  4. Je hond mag slechts in beperkte mate vet consumeren.
  5. Er zijn gezondere alternatieven voor je hond.

 

Nadelen Van Schapenvet Voor Je Hond

Naast de voordelen die de vetsoort heeft voor je trouwe viervoeter, kunnen net zoveel tegenargumenten worden aangeleverd. Enkele van de belangrijkste hierboven genoemde nadelen zullen we toelichten, zodat je zelf een geïnformeerde afweging kan maken.

 

1. Schapenvet Bevat Veel Verzadigd Vet

En verzadigde vetzuren zijn in grote hoeveelheden erg ongezond. Hoewel honden beter in staat zijn om dit type vet te verwerken dan mensen, is ook voor honden een goede balans tussen onverzadigde en verzadigde vetten belangrijk voor de gezondheid.

Er bestaan in grote lijnen drie vormen schapenvet voor honden, namelijk:

  • Vloeibaar
  • Bonbons
  • Diepvries korrels

Alle varianten zijn voornamelijk gemaakt van verzadigde vetten, iets wat niet goed wordt geadverteerd op de productpagina’s van veel van dit soort producten. Er wordt voornamelijk nadruk gelegd op de gezondheidsaspecten die het product zou kunnen hebben voor de hond.

Maar juist hierom is het belangrijk om even de informatie duidelijk na te lezen. Elk product is anders, maar in de regel zullen dit soort hondenproducten echt ongezond zijn op zichzelf.

 

2. Schapenvet Is Een Onvolledige Voedingsbron

Je hond heeft een goede balans van onverzadigde en verzadigde vetten nodig. Dit kan niet worden geleverd vanuit het vet van schapen, omdat het zoals vermeld te weinig onverzadigde vetzuren bevat. Het moet dus worden aangevuld.

Andere bronnen van (onverzadigd) vet moeten hierdoor aan het dieet worden toegevoegd, welke vaak zelf ook weer extra verzadigde vetten met zich mee brengen.

Zo raakt de energiehuishouding van je dier in de war en kan er een gezondheidsprobleem ontstaan. Denk hierbij aan een vergrote kans op hart- en vaatziekten, zelfs al lijken de aanvullende typen vlees of vis gezond.

 

3. Bewerkte Vleesproducten Zijn Ongezond

Het komt regelmatig voor dat vleesproducten bewerkt zijn en vele toegevoegde ingrediënten bevatten die helemaal niet zo goed zijn voor je hond.

In de regel moet je altijd voorkomen dat je bewerkte vethoudende producten geeft aan je huisdier. De puurste vorm van schapenvet is het beste, maar houd hierbij altijd rekening met de randvoorwaarden: zeer kleine hoeveelheden én slechts als toevoeging van het dieet.

 

4. Grote Porties Schapenvet Zijn Ongezond

Bouwend op de nadelen die we hiervoor hebben genoemd, is het niet meer dan logisch om te stellen dat het geen goed idee is om dit soort voedingsmiddelen in grote hoeveelheden te voeren.

Vet is prima voor een hond, en absoluut ook goed. Maar net als met alle typen voeding is het belangrijk om correct te doseren. Voor vethoudende producten is het zelfs goed om de lat zo laag mogelijk te leggen.

In andere woorden: hou het bij een klein beetje en voorkom grote hoeveelheden schapenvet. Hoe minder, hoe beter.

 

5. Er Bestaan Gezondere Alternatieven

Ondanks de populariteit van schapenvetproducten, zijn er betere alternatieven te bedenken die dezelfde positieve effecten hebben op de gezondheid van je hond. Denk dan met name aan vis, welke een welkome aanvulling kan zijn die de vetbalans in je hond wél gezond houd.

Ook vis bevat hypoallergene proteïnen en is zeer makkelijk te verteren en bevat gezonde onverzadigde Omega-3 vetzuren. Deze zullen de huid en de vacht van honden ten goede komen, voornamelijk op de lange termijn.

Wil je direct aan de slag met een goed alternatief voor schapenvet, dan raden we deze gezonde visolie voor honden aan, met een soortgelijke smaakbeleving. Zo heb je alle gezondheidsvoordelen, met minder nadelen voor de vetbalans van je hond!

 

Gezonde Voeding Voor Je Hond Kiezen

We willen met dit artikel voornamelijk waarschuwen voor de gevaren van schapenvet voor je hond. Het is absoluut een goede toevoeging voor gevoelige dieren (zeker bij allergie of huidproblemen), maar enkel in kleine hoeveelheden. En dus puur als een extraatje, niet als onderdeel van het vaste dieet.

Wil je kiezen voor een gezond voedingspatroon, dan is het goed om de specialistische adviezen van de dierenarts op te volgen. Denkt deze dat schapenvetten kunnen bijdragen aan het welzijn van je trouwe viervoeter, dan is het prima om deze toevoeging te introduceren.

Ben je echter van plan om op eigen houtje een dieet-experiment uit te voeren met je hond als proefpersoon, dan willen we je ten zeerste aanraden om dit eerst te overleggen met een medisch (dier)specialist. Want er kleven wel degelijk enkele serieuze nadelen aan schapenvet voor honden.

Plaats een reactie