Overlast Door Blaffende Hond Van De Buren: 5 Oplossingen

De hond van de buren stopt niet met blaffen of janken — het is om gek van te worden. Voor veel Nederlanders is een constant blaffende hond een grote ergernis. Het is een bekend fenomeen dat absoluut onder geluidsoverlast kan vallen.

Het is vooral de houding van het baasje – en niet de hond — welke zal bepalen of het probleem gemakkelijk op te lossen valt.

Is de blaffende hond het huisdier van lastige buren, dan zou je het liefst direct melding maken van geluidsoverlast bij de politie. Toch zou dit altijd het laatste redmiddel moeten zijn. Vaak is kijken naar het situatie van de hond al erg behulpzaam bij het vinden van een oplossing.

 

1. Praat Met De Buren Over De Hond

Communiceren is de eerste stap om je buurman of buurvrouw te laten beseffen dat er overlast wordt ervaren. Ze zijn zich er waarschijnlijk niet eens van bewust, omdat de hond bij hun gezin hoort. Je kunt het op verschillende manieren aanpakken:

  • Doe een briefje in de brievenbus waarbij je begrip toont maar ook uitlegt dat je soms last hebt van de hond. Zet je telefoonnummer erbij of vraag of ze eens langs komen op de koffie, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken.
  • Als je buren de hond aan het uitlaten zijn kan je ze even aanspreken op straat. Dit moet meerdere keren per dag, dus de kans is groot dat je ze wel eens tegen zal komen in de straat.
  • Wanneer je buren thuis zijn kan je even aanbellen en informeren naar de hond. Vertel gerust waarom je aan de deur komt, en dat je je zorgen maakt over het feit dat mensen overlast kunnen ervaren van hun huisdier. Jij bent natuurlijk één van deze mensen.

 

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Benader je buren daarom altijd vriendelijk en informeer met open vragen. Een boze of confronterende houding zal enkel averechts werken. Daar maak je niet alleen je buurman of buurvrouw boos mee, maar je zal er zelf ook veel stress door ervaren.

Is er een buurtapp aanwezig, dan is het verstandig om hier geen gebruik van te maken. Deze is hier vaak niet voor bedoeld, en de kans is klein dat je via deze weg een serieuze reactie krijgt van je buren over het probleem.

 

2. Gedrag Van De Blaffende Hond Doorgronden

Een hond blaft nooit zonder reden. De redenatie achter het blaffen doorgronden is uiteindelijk de sleutel tot de oplossing van het probleem. Honden kunnen blaffen om verschillende redenen, zoals:

  • Mogelijk gevaar: Honden kunnen beter horen en ruiken dan mensen. De aanwezigheid van een persoon alleen al kan ervoor zorgen dat het dier aanslaat en defensief gedrag vertoond. Het is een instinctieve reactie die vooral waakhonden sterk voelen.
  • Territoriumdrang: Beschermen van de roedel en de plek waar de roedel zich veilig voelt is voor veel honden een belangrijke motivatie om te blaffen. Hiermee zegt het dier in feite: “dit is onze plek, anderen moeten hier weg blijven”.
  • Angst of nervositeit: Vaak in combinatie met janken en piepen. Angst bij een hond kan heel irrationeel zijn, van een bewegende tak in de tuin tot een kat die over de schutting springt. Een andere grote bron van angst is eenzaamheid, verlatingsangst wanneer het baasje weg is kom bij honden vaak voor.
  • Om aandacht te krijgen: Een eenzame hond kan uit verveling gaan blaffen om een reactie terug te krijgen. Ook kan het zo zijn dat bepaalde behoeften niet zijn vervuld. Honger, kou, of een oncomfortabel gevoel kunnen hier alleemaal aan bijdragen.

 

Begint een hond te blaffen als er iemand langs loopt, of als jij de tuin in loopt? Dan kan een visuele barrière al erg veel helpen. Een kleine beweging kan vaak al hysterisch geblaf veroorzaken. Ziet de hond jou als mogelijk gevaar, dan kan je ook overwegen de hond te bevrienden.

 

3. Wordt Vrienden Met De Hond

Het klinkt misschien als een wat vreemde suggestie, maar het kan erg helpen om eens kennis te maken met de hond. Als je vrienden maakt met het dier, dan zal het jou in ieder geval niet meer als een mogelijk gevaar zien. Ook zal je meer begrip hebben voor het gedrag van het dier.

Is de hond simpelweg eenzaam of blaft het vooral wanneer niemand bij de buren thuis is? Dan kan het ook helpen om een hondenoppas of wandelvrijwilliger te vinden, of een andere manier te verzinnen waarop de hond niet langer alleen is. Bijvoorbeeld de hondencrèche inschakelen.

Er zijn veel manieren waarop je de hond rustig kunt maken. Kan je het goed vinden met de buren, dan kan je ook voorstellen om een sleutel te vragen en even naar de hond te gaan als deze weer erg veel blaft. Dit vergt natuurlijk wel het nodige vertrouwen van je buurman of buurvrouw.

 

4. Formele Melding Geluidsoverlast

Wanneer alle vriendelijke oplossingen niet helpen, is het zaak om melding te maken van de overlast. Dit kan in eerste instantie bij de gemeente, of bijvoorbeeld bij een buurtbemiddelaar. Ook de juridische weg behoort tot de mogelijkheden, een advocaat inschakelen om een civiele zaak te starten is een optie.

Melden van geluidsoverlast kan je als individu doen, maar het is ook mogelijk om met meerdere gedupeerden tegelijk een melding te maken. In de meeste gevallen zal een collectieve melding geluidsoverlast (met meerdere buren tegelijk) effectiever zijn.

Neem dan ook contact op met andere buren en vraag na of ze de krachten met jou willen bundelen. Samen kan je dan een klacht indienen bij de betreffende instanties, welke vervolgens contact op zal nemen met de eigenaar van het overlast gevende dier.

Een acute oplossing of een dreigende burensituatie kan het beste direct via de politie worden opgelost. Onthoud dat er bepaalde dingen van je gevraagd worden wanneer je een wijkagent inschakelt. Vaak kom je in een bemiddelingstraject terecht (in samenwerking met de buurtbemiddeling) waarbij je samen met de buren een oplossing gaat zoeken.

 

5. Neem Contact Op Met De Politie

Lost de hulp van verschillende vrijwillige instanties en de gemeente niets op? Dan kan je als laatste redmiddel ook een melding geluidsoverlast doen bij de politie. Dit kan door te bellen met het niet-urgente landelijke nummer van de politie, 0900-8844.

Je kunt ook direct contact opnemen met de wijkagent, deze is bekend binnen jou wijk en is er specifiek voor dit soort zaken. Het nummer van je wijkagent kan je opvragen bij de gemeente of het lokale politiebureau. Vaak staan de contactgegevens ook wel op de website van de landelijke politie.

Mocht je dit overwegen, dan wordt er altijd gevraagd wat je al hebt gedaan om het probleem op te lossen. Ook wordt om bewijsstukken gevraagd, zoals geluidsopnames van de overlast en een logboek waarin je bijhoud wanneer je welk type overlast ervaart. Het advies is om dit vooraf goed bij te houden om je zaak kracht bij te zetten.

Plaats een reactie