Kat Wassen In Douche Of Bad: 5 Situaties Waarin Het Nodig Is

Een kat is normaal gesproken perfect in staat om zelf zijn eigen vacht te wassen en schoon te houden. Maar er zijn situaties waarin het dier dit niet meer kan, wil, of mag doen. Dan kan een douche of bad een uitkomst bieden, ook al houden de meeste katten niet van water.

Een douche of bad is bij een gezonde kat in principe onnodig. De meeste katten houden zichzelf schoon door hun vacht te likken. De borstelvormige tong verwijdert teken en vuil, terwijl het speeksel van een kat van nature een zeepachtig, reinigend enzym bevat.

Kittens worden veelal schoon gelikt door de moederkat. Volwassen katten zullen instinctief zichzelf de hele dag door blijven wassen. Toch is het mogelijk dat je als baasje soms moet helpen. Een wasbeurt geven zonder stress doe je als volgt:

  • Vacht vooraf goed borstelen en klitten weghalen
  • Altijd lauw water gebruiken
  • Gebruik speciale shampoo voor katten (zoals deze op Bol.com)
  • Van voor naar achteren en van boven naar onderen, de kop overslaan en eerst het lichaam wassen
  • Goed inzepen en zeepresten zeer precies met de douchekop verwijderen
  • Beloon goed gedrag met aandacht en snoepjes, praat veel en negeer angstig gedrag
  • Draag lange mauwen en eventueel handschoenen om jezelf tegen paniekreacties te beschermen

 

Kattenshampoo
Bekijk hier deze Oxyfresh Shampoo voor katten en honden op Bol.com

 

1. Als Gevolg Van Ouderdom

De meest voorkomende situatie waarbij je een kat even moet helpen bij het wassen, is wanneer het dier te oud is om zelf nog goed voor zijn of haar vacht te zorgen. Een bejaarde kat zal soms nog wel zelf de vacht willen schoonmaken, maar dit niet meer goed kunnen.

In zo’n geval is het nodig om als baasje het dier een handje te helpen, door ten minste eens per maand een douchebeurt te geven aan je kat.

Afhankelijk van het vachttype kan de verzorging verschillen. Langharige bejaarde katten behoeven over het algemeen minder ‘wasbeurten’ dan kortharige oudere katten. Om je kat te beschermen tegen infecties, is het belangrijk om bij slechte geurtjes of zichtbare viezigheid (vooral bij de achterkant) het dier naar behoefte te wassen.

 

2. Bij Medische Problemen

Mocht je poes of kater last hebben van een medische kwaal, dan is de kans groot dat het een vieze vacht ontwikkeld. Soms komt dit door de medische ingreep zelf (denk aan het ontsmettingsmiddel dat vaak een kleurtje heeft), maar het kan ook door een kap rond de kop van het beestje komen.

Ook komt het voor dat een grieperige of zieke kat zich niet goed voelt en hierdoor zijn of haar eigen vacht tijdelijk verwaarloost. Vooral bij de achterkant is het belangrijk om goed op te blijven letten in zo’n situatie: deze wordt erg snel vies en kan verdere gezondheidsproblemen opleveren.

De medische problemen zijn natuurlijk niet leuk voor je huisdier, maar het zijn de momenten dat een verantwoordelijk baasje hun huisdier een handje kan helpen bij het wassen. Zelfs als je kat niet echt houd van water of zelfs bang is van de douche, blijft dit belangrijk.

 

3. Bij Een Overmatig Vieze Vacht

Bij langharige katten zal vuil hoe dan ook over meerdere maanden opstapelen in de vacht. Naast het uitborstelen van de haren is het verstandig om eens in de paar maanden je huisdier even onder de douche te zetten en flink in te zepen.

Wanneer je kat veel buiten is, kan het ook snel voorkomen dat deze vies binnen komt. Je weet natuurlijk niet altijd waar je huisdier geweest is, dus is het bij overmatige viezigheid vaak beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Rollen in de modder zal er met oneindig likken immers lastig uit gaan.

Soms is het zo dat het vuil slechts beperkt is tot één gebied, bijvoorbeeld in de vorm van uitwerpselen bij de achterkant. Dan kan een nat doekje ook een uitkomst bieden en je kat veel water-leed besparen. De douche moet echt als laatste redmiddel gezien worden, want niet elke kat vind het natuurlijk even leuk.

 

4. Bij Ongemak En Stress

Katten kunnen ook psychische problemen hebben en het instinct om zichzelf te wassen verliezen. Hier hoeft ouderdom helemaal geen rol in te spelen. Mocht jij een kat met mogelijke gedragsproblemen hebben, dan zal dit dier wellicht moeite hebben om zijn of haar vacht schoon te houden.

Er zijn veel verschillende situaties te bedenken waarin ongemak en stress de dagelijkse de ‘schoonmaak routines’ kunnen verstoren. Enkele voorbeelden waar je aan kunt denken zijn onder meer de volgende:

  • Onderliggende pijn
  • Stressvolle omgeving
  • Overgewicht of ondergewicht
  • Loopsheid
  • Missen van baasje of andere huisdieren
  • Depressie of andere niet-zichtbare psychologische aandoeningen

 

5. Na Contact Met Gevaarlijke Stoffen

Hoewel het niet heel vaak voor komt, kan het gebeuren dat je kat in de buurt is geweest van gevaarlijke stoffen. Denk aan schoonmaakmiddel in het keukenkastje, of rollend door het mieren gif in de tuin. Het kan onschuldig lijken, maar niets is minder waar.

Mocht je kat dit soort giftige stoffen in grotere hoeveelheden oplikken, dan kan het dier erg ziek worden en mogelijk zelfs overlijden.

Daarom is het belangrijk dat bij aanraking met gevaarlijke stoffen (denk het caliber schoonmaakmiddelen of insecten gif) direct je kat onder de douche te zetten om de stofjes uit de vacht te krijgen. Hierdoor bespaar je jou kat en jezelf veel problemen in de toekomst, want we willen natuurlijk allemaal dat onze huisdieren gezond blijven.

Houd dus altijd shampoo voor katten in je badkamerkastje, al was het maar in geval van nood. Het hoort absoluut bij de kattenspullen die nodig zijn bij een nieuw huisdier.

Plaats een reactie