10 Kleine Soorten Tropische Siervissen Voor Het Aquarium

Wil je als beginner starten met een tropisch zoetwater aquarium, dan is het goed om te starten met kleine soorten tropische siervissen. Het overzicht van mooie zoetwater vissen in dit artikel kan je hierbij goed helpen.

Het is voor starters in de aquariumwereld verstandig om te kiezen voor tropische vissen die makkelijk zijn om te houden, zowel qua verzorging als temperament.

Gelukkig zijn er veel vissoorten die goed in dit plaatje passen. We hebben ons best gedaan om de mooiste en meest bijzondere kleine siervissen voor je in het overzicht mee te nemen. We horen natuurlijk graag welke jou favoriet is!

 

Makkelijke Soorten Kleine Tropische Siervissen

In het onderstaande overzicht zijn 10 kleine soorten tropische siervissen te vinden, geschikt voor een zoetwater aquarium.

 

1. Neontetra

Neon Tetra Vis
Bron: Wikimedia Commons

De parel van de kleine tropische vissen is zonder twijfel de Neontetra (Paracheirodon innesi). Een school van deze visjes in je tropische zoetwater aquarium zien rondzwemmen is een lust voor het oog. Dit komt vooral door de mooie gekleurde banden van deze soort.

Ze zijn niet alleen mooi, maar ook ontzettend makkelijk te houden in vrijwel elk type zoetwater aquarium. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit één van de meest gehouden vissen in de Nederlandse hobbyaquaria zijn.

Let wel op dat de Neon Tetra niet met alle grotere vissen even goed overweg kan, houd deze soort dus niet samen met vissen die groter zijn dan 12 cm. Ook wordt voldoende beplanting en wat schuilplekken zeer gewaardeerd door de vis. Ook matige stroming is nodig. Absoluut een aanrader, zeker als je gaat voor de meest felgekleurde en actieve individuen!

 

SoortNeon Tetra (Paracheirodon innesi)
LengteTot 5 cm
Temperatuur22 – 26 graden Celsius
Aquariumformaat100 liter of meer (in groepen)
pH-waarde6 – 7 pH
gH-waarde5 – 7,5 gH
Levensverwachting5 – 8 jaar
TemperamentVriendelijk
VoedingDroogvoer, diepvriesvoer, watervlooien, Tubifex, muggenlarven
BijzonderhedenMinimaal in groepen van 15 vissen, niet met grote soorten

 

2. Siamese Kempvis

Siamese Kempvis Betta Splendens
Bron: Flickr

De Siamese Kempvis (Betta splendens) is nog zo’n bijzondere blikvanger. Deze kleine tropische siervis komt in vele verschillende kleuren en wordt gekenmerkt door zijn prachtige sierlijke vinnen.

Deze Betta vis is juist om zijn uiterlijk en vriendelijke gedrag een aantrekkelijke keuze. De vis is een zogenoemde labyrintvis zal zoeken naar zuurstof aan de oppervlakte, welke ze met hun labyrintorgaan verzamelen.

Onder water behoeven ze geen stroming. Wel moet je even opletten dat je geen twee mannetjes samen zet. De ideale groepscombinatie is één mannetje met drie vrouwtjes.

 

SoortSiamese Kempvis (Betta splendens)
LengteTot 7 cm
Temperatuur26 – 28 graden Celsius
Aquariumformaat120 liter of meer
pH-waarde5 – 7 pH
gH-waarde5 – 19 gH
Levensverwachting3 – 5 jaar
TemperamentAssertief, actief
VoedingDroogvoer, diepvriesvoer, muggenlarven
BijzonderhedenNooit twee mannetjes samen in een aquarium plaatsen

 

3. Maanvis

Maanvis (Pterophyllum scalare)
Bron: Wikimedia Commons

De Maanvis (Pterophyllum scalare) is nog z’n unieke kleine tropische vis, die het liefste in een school van meerdere Maanvissen leeft. De siervissen moeten niet worden verward met de gelijknamige gigantische Maanvis (Mola Mola) die je wel eens in de dierentuin ziet.

Maanvissen zijn een zeer populaire tropische vissensoort, vooral vanwege hun unieke uiterlijk. De kleuren en vormen van deze vissen zullen iedere gast bij je thuis onder de indruk laten zijn!

De dieren leven in grotere groepen in licht stromend water, in een leefomgeving met voldoende planten en boomstronken. Zeker een onmisbare keuze voor beginners, omdat ze vrij makkelijk zijn te houden.

 

SoortMaanvis (Pterophyllum scalare)
LengteTot 15 cm
Temperatuur24 – 28 graden Celsius
Aquariumformaat100 – 150 liter of meer
pH-waarde5 – 6,5 pH
gH-waarde7 gH
Levensverwachting10 jaar
TemperamentVriendelijk
VoedingMuggenlarven, watervlooien, ook Tubifex en droogvoer
BijzonderhedenLeeft in groepen, meerdere exemplaren nodig

 

4. Zwaarddrager

Zwaarddrager (Xiphophorus hellerii)
Bron: Wikimedia Commons

Het mannetje van de Zwaarddrager (Xiphophorus hellerii) heeft een prachtige staartvin, die absoluut een mooie aanwinst is voor een zoetwater tank. Maar ook de vrouwtjes zijn zonder twijfel leuk om naar te kijken. Uniek aan deze is vooral dat vrouwtjes na verloop van tijd kunnen veranderen in mannetjes.

Zwaardragers zijn uitermate geschikt voor de beginnende aquariumhouder, omdat ze behoorlijk weerbarstig zijn. Daarbij zijn ze beschikbaar in veel verschillende kleuren, van groen tot gevlekt. Er zijn zelfs albino varianten.

De soort is geschikt met andere tropische vissensoorten, maar het is wel belangrijk dat ze in dezelfde leefomstandigheden kunnen gedijen. Let op: Zwaarddragers zijn vrij goed in springen, dus dek het aquarium goed af. Ook altijd maximaal 1 mannetje op 3 vrouwtjes.

 

SoortZwaarddrager (Xiphophorus hellerii)
LengteTot 15 cm
Temperatuur24 graden Celsius
Aquariumformaat100 liter of meer
pH-waarde7 – 8,4 pH
gH-waarde12 – 30 gH
Levensverwachting3 – 5 jaar
TemperamentVriendelijk
VoedingDroogvoer, diepvriesvoer, muggenlarven, Tubifex, watervlooien
BijzonderhedenMaximaal één mannetje per drie vrouwtjes i.v.m. aggressie

 

5. Dwerggoerami

Dwerggoerami (Colisa lalia)
Bron: Flickr

De Dwerggoerami (Colisa lalia) is een labyrinthvis die graag regelmatig even komt ‘lucht happen’ aan het oppervlak van zijn leefomgeving. Het is een mooi moment om te genieten van het prachtige uiterlijk van deze tropische siervis.

Bij voorkeur worden ze als koppeltje of kleine harem (één mannetje met twee vrouwtjes) gehouden. Het mannetje zal veel achter de vrouwtjes jagen, dus zorg voor schuilplekken.

Het is de kleinste soort van alle Goerami vissen, een groep populaire tropische aquariumvissen. Ze zijn makkelijk te houden en stellen geen bijzondere eisen, dus hierdoor ideaal voor de beginnende aquariumbezitter.

 

SoortDwerggoerami (Colisa lalia)
LengteTot 7 cm
Temperatuur22 – 28 graden Celsius
Aquariumformaat120 liter of meer
pH-waarde6,5 – 7,5 pH
gH-waarde5 – 16 gH
Levensverwachting2 – 5 jaar
TemperamentVriendelijk (Aggressief in paartijd)
VoedingDroogvoer, diepvriesvoer, muggenlarven, watervlooien
BijzonderhedenMannetjes kunnen aggressief tegen elkaar zijn

 

6. Indische Glasvis

Indische Glasvis (Parapriacanthus ransonneti)
Bron: Wikimedia Commons

De Indische Glasvis (Parapriacanthus ransonneti) is nog zo’n kleine siervis die hoge ogen gooit. Uniek aan het uiterlijk van deze soort is het feit dat hij bijna doorzichtig lijkt te zijn.

Deze glasvis behoort tot de familie van de bijlvissen, maar lijken eerder op baarsachtige vissen. Ze leven graag tussen koralen en stenen in grote scholen.

Ondanks het bijzondere uiterlijk is het vrij moeilijk om aan de Indische Glasvis te komen, maar mocht je een school van deze visjes vinden, dan zal het een prachtige aanwinst zijn.

 

SoortIndische Glasvis (Parapriacanthus ransonneti)
LengteTot 10 cm
Temperatuur23 – 26 graden Celsius
Aquariumformaat125 liter of meer
pH-waarde8 pH
gH-waardeOnbekend (vraag na)
Levensverwachting16 – 24 jaar
TemperamentVriendelijk
VoedingTubifex, levend voer (watervlooien, muggenlarven, etc.)
BijzonderhedenDeze glasvis leeft bij voorkeur in groepen

 

7. Ayamaru Regenboogvis

Ayamaru Regenboogvis (Melanotaenia boesemani)
Bron: Wikimedia Commons

De Ayamaru Regenboogvis (Melanotaenia boesemani), ook wel Boeseman’s Regenboogvis genoemd, straalt al pracht uit in zijn naam. Het is een vis die ietsje groter is dan de andere soorten in deze lijst, maar zal daar zijn vredelievende temperament zeker een geweldige aanwinst zijn in elke tropische vistank.

Onthoud dat de regenboogvis het liefste in een school leeft, de dieren zullen pas tot hun recht komen bij 8 exemplaren of meer. De vrouwtjes zijn over algemeen iets kleiner dan de mannetjes. Het zijn de mannetjes die de mooie kleuren hebben.

De vis heeft twee kleurtinten, een feller blauw aan de kopzijde en een fel oranje/geel aan de staartvin zijde. In de ochtenduren komen de kleuren het beste naar voren. Het zijn vredelievende dieren die goed met anderen in een (soortgelijk) aquarium kunnen leven.

 

SoortAyamaru Regenboogvis (Melanotaenia boesemani)
Lengte10 – 12 cm
Temperatuur23 – 26 graden Celsius
Aquariumformaat100 liter of meer
pH-waarde7 – 8,5 pH
gH-waarde8 – 12 gH
Levensverwachting10 jaar
TemperamentVriendelijk
VoedingDroogvoer, diepvriesvoer, levend voer
BijzonderhedenLeeft in groepen van minimaal 8 soortgenoten

 

8. Zebrameerval

Zebrameerval (Hypancistrus Zebra)
Bron: Wikimedia Commons

De Zebrameerval (Hypancistrus Zebra) is een unieke en zeer gewilde tropische vis, vooral om zijn bijzondere zebra-achtige uiterlijk. Het is belangrijk deze soort (zoals andere meervallen) in een aquarium met voldoende stroming te houden.

Deze gestreepte meerval zal prijs stellen op een levend en eiwitreik dieet, zoals watervlooien en muggenlarven. Droogvoer zal het diertje niet graag eten. Wel zullen ze hun mannetje staan tegenover grotere soorten, ook als het op voedsel veroveren aankomt.

Het is een mythe dat deze vis vooral in gedempt licht moet worden gehouden, het is goed mogelijk voor de soort om zich aan te passen aan allerlei lichtcondities, zeker als er voldoende schuilplekjes zijn.

 

SoortZebrameerval (Hypancistrus Zebra)
Lengte10 – 14 cm
Temperatuur26 – 30 graden Celsius
Aquariumformaat200 liter of meer
pH-waarde6 – 7,5 pH
gH-waarde5 – 8 gH
Levensverwachting10 jaar
TemperamentVriendelijk (zolang de vis kan schuilen)
VoedingVeel levend voer (watervlooien, muggenlarven), Tubifex
BijzonderhedenDeze vis behoeft een vrij sterke stroming

 

9. Kegelvlekbarbeel

Kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha)
Bron: Wikimedia Commons

Onder die zeer kleine siervissen is de Kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha) een ideale keuze voor starters. De dieren leven in grote groepen (minimaal 10 à 20 exemplaren per aquarium) en stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving.

Belangrijkste is om veel planten in de leefomgeving te plaatsen, maar ook ruimte te bieden om vrij te zwemmen in een school. De soort stelt prijs op gedimt licht en een lichte stroming in het water.

Tijdens het kopen moet je erg goed opletten. De Kegelvlek Barbeel wordt nogal eens verward met de Hockeystickbarbeel (Trigonostigma hengeli) en de Rode Kegelvlekbarbeel (Trigonostigma espei). De ‘gewone’ Kegelvlekbarbeel is de kleinste van deze soorten.

 

SoortKegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha)
Lengte3 – 5 cm
Temperatuur23 – 27 graden Celsius
Aquariumformaat80 liter of meer
pH-waarde5 – 7,5 pH
gH-waarde2 – 12 gH
Levensverwachting2 – 5 jaar
TemperamentVriendelijk
VoedingDroogvoer, levend voer en diepvriesvoer
BijzonderhedenLeeft in scholen van minimaal 10 – 20 vissen

 

10. Sherrybarbeel

Sherrybarbeel (Puntius titteya)
Bron: Wikimedia Commons

De Cherry Barbeel of Sherry Barbeel (Puntius titteya) is een mooie karperachtig tropisch visje met een uitgesproken rode kleur. Ook de rood-bruin variant komt veel voor, deze valt iets minder goed op.

Het zijn vissen die niet veeleisend zijn, maar wel een aantal dingen nodig hebben in hun leefomgeving. Zo is het belangrijk om te zorgen voor gedimd licht en een donkere bodem. Leg bijvoorbeeld dode bladbladeren op de bodem. Ook planten en hout om in te schuilen wordt op prijs gesteld.

De Sherrybarbeel is een vrij makkelijke eter, dus op dat vlak zal de aquariumhouder geen problemen tegen komen. Het zijn omnivoren, dus vele soorten visvoer gaan er prima in.

 

SoortSherrybarbeel (Puntius titteya)
Lengte5 – 6 cm
Temperatuur22 – 26 graden Celsius
Aquariumformaat80 liter of meer
pH-waarde5 – 7 pH
gH-waarde8 – 12 gH
Levensverwachting3 – 4 jaar
TemperamentVriendelijk (mannetjes mogelijk aggressief naar elkaar)
VoedingDroogvoer, levend voer en diepvriesvoer
BijzonderhedenVrij schuwe dieren die graag schuilen. Leven niet in scholen.

 

Een Geschikte Tropische Vis Kiezen

Als beginnende aquariumhouder zal het even een zoektocht zijn naar de juiste vissen in het zoetwater aquarium. Naast de adviezen en richtlijnen in dit praktische overzicht, is het belangrijk om af te gaan op de informatie die je ontvangt van de verkoper.

Kies altijd voor een reputabele aquariumwinkel met veel ervaring en expertise. Stel kritische vragen, neem de adviezen niet blind aan, en bezoek meerdere aquariumwinkels om een goed inzicht te krijgen, voordat je over gaat tot een aankoop.

We weten vrijwel zeker dat er mooie tropische soorten siervissen bij zaten die erg interessant voor je eigen tropisch aquarium zijn. Welke is jou favoriet? Laat het ook gerust weten als je nog een aantal andere soorten in dit overzicht zou willen zien. En natuurlijk heel veel plezier met je nieuwe vissen!

Plaats een reactie