Kunnen Konijnen Huilen Of Verdriet Hebben?

Wanneer je wel eens een konijn hebt horen huilen, kan dit behoorlijk schrikken zijn. Het is een geluid die veel baasjes de stuipen op het lijf kan jagen. Het geluid wordt wel eens vergeleken met jammeren, grommen, of zelfs schreeuwen.

Konijnen ‘huilen’ wanneer ze pijn hebben of bang zijn. Hoewel konijnen geluiden maken die op huilen lijken, kunnen ze geen tranen produceren. Natte ogen kunnen bij een konijn duiden op tandproblemen, allergie of een infectie. Konijnen huilen niet wanneer ze zich somber of eenzaam voelen.

Een depressief of ongelukkig konijn zal eerder stoppen met wassen en eten, dan overmatig veel geluid produceren. Het is dus belangrijk om goed te letten op het gedrag van je huisdier, wanneer je wil begrijpen hoe het dier zich voelt. Daar hebben tranen weinig mee te maken.

Om een indruk te krijgen van het verdrietige geluid, bekijk even de onderstaande YouTube video (het geluid wel even aanzetten natuurlijk):

 

Kan Een Konijn Tranen Huilen?

Het is mogelijk voor een konijn om tranen te produceren, maar dit heeft niet heel veel te maken met emoties. Vochtproductie uit de ogen van je huisdier zal eerder bedoeld zijn om het oog te reinigen. Zoals eerder vermeld kan een medisch probleem hieraan ten grondslag liggen.

Mocht jou huisdier overmatig veel oogvocht produceren, dan is het aan te raden even contact op te nemen met de dierenarts. Oogproblemen kunnen verslechteren wanneer waterige ogen niet worden behandeld.

Maar houd dit dan in dat konijnen helemaal geen negatieve emoties kunnen voelen? Dit is niet helemaal het geval: verdriet wordt bij deze dieren namelijk fundamenteel anders geuit dan bij mensen. We zullen het kort proberen uit te leggen.

 

Kunnen Konijnen Verdriet Hebben?

Het komt helaas vaak voor dat een konijn verdrietig is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals eenzaamheid en depressiviteit. Vooral dieren die alleen worden gehouden of relatief weinig aandacht krijgen, kunnen hier veel last van hebben. Toch zullen deze dieren niet huilen van verdriet, zoals wij mensen doen.

Wanneer Stampertje zich eenzaam of verdrietig voelt, zal het dier zich op de volgende manieren uiten:

  • Lusteloosheid
  • Meer slapen dan normaal
  • Niet opgepakt willen worden
  • Vermindering van de eetlust
  • Trekken aan de vacht
  • Niet langer zichzelf wassen

Wanneer het gaat om een oud dier dat stervende is, kunnen deze symptomen voorkomen in combinatie met het eerder benoemde ‘huilende’ geluid. Wanneer stervende dieren het luide ‘huilen’ produceren, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat deze komt te overlijden.

Om toch nog even op een wat vrolijkere noot af te sluiten: de meeste Nederlandse huisdieren zullen tijdens hun leven veel baat hebben bij een extra speelmaatje in de kooi. Let er natuurlijk op dat een extra dier wel goed overweg kan gaan met zijn medebewoners.

Mochten de vochtige of tranende ogen vaker terug komen, overleg dan met de dierenkliniek voor gericht medisch advies. Wij kunnen u helaas niet voorzien van een diagnose voor uw huisdier. Mocht je na het lezen van dit artikel over vertreitige of huilende konijnen nog altijd vragen hebben, dan kunnen deze hieronder worden gesteld.

Plaats een reactie