Baardagaam Leeftijd: Hoe Oud Wordt Dit Reptiel Gemiddeld?

De baardagaam is een bijzonder reptiel dat ouder kan worden dan de meeste mensen denken. Bovendien is de leeftijd van baardagamen belangrijk bij de voeding die gekozen moet worden. Het is daarom goed om te weten hoe oud jou baardagaam ongeveer is, zodat het dieet hier goed op kan worden aangepast.

In de periode van baby baardagaam naar een volwassen leeftijd maakt het reptiel veel veranderingen door.

Dit artikel geeft je een kort inzicht in de ontwikkeling van baardagamen van jaar tot jaar. Ook vertellen we je hoe je zelf kunt zien hoe oud je baardagaam is, of ongeveer zou kunnen zijn. Dan weet je direct hoe je de voedselbehoeften op de ontwikkeling aan kan passen.

 

Hoe Oud Wordt Een Baardagaam?

  • 5 tot 8 jaar: Maximale leeftijd van een wilde baardagaam.
  • 8 tot 12 jaar: Gemiddelde leeftijd van tamme baardagaam met goede verzorging.
  • 12 tot 14 jaar: Maximale leeftijd die een baardagaam als huisdier kan behalen.
  • 14+ jaar: Het komt zelden voor dat een baardagaam ouder wordt dan 14 jaar oud, maar het is in uitzonderlijke gevallen niet onmogelijk dat deze leeftijden worden bereikt. Het is nooit bewezen dat baardagamen veel ouder zijn geworden dan 19 jaar, en zelfs dit zijn slechts geruchten.

 

De leeftijdsverwachting van een baardagaam in gevangenschap is van verschillende factoren afhankelijk. Tamme baardagamen kunnen behoorlijk oud worden. Zeker wanneer je als baasje onder meer goed let op het volgende:

  • Voeding: Dit is sterk afhankelijk van de ontwikkelingsfase, zie dit artikel voor een uitgebreide uitleg over correcte voeding.
  • Leefomgeving: Het terrarium moet in exact de juiste behoeften voorzien voor een gelukkige baardagaam. Denk aan voldoende ruimte, nabootsen van de natuurlijke omgeving, luchtvochtigheid en temperatuur.
  • Gezondheid: Het herkennen van veel voorkomende ziektes en vitaliteit van je reptielen helpt vroegtijdig gezondheidsproblemen te herkennen. Ga regelmatig naar de dierenarts voor een algehele controle.

 

De Leeftijd Van Je Baardagaam Bepalen

Niet elk baasje zal precies weten hoe oud zijn baardagamen zijn. Gelukkig zijn er enkele methoden om de leeftijd van de reptielen te kunnen bepalen. De drie beste manieren voor leeftijdsbepaling zijn:

  1. Bepalen met lichaamslengte: De grootte van je baardagaam kan een goede indicatie zijn voor leeftijd. Vooral voor jonge exemplaren is dit makkelijk, zie de tabel hieronder voor een leeftijdsinschatting per maand.
  2. Kenmerken van volwassenheid: Het lichaam zal met bepaalde uiterlijke kenmerken kunnen tonen dat het dier de volwassen leeftijd bereikt heeft. Dit zal gebeuren vanaf 8 tot 12 maanden oud. Dit is belangrijk voor de voeding die baardagamen nodig hebben, omdat deze in de volwassen leeftijdsfase veranderd ten opzichte van de periode waarin het dier snel groeit.
  3. Neem contact op met de verkoper / fokker / dierenarts: De originele fokker, en waarschijnlijk ook de verkoper, heeft bij een correcte handelswijze een exacte documentatie van de medische geschiedenis en geboorte van je huisdier. Ook de dierenarts kan je helpen om een exacte leeftijdsinschatting te maken op basis van lengte en volwassen kenmerken.

Onthoud dat de bovenstaande methoden slechts een ruwe indicatie geven van de leeftijd van je baardagaam. Het is vanwege de voedingspatronen belangrijk om te weten in welke ontwikkelingsfase het dier momenteel zit.

Een exacte leeftijdsinschatting is helaas niet mogelijk zonder documentatie van de plek waar je het dier hebt gekocht, dus erg precies zal de leeftijdsbepaling helaas nooit zijn. Gebruik onderstaande tabel om met de lengte van kop tot de punt van de staart een leeftijdsschatting te maken.

 

Lengte BaardagaamLeeftijd
Tot 10 cm0 - 1 maanden
Tot 20 cm2 maanden
Tot 30 cm3 - 4 maanden
Tot 40 cm5 - 6 maanden
Tot 50 cm7 - 8 maanden
Tot 60 cm9+ maanden

 

Van Baby Baardagaam Naar Volwassenheid

De baby baardagaam is erg aandoenlijk, waardoor het dier door veel mensen al gekocht wordt in een zeer vroege levensfase. Het proteïne-rijke dieet van de jonge spruiten zal ervoor zorgen dat ze ontzettend snel groot worden. De tabel hierboven geeft goed weer dat ze in een paar maanden vele centimeters kunnen groeien.

Maar kleintjes blijven natuurlijk niet klein, waardoor een klein terrarium al snel té klein zal zijn. We raden hierom aan om een leefomgeving direct in te richten op de volwassen exemplaren, omdat de baby baardagamen hier anders vrij snel zullen uitgroeien.

 

Baby Baardagaam
Een kleine baby baardagaam is erg schattig om te zien!

 

Vanaf 8 maanden komen de reptielen al in de pubertijd, waarna in de hierna volgende vier maanden de reproductie organen beginnen te veranderen en het uiterlijk en gedrag vrij dramatisch zal wijzingen. Mannetjes zullen bijvoorbeeld een stuk aggressiever worden.

Dan wordt het ook makkelijker om te bepalen welk geslacht je baardagaam is. Een volwassen mannetje en vrouwtje hebben verschillende uiterlijke kenmerken, zie dit artikel voor meer informatie.

 

Je Baardagaam Een Goed Leven Geven

Nu je een realistisch beeld hebt van hoe oud je baardagaam is én kan worden, is het vooral aan jou als baasje om het dier het best mogelijke leven te geven. Dit kan je doen door de natuurlijk leefomgeving zo goed mogelijk na te bootsen, het verblijf schoon te houden en het dier van correcte voeding te voorzien.

We adviseren je om niet blind op het advies van éém fokker of verkoper in de reptielenwinkel af te gaan, maar altijd meerdere bronnen te raadplegen. Spreek de verzorging van je baardagamen nauwgezet door met de dierenarts tijdens een periodieke controle. Leer ook waar je op moet letten qua gezondheidsrico’s.

Neem je deze adviezen ter harte, dan zal je jou reptielen een mooi leven kunnen geven en er nog vele jaren van kunnen genieten.

Plaats een reactie