Alpaca Kopen Als Huisdier: Verzorging, Prijs & Fokkers

Een alpaca houden als huisdier is sinds 2020 definitief bij wet toegestaan in Nederland. Alpacas worden expliciet genoemd in de huis- en hobbydierenlijst met legale huisdieren. Het fokken, kopen en houden van de alpaca is toegestaan, mits er rekening wordt gehouden met het welzijn van dit bijzondere kuddedier.

De meeste alpacas zijn geschikt als huisdier wanneer ze goed worden verzorgd en eigenaren realistisch zijn in hun verwachtingen. Net als gewoon vee zijn alpacas gebaat bij vroege socialisatie. Alpacas zijn vriendelijke kuddedieren en zijn sociaal ingesteld, ze worden bij voorkeur als groep gehouden.

 

Wat Heeft Een Alpaca Nodig?

Een alpaca is relatief makkelijk om te verzorgen. Alpacas kunnen veel hebben: het zijn buitendieren die het beste gedijen in de wei, met toegang tot gras en water. Ook moeten ze zichzelf kunnen beschermen tegen de elementen, bij voorkeur in een stal met hooi. De vacht moet minimaal eenmaal per jaar worden geschoren.

Qua oppervlakte is minimaal 1000 m² nodig voor de eerste twee alpacas. Voor elke extra alpaca is 500 m² extra ruimte in de wei nodig. In de regel kan je dus maximaal 20 alpacas per hectare plaatsen.

Zoals vermeld kunnen de dieren snel eenzaam worden. Het is dus altijd goed om soortgenoten te introduceren en meerdere alpacas samen in de wei te plaatsen. In de regel is drie dieren het minimum. Het is niet mogelijk om merries en hengsten samen te plaatsen in één weide, dit zorgt vaak voor problemen.

Een alpaca van goed gedrag kan prima samen in de wei worden geplaatst met andere kuddedieren, bijvoorbeeld llamas of schapen. De voederplaatsen moeten dan wel worden gescheiden, en er moet gelet worden op medische risico’s als wormbesmetting. Let er verder op dat de dieren erg schuw en terughoudend zijn tegenover honden.

 

Wat Is Het Verschil Tussen Een Alpaca En Llama?

De belangrijkste verschillen tussen een alpaca en een llama zijn hun formaat, vachttype en gezichtsvorm. Alpacas zijn over het algemeen kalmer en vriendelijker dan llama’s, welke zich fel kunnen verdedigen. Alpacas zijn (enigszins) trainbaar, llamas luisteren minder goed.

Beide soorten komen uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika, voornamelijk in Peru. Beide dieren zijn afkomstig uit dezelfde diergroep, waar ook kamelen toe behoren.

Hoewel ze beiden kunnen spugen ter verdediging, zal een alpaca dit een stuk minder snel doen. Zeker wanneer er een vertrouwensband is met mensen, en de leefruimte de juiste voorzieningen heeft. Het is echt het kleine, vriendelijke broertje ten opzichte van de llama.

 

Wat Kost Een Alpaca?

De prijs van een alpaca bij een fokker in Nederland ligt gemiddeld tussen de 1500 en 4500 euro. De prijs is afhankelijk van het geslacht en de leeftijd. Een baby alpaca mannetje kost rond de 1500 euro, terwijl een drachtige merrie met bijzondere kleur minimaal 4000 euro kost. Witte vachtkleur komt vaak voor en is minder duur.

De prijs tussen fokdieren en hobbydieren verschilt sterk, waarbij fokdieren beduidend hogere prijzen hebben. Een alpaca van goed gedrag afkomstig van een fokker die werkt met rasdieren is hoger, maar vele malen betrouwbaarder. Onervaren verkopers zullen veelal alpacas zonder stamboom verkopen met flinke gedragsproblemen.

Houd naast de kosten voor aanschaf ook rekening met andere kostenposten:

  • Onderdak (stalkosten)
  • Hooi en gras
  • Hekwerk en weionderhoud
  • Medische kosten
  • Vachtverzorging (alpacawol van goede kwaliteit kan ook nog wat opleveren)

 

Alpaca Kopen In Nederland: Hoe Werkt Dat?

Nederland kent verschillende alpaca fokkers, de zogeheren ‘farms’, waar ook hobbyisten alpacas kunnen kopen. Hoewel we als onafhankelijk platform niet in kunnen staan voor de betrouwbaarheid van individuele fokkerijen, is hieronder een kort overzicht van fokkerijen te vinden in Nederland:

FokkerPlaatsProvincieWebsite
Legendary AlpacasDrogehamFrieslandBekijk
AlpacamundoSurhuisterveenFrieslandBekijk
Easy WearHellumGroningenBekijk
Alpaca RanchMeedenGroningenBekijk
Alpaca GroningenOpendeGroningenBekijk
BreegroenHolslootDrentheBekijk
Top DutchOosterhesselenDrentheBekijk
Zonneveld AlpacasTiendeveenDrentheBekijk
AlpacaWorld FlevolandRuttenFlevolandBekijk
Alpacas Of The LowlandsHaaftenGelderlandBekijk
Mochica AlpacasZelhemGelderlandBekijk
High Meado FarmWilnisUtrechtBekijk
Alpaca World BrielleBrielleZuid-HollandBekijk
RzadkiewaKerkwerveZeelandBekijk
Bella ToremAlmkerkNoord-BrabantBekijk
't SteekeCastelreNoord-BrabantBekijk
Alpacafarm VorstenboschVorstenboschNoord-BrabantBekijk
Alpacafarm RiethovenRiethovenNoord-BrabantBekijk
Quality Line AlpacasSteenselNoord-BrabantBekijk
Alpaca AmericaAmericaLimburgBekijk
Tienda MolinoPanningenLimburgBekijk
In De PuthofPosterholtLimburgBekijk
BambyKoningsboschLimburgBekijk
Lubosch LandBingelradeLimburgBekijk

 

Let op: Veel alpacas worden aangeboden op Marktplaats-achtige websites. Dit zijn GEEN betrouwbare sites om een alpaca te kopen. Ga altijd voor een ervaren farm!

De alpaca wordt steeds populairder in Nederland, dus het is zaak om tijdig contact te leggen met een ervaren alpacafokker. Mogelijk worden geïnteresseerden op een wachtlijst geplaatst. Dit is afhankelijk van beschikbaarheid. Ook moet je als koper de juiste faciliteiten hebben om een alpaca te kunnen houden.

Wil je een baby alpaca kopen, dan zal je moeten wachten tot er een nieuw jong wordt geboren en deze oud genoeg is om verkocht te mogen worden. Onthoud dat deze niet alleen kan worden gehouden, maar altijd in de kudde moet worden opgenomen.

Plaats een reactie