42 Giftige Planten Voor Katten (Te Koop Bij Elk Tuincentrum)

Overal in onze tuin staan giftige planten voor katten, zonder dat veel mensen het door hebben. Maar ook in de woonkamer staan vaak giftige kamerplanten voor je kat. De meeste van deze plantensoorten zijn ‘gewoon’ te koop bij een tuincentrum om de hoek.

Normaal gesproken levert dit geen problemen op, tenzij een kat knaagt of bijt in de plant.

Als verantwoord baasje is het goed om te weten welke planten precies schadelijk kunnen zijn voor je kat. Zo voorkom je gezondheidsproblemen. Deze kunnen variëren van huidirritatie tot braken en diarree, of zelfs vergiftiging met dodelijke afloop. Lees dus goed het onderstaande overzicht door, om je kat beter te kunnen beschermen tegen deze gevaren:

 

Giftige PlantLatijnse NaamType
AgaveAgavoideae (geslacht)Kamerplant
AmaryllisAmaryllis (geslacht)Bloem
Aloë VeraAloe veraKamerplant
BuxusBuxus sempervirensTuinplant
CaladiumCaladium (geslacht)Kamerplant
ChrysantChrysanthemum (geslacht)Bloem
CyclaamCyclamen (geslacht)Tuinplant
DieffenbachiaDieffenbachia (geslacht)Kamerplant
FicusFicus (geslacht)Kamerplant
HederaHedera helixTuinplant
HerfsttijloosColchicum autumnaleBloem
HortensiaHydrangea macrophyllaTuinplant
HulstIlex aquifoliumTuinplant
HyacinthHyacinthus orientalisBloem
Iris (Lis)Iris (geslacht)Bloem
KalanchoëKalanchoe (geslacht)Kamerplant
KamerbremGenista ×spachianaTuinplant
KamerpalmAreca lutescensKamerplant
KerststerEuphorbia pulcherrimaKamerplant
LathyrusLathyrus (geslacht)Bloem
LelieLilium (geslacht)Bloem
Lelietje-Van-DalenConvallaria majalisTuinplant
LepelplantSpathiphyllum (geslacht)Kamerplant
MaagdenpalmVina majorTuinplant
MaretakViscum albumTuinplant
NarcisNarcissus (geslacht)Bloem
OleanderNerium oleanderBloem
OranjeboomCalamondinTuinplant
PalmlelieYucca (geslacht)Kamerplant
PhilodendronPhilodendron (geslacht)Kamerplant
RhodondendronRhodondendron (geslacht)Tuinplant
RidderspoorDelphiniumTuinplant
SansevieriaSansevieria (geslacht)Kamerplant
SierpeperCapsicum (geslacht)Tuinplant
Sint-JozefplantClivia (geslacht)Kamerplant
SneeuwklokjeGalanthus (geslacht)Bloem
TaxusTaxaceae (geslacht)Tuinplant
TulpTulipa (geslacht)Bloem
VingerplantFatsia japonicaTuinplant
VogelmelkOrnithogalum (geslacht)Bloem
WasbloemHoya (geslacht)Bloem
ZijdeplantAsclepias syriacaTuinplant

 

1. Agave

Agave Succulent Plant

De agave is een familie van succulenten behorend tot de familie Agavoideae. Ze worden vaak in kleine potjes verkocht en zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Grappig genoeg behoren ze tot de groep planten waar ook asperges toe behoren.

Voornamelijk het sap in de bladeren is giftig, voor zowel katten als honden. Voorkom dus dat je huisdier gaat knagen aan deze mooie vetplanten.

 

2. Amaryllis

Amaryllis bloem

De amaryllis bloem is een kleurige toevoeging aan de woonkamer. Vaak worden ze als amaryillisbol verkocht in de winkel, waarna ze langzaam maar zeker uitgroeien tot een prachtige bloek na aankoop.

Hoewel ze mooi staan, kunnen katten er beter bij uit de buurt blijven.

Knabbelen aan de bloemen, stengels of bladeren is giftig. De ernst van de symptomen is afhankelijk van de hoeveelheid die is opgegeten. De bloem bevat lycorine, een toxische stof die maag- en darmproblemen kan opleveren.

 

3. Aloë Vera

Aloe Vera Giftig

Hoewel bekend om zijn helende krachten, is de Aloë Vera plant giftig voor katten. Bekende symptomen zijn onder meer overgeven, depressie, diarree en anorexia.

Wel weet de ASPCA, the Amerikaanse organisatie voor dierenbescherming, te melden dat voor de meeste diersoorten (waaronder katachtigen) het sap wordt gezien als ‘eetbaar’.

We zouden willen adviseren het risico niet te nemen, aangezien de rest van de plant wel gevaarlijk is en een gezondheidsrisico kan opleveren.

 

4. Buxus

Buxus

Ben je de buxus in de tuin lekker aan het snoeien, dan is voor elke buitenkat het natuurlijk erg interessant om even een kijkje te nemen. Maar let op: dit kan zeer schadelijke en mogelijk dodelijke afloop hebben.

Het is belangrijk de Buxus sempervirens uit de buurt van katten te houden, want alle delen van deze plant zijn giftig. De giftstoffen in buxus planten vallen het centrale zenuwstelsel van de kat aan, met mogelijk acute verlamming tot gevolg.

Het effect is afhankelijk van de dosis die het huisdier heeft binnen gekregen. Ook het formaat en gewicht van de kat is hierbij relevant. Kleinere katten en kittens lopen meer risico dan grotere exemplaren.

 

5. Caladium

Caladium Binnenplant

Deze mooie roodgroene Caladium behoort tot een groep planten die irritatie veroorzaken bij het bijten in of eten van de bladeren. Katten kunnen hiernaast ook luchtwegproblemen krijgen als gevolg van een gezwollen gehelmelte.

De boosdoener is een calciumoxalaat kristal in het blad, welke zorgt voor de gezondheidsklachten in de mond en luchtwegen. Ademhalingsproblemen als gevolg van deze soort zijn echter zeldzaam.

 

6. Chrysant

Crysant

Chrysanten behoren tot de meest giftige planten voor katten. Een chrysant veroorzaakt onder meer overgeven, diarree, extreme speekselproductie, desoriëntatie en dermatitus (onsteking rond de mond).

De bloemen van de chrysant zijn wellicht mooi, maar sterk irriterend voor verschillende huisdieren, waaronder katten, honden en paarden. Het zou beter zijn om met een grote boog om de bloem heen te lopen.

 

7. Cyclaam

Cyclaam Risico Huisdieren

De wortels en knollen van de cyclaam zijn giftig voor katten. Het gif in deze plant kan onder meer maagklachten, diarree en ademhalingsproblemen veroorzaken bij een kat.

Het is verstandig de plant uit de buurt te houden bij huisdieren en kleine kinderen, omdat er een risico bestaat dat deze per ongeluk worden opgegeten.

 

8. Dieffenbachia

Dieffenbachia

De kamerplant dieffenbachia is giftig voor katachtigen in zowel de bladeren als stengels. Bij katten kan de dieffenbachia intense irritatie aan luchtwegen en mond veroorzaken. Andere symptomen zijn kwijlen, overgeven en moeite met slikken.

Het is voor binnenkatten dus belangrijk om deze plantensoort altijd buiten het bereik van het dier te plaatsen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

 

9. Ficus

Ficus

Ficusplanten zijn een populaire decoratie voor de binnenruimte. De ficus is een plant die licht tot matig risicovol is voor katachtigen. Het is verstandig deze dus buiten bereik te plaatsen in de woonkamer.

Het opeten van de bladeren van de ficus kan bij je huisdier mogelijk symptomen veroozaken als diarree, irritatie aan de huid, verminderde eetlust of excessief kwijlen.

 

10. Hedera (Klimop)

Klimop Hedera Helix

Gewone klimop of Hedera helix vinden we in bijna elke Nederlandse tuin. De plant groeit gemakkelijk en snel op vochtige en voedselrijke grond groeit, vooral langs muren en schuttingen, maar in de natuur vooral tegen bomen.

De hedera is alleen giftig voor katachtigen wanneer de bladeren of bessen worden gegeten. Net alle soorten in de hedera familie zijn schadelijk.

 

11. Herfsttijloos (Herfstkrokus)

herfstkrokus herfsttijloos

De herfstkrokus of herfsttijloos (Colchicum autumnale of Colchicum multiflorum) is een prachtige herfstbloem met een sinister geheim. De bloem is namelijk zeer schadelijk voor katten, honden en vee. Gelukkig komt deze soort maar zelden voor in Nederland.

Bekende symptomen zijn onder meer irritatie en maag-darm problemen. Ook problemen aan het zenuwstelsel zijn mogelijk, wat ernstiger van aard zal zijn.

 

12. Hortensia

Hortensia

Iedereen kent de vrolijke bolbloemen van de hortensia. De tuinplant is giftig voor zowel mensen als dieren, omdat de giftige stof cyanide in de plant te vinden is.

Een kat zal na consumptie van een hortensia symptomen ervaren als overgeven, diarree, en problemen met de bloedsomloop. Afhankelijk van de geconsumeerde hoeveelheid zullen symptomen zwaarder of juist lichter zijn.

 

13. Hulst

Hulst Met Bes

Voor mens en dier zijn de bladeren en besjes van de hulst giftig. Waar een mens bij meer dan 5 besjes begint te braken, zal een kat dit al na 2 of 3 besjes doen. Het is dus raadzaam om vooral de bessen te mijden. De bladeren zullen van nature al vermeden worden door de stekelige uiteinden.

 

14. Hyacinth

hyacinth bloem

Hoewel de hyacinth als bloem erg mooi is, kan het zaad en de bol ook giftig zijn voor een kat. De bloem zelf zal geen tot weinig problemen veroorzaken bij je huisdier. Het is raadzaam om na aankop van een hyacinthbol deze dus op een plek te zetten waar huisdieren er absoluut niet bij zouden kunnen.

 

15. Iris (Lis)

Iris Of Lis Bloem

De lis, beter bekend als de iris, is in zijn geheel giftig voor katten. De kleurige irissen is een geslacht dat uit verschillende soorten bestaat, elk met hun eigen kenmerkende eigenschappen.

Wanneer je kat een iris opeet, zullen er pas problemen ontstaan. In een tuin met loslopende buitenkatten is het onverstandig deze soort te planten. Binnen kan de pot buiten het bereik van dieren worden gezet.

 

16. Kalanchoë

Kalanchoë

Het is een veel voorkomende binnenplant met een bijzondere naam: de kalanchoë. Grote felgroene bladeren en kleine, schattige bloemetjes kenmerken deze plantsoort.

Voor katten (en ook honden) is het beter om uit de buurt te blijven van kalanchoës, omdat consumptie zal lijden tot symptomen als overgeven en diarree. In een zeldzaam geval zijn ook hartproblemen een mogelijk symptoom.

 

17. Kamerbrem

Kamerbrem

Hoewel de kamerbrem niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen, komt dit geslacht planten wel veel voor in Nederland. Grote tuincentra hebben vaak soorten van de kamerbrem in hun assortiment zitten.

De van oorsprong mediterrane plant kent vele synoniemen en mixen, waardoor het lastig is om aan te geven welke soort nu eigenlijk welke klachten veroorzaakt. Wel weten we één ding zeker: je huisdier moet hem vermijden.

 

18. Kamerpalm (Areca)

Chamaedorea elegans Kamerpalm
Bron: Wikimedia Commons

Om in kamersferen te blijven gaan we door met de kamerpalm. Deze binnenplant is ook wel bekend onder de naam Areca en is populair om zijn luchtzuiverende werking in de binnenruimte.

Voor katten is de Areca palm of kamerpalm echter geen prettige plant, omdat de bekende symptomen (braken, diarree, irritatie) kunnen optreden. Dus is het belangrijk om je huisdier de toegang tot deze plantensoort te ontzeggen.

 

19. Kerstster

Kerstster

Wellicht één van de giftigste planten voor katten is de kerstster (Euphorbia pulcherrima). Net als veel andere kerstplanten is de kerster zeer giftig voor katachtigen.

Bekende symptomen na consumptie van de kerstster zijn overgeven, kwijlen, irritatie van het mondslijmvlies, en diarree. Ook het zenuwstelsel kan in een zeldzaam geval worden aangetast, met een acute toeval tot gevolg.

 

20. Lathyrus (Reukerwt)

Lathyrus

De lathyrus, met name de Lathyrus odoratus, ook wel pronkerwt of reukerwt genoemd, is een plant die zeer giftig is voor onder meer katten, honden en paarden.

De belangrijkste symptomen na consumptie van een lathyrus zijn onder meer: zwakheid, lusteloosheid, trillen, epileptische aanvallen en in een extreem geval ook de dood.

 

21. Lelie

Lelie

De lelie komt in vele vormen, kleuren en maten, maar elk deel zal moeten worden vermeden door je huisdier. Zelfs het stuifmeel is mogelijk toxisch, zeker in grote hoeveelheden.

Het is mogelijk dat lelies nierfalen veroorzaken bij katten, wat mogelijk een dodelijke afloop kan hebben. Vermijd de lelie dus in en om het huis, om risico’s voor je huisdieren te verkleinen.

 

22. Lelietje-Van-Dalen

Lelietje-van-dalen giftig

Het lelietje-van-dalen, ook wel bekend onder de naam ‘melkklokje’, is een extreem giftige tuinplant, die zowel voor mensen als katten dodelijk kan zijn. Gelukkig is dit pas mogelijk bij grote hoeveelheden of geconcentreerde vorm.

Het is een tuinplant die te koop is bij tuincentra, maar ook in bossen en weiden voorkomt. Een lage dosis van het lelietje-van-dalen levert symptomen op als maag- en darmklachten, versnelde hartslag en verwijde pupillen.

 

23. Lepelplant

Lepelplant spathiphyllum

De lepelplant (Spathiphyllum) is in Nederland een populaire kamerplant, echter zijn alle delen van de plant giftig voor mens en dier. De lepelplant is alleen giftig in hoge dosis en bij consumptie, dus in principe moet het houden van deze plant in de woonkamer geen problemen opleveren.

Behoed je kat er natuurlijk wel voor om te gaan knabbelen aan de bladeren, stelen of bloemen. Ook het stuifmeel kan al in lage dosis irritatie opwekken bij mens en dier.

 

24. Maagdenpalm

Maagdenpalm

De grote maagdenpalm (Vina major) is een mooie tuinplant met paarse bloem, die zware toxische stoffen produceert als alkaloïden, vinchristine en vinblastine. Normaal gesproken worden deze stoffen bij chemotherapie gebruikt voor zware behandelingen.

Het is daarom belangrijk om de maagdenpalm uit de buurt te houden van kinderen, honden, katten en andere huisdieren. De grote maagdenpalm komt niet in het wild voor, maar is wel te koop bij tuincentra in Nederland.

 

25. Maretak

Maretak Met Bes

In sommige landen wordt de maretak gebruikt om onder te zoenen tijdens het Kerstfeest, wat natuurlijk een hele mooie traditie is. Echter is de maretak gevaarlijker dan veel mensen denken, zeker voor huisdieren.

De maretak is zeer giftig, doordat de plant viscotoxines bevat. Dit gif bevind zich voornamelijk in de bladeren en takken. Viscotoxines veroorzaken hoge bloeddruk, adderverkalking en hartklachten. De witte bessen van de maretak zijn minder schadelijk, maar consumptie van de plant moet worden vermeden door mensen, honden, katten en andere huisdieren.

 

26. Narcis

Narcis

Elke lente staan bermen en parken er weer vol mee: de narcis. Een prachtige kleurrijke lentebloem met een duister geheim: het is een zeer schadelijke soort voor katachtigen.

De narcis is zeer giftig voor katten, omdat de plant lycorine en andere alkaloïden bevat. Kristallen van deze toxische stoffen worden gevonden in de randen van de bloem. Katten kunnen na consumptie symptomen vertonen als hevig overgeven, diarree, kwijlen, buikpijn en acute hart- en longproblemen.

 

27. Oleander

Oleander

Hoe mooi de oleander ook kan zijn, de plant is ook zeer giftig. Dit is het geval voor alle delen: blad, bloem, steel en wortel. Voornamelijk kleine kinderen, honden, katten en andere huisdieren kunnen gezondheidsproblemen ervaren na consumptie van deze giftige plant. In lage dosis zal de schade minder groot zijn dan bij een grotere dosis.

 

28. Oranjeboom

Oranjeboom Calamondin Calamansi

De oranjeboom behoort tot de nachtschadefamilie (waar ook de tomaat toe behoort) en is in principe een binnenplant, omdat deze in een warm klimaat groeit.

Ondanks de aantrekkelijk ogende vruchten, is het oranjeboompje helaas niet eetbaar. En dat komt niet alleen door het feit dat de vruchten niet heel lekker smaken. De plant is toxisch voor zowel mens als dier en mag dus niet worden geconsumeerd.

 

29. Palmlelie (Yucca)

Palmlelie Yucca

De palmlelie, ook wel bekend als de yucca, is een veel voorkomende binnenplant. Katten knabbelen graag aan de punten van de bladeren van deze plant, wat mogelijk schadelijke gevolgen kan hebben.

De palmlelie of yucca plant is namelijk giftig voor katten bij consumptie, zelfs wanneer alleen al het water uit het bakje wordt geconsumeerd. Het gaat hierbij om alle soorten uit de Yucca-familie: deze moeten buiten het bereik van katachtigen worden gehouden.

 

30. Philodendron

Philodendron

De kamerplant philodendron is giftig voor katachtigen in blad, steel en wortel. Buiten het bereik van kinderen, honden en katten houden wordt geadviseerd. Scherpe giftige kristallen in de plant kunnen vele problemen met zich mee brengen.

Denk aan irritatie aan mond, keel en luchtwegen. Ook branden van de tong, lip of gehemelte behoort tot de symptomen. Zwaardere symptomen zijn moeite met ademhalen, weinig energie, kwijlen, schuimbekken of overgeven.

 

31. Rhodondendron

rhododendron rodondendron

Een bekende struik in vele Nederlandse tuinen is de Rhodondendron. De tuinplant is volgens de ASPCA giftig voor paarden, honden en katten. Dit komt door de neurotoxische stof Grayantoxine.

De giftige stof in Rhodondendrons kan een hallucinerende werking hebben en de ‘Mad Honey’ ziekte veroorzaken, een verschijnsel waarbij de bloedsomloop wordt aangevallen, maar ook overwegen, zweetaanvallen en duizeligheid kan veroorzaken.

 

32. Ridderspoor

Ridderspoor

Hoewel ridderspoor er prachtig uit ziet, is deze plant zeer giftig voor onder meer honden en katten. In ridderspoor zijn zogenaamde alkaloïden te vinden.

Deze toxische stoffen in ridderspoor kunnen onder meer heftige symptomen als spiertrillingen, ademverlamming, of hartfalen met dodelijke afloop veroorzaken.

 

33. Sansevieria

Sansevieria

Een populaire kamerplant is de sansevieria. Veel mensen weten echter niet dat de plant bij consumptie zeer giftig is voor mensen, honden, katten en andere huisdieren. In lage dosis zullen de klachten echter mild zijn.

Bekende symptomen zijn onder meer misselijkheid, overgeven, overmatig kwijlen, verminderde eetlust, traagheid en depressieve klachten.

 

34. Sierpeper

Sierpeper plant

Pepers zijn extreem pittig in eten, maar mensen gebruiken ze ook voor decoratieve doeleinden in de tuin. De sierpeper is echter giftig voor kleine kinderen, honden en katten.

Bekende syptomen door de consumptie van deze niet-eetbare sierpeper zijn onder meer misselijkheid, overgeven, huidirritatie, maar ook aantasting van de slijmvliezen.

 

35. Sint-Jozefplant (Clivia)

Clivia Sint Jozefplant

De Sint-Jozefplant of Clivia is giftig voor katten in de wortels en bessen. Hier zitten zogenoemde rhizomen, wat een slijmerige en giftige substatie is. Zeker bij het verwijderen van de zaden of het verpotten van deze mooie plant is het belangrijk om hem buiten bereik van huisdieren en kinderen te houden, maar ook zelf goed de handen te wassen.

 

36. Sneeuwklokje

Sneeuwklokje

Het zijn de eerste bloemetjes die na de winter weer boven komen: het sneeuwklokje. De bollen, bloemen en bladeren van deze mooie witte bloemetjes zijn schadelijk voor huisdieren, omdat ze alkaloïden bevatten. Dit veroorzaakt onder meer braken en diarree.

 

37. Taxus

Taxus

De taxus is een kenmerkende tuinplant met rode bes, welke voor zowel mens als dier zeer schadelijk kan zijn. De gehele plant, behalve het vlees van de bessen, bevat alkaloïden. De conifeer consumeren in welke vorm dan ook is daarom af te raden.

Als een deel van de taxus toch wordt ingenomen, is acute medische zorg noodzakelijk. Hartfalen en het stokken van de ademhaling kunnen snel optreden. Het grootste risico is voor kleine kinderen, honden en katten, welke per ongeluk een deel van de plant kunnen opeten.

 

38. Tulp

Tulp

Het is de bekendste bloem van Nederland, maar veel mensen weten niet dat tulpen ook giftig zijn. Vooral de bloembladeren van de tulp zijn toxisch voor de meeste huisdieren, dus ook voor honden en katten. De dieren zullen er zeer misselijk door worden en beginnen overgeven. Ook depressie en lusteloosheid is een bekend symptoom na consumptie.

 

39. Vingerplant

Vingerplant

De vingerplant is makkelijk te herkennen door de vingervormige bladeren die aan één steel zitten. Ze kunnen zowel als tuinplant als binnenplant worden gebruikt en zijn bij veel tuinwinkels te koop.

Vingerplanten zijn giftig voor katten, dus het is beter de aankoop van de vingerplant, ook wel bekend onder de Latijnse naam Fatsia japonica, in zijn geheel te vermijden. Zo kan je jouw huisdieren beschermen tegen de eventuele risico’s.

 

40. Vogelmelk

Vogelmelk

Het klinkt smakelijk, maar vogelmelk is een plantje met witte bloem die giftig is voor katten. Vogelmelk (Ornithogalum umbellatum) wordt zo’n 20 cm hoog en is te herkennen aan de trossen met zo’n 15 bloemetjes. Alle delen van de plant zijn giftig en mogen niet geconsumeerd worden.

 

41. Wasbloem (Hoya)

Wasbloem

Een bijzondere bloem is de wasbloem, welke vaak in een mooie symmetrische bolvorm groeit aan de steel. De wasbloem (Hoya carnosa) wordt ook wel ‘parel’ genoemd. De gehele plant is giftig en mag dus niet worden geconsumeerd. Dit is het geval voor kinderen, honden, katten en andere huisdieren.

 

42. Zijdeplant

Zijdeplant

Het melksap of latex van de zijdeplant (Asclepias syriaca) is giftig voor mens en dier, waaronder dus ook katten. Hierdoor zijn de bast en bladeren zijdeplanten gevaarlijk. De plant is te herkennen aan de vaak harige stengels.

In het melksap zitten zogenoemde glucosiden, welke onder meer huidirritatie kan veroorzaken. Het is belangrijk deze plant te vermijden. Hij komt sinds enkele jaren in het wild voor in Nederland, maar is ook te verkrijgen bij plantenhandelaren.

 

Je Kat Beschermen Met Niet-Giftige Planten

Het is begrijpelijk dat je denkt ‘wat moet ik met deze lijst, alles lijkt wel giftig voor mijn kat’! Geen paniek, je huisdier is niet in gevaar. Wanneer je als baasje waakzaam bent op het feit dat de plantensoorten in deze lijst niet worden opgegeten, kan er weinig gebeuren.

Daarbij is ook belangrijk om te onthouden dat de meeste planten pas in grote hoeveelheden giftig zullen zijn. Ook zijn lang niet alle planten in bovenstaande lijst fataal, maar zullen ze bijvoorbeeld diarree of overgeven veroorzaken.

Een kat zal niet direct uit zichzelf plantjes opeten, maar deze wel vaak interessant vinden. Zeker binnenkatten willen nogal eens ontdeugend zijn en knabbelen op de blaadjes van bloemen op tafel, of interesse tonen voor de binnenplanten. Plaats kamerplanten die giftig zijn altijd buiten bereik van katten.

Wil je een veilige leefomgeving creëren voor zowel mens als dier, investeer dan in niet-giftige plantensoorten. Denk hierbij aan o.a. de volgende niet-giftige planten voor katten:

  • Aardbeienplant
  • Bamboepalm
  • Bananenplant
  • Blauwvaren
  • Bromelia
  • Camellia
  • Chinese lantaarnplant
  • Gifsumak
  • Goudsbloem
  • Graslelie
  • Hibiscus
  • Jasmijn
  • Kattenkruid
  • Krulvaren
  • Nestvaren
  • Pannenkoekplant
  • Petunia
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Stevia
  • Tijm
  • Venusvliegenvanger
  • Viooltjes
  • Zinnia
  • Zonnebloemen

Plaats een reactie