Afrikaanse Witbuikegel Kopen: 10 Dingen Die Je Moet Weten

LET OP: Per 1 januari 2024 zal de Afrikaanse Witbuikegel een illegale diersoort worden in Nederland. Het aankopen van een egel is tot die dag nog toegestaan, maar zal hierna worden verboden. Lees dit artikel voor meer informatie.

 

Je staat op het punt om een Afrikaanse Witbuikegel te kopen, of bent er over aan het nadenken. Maar voordat je een exotisch huisdier als een egel in huis neemt, is het belangrijk jezelf eerst goed te informeren. Het onderstaande overzicht kan hierbij helpen.

Er komt immers een hoop verantwoordelijkheid kijken bij de adoptie van een Witbuikegel.

De stekelige vriendjes komen oorspronkelijk uit Afrika, dus het verblijf van de dieren zal hierop moeten worden aangepast. Ook is het verstandig om een gespecialiseerde dierenwinkel of egelfokker (‘hedgery’) in te schakelen waar je zorgeloos een Witbuikegel kunt kopen.

 

Voordat Je Een Witbuikegel Kopen Gaat

Afrikaanse Witbuikegels zijn ontzettend fijne huisdieren. De dieren zijn schattig, stil, vermakelijk, actief, speels, maar hebben wel veel aandacht en verzorging nodig.

Om een indruk te krijgen van hun behoeften en bijzonderheden, hebben we een lijst voor je samengesteld die je even door moet nemen voordat je een egel kopen gaat.

 

1. De Afrikaanse Witbuikegel Is Solitair

Veel mensen denken dat het zielig is om een egel alleen te houden in een verblijf. Dit is niet het geval: het is zelfs beter om de dieren alleen te houden, omdat dit het beste de natuurlijke leefsituatie nabootst.

In het wild zijn egels solitair en komen alleen samen om te paren. Als huisdier behoeft een egel een leefomgeving van minimaal 110 x 50 x 50 cm. Het is mogelijk om meerdere vrouwtjes in één verblijf te plaatsen, maar hiervoor is een extra groot oppervlak nodig.

Twee mannelijke Witbuikegels samen plaatsen zal niet gaan, want die vechten elkaar de tent uit. Een mannetje en een vrouwtje kunnen alleen kort bij elkaar worden gezet, maar alleen met de bedoeling om te kunnen paren.

 

2. Witbuikegels Wonen In Een Verwarmd Terrarium

Deze egelsoort komt oorspronkelijk uit Afrika (de soortnaam verklapt dit al). Zodoende moet er een constante temperatuur worden aangehouden in het verblijf. Een zo groot mogelijk verwarmd terrarium wordt hierbij aangeraden.

Belangrijk is allereerst om het verblijf te verwarmen op de juiste temperatuur. De temperatuur overdag (wanneer de egels slapen) ligt idealiter op de 23 of 24 graden Celcius. De nachttemperatuur van het egelverblijf mag niet zakken onder de 21 graden.

Hiernaast moet het verblijf zijn voorzien van de juiste bodembedekking (meestal fleece of houtkorrels voor de kattenbak), adequate schuilplaatsen en een looprad van minimaal 30 centimeter doorsnee. Informeer bij de fokker of verkoper voor de exacte leefbehoeften, want dit zijn enkel de minimum benodigdheden.

 

3. Witbuikegels Zijn Verboden Als Huisdier In België

Lees je dit artikel en woon je in België, of wil je hier naartoe verhuizen? Dan hebben we slecht nieuws voor je: helaas is de Afrikaanse Witbuikegel niet toegestaan als huisdier in België. Ook andere egelsoorten zijn verboden voor particulieren in Vlaanderen.

Geen enkele egelsoort wordt vernoemd op de zogenoemde Positieflijst voor zoogdieren, welke in (Nederlandstalige delen van) België bepaalt welke huisdieren legaal zijn om te houden voor particuliere eigenaren.

Ter geruststelling voor de Nederlanders: de Nederlandse Positieflijst Zoogdieren vermeld de ‘Atelerix albiventris‘, oftewel Witbuikegel, gelukkig wel. Het is in Nederland dus toegestaan om deze diersoort te houden als huisdier (hier meer uitleg over legaliteit).

 

Kleinste Egelsoort
Helaas mag deze kleine egelsoort niet worden gehouden door particulieren in België.

 

4. Afrikaanse Witbuikegels Zijn Prijzig

Kosten voor de aanschaf van een Afrikaanse Witbuikegel liggen tussen de 100 en 150 euro per egel. Hiernaast moeten verschillende spullen worden gekocht, zoals een ingericht verwarmd terrarium en gespecialiseerd egelvoedsel. Ook medische kosten spelen een rol bij de aanschaf van een Witbuikegel.

De doorlopende kosten zijn het eten (hoogwaardig kattenvoer en insecten), de bodembedekking (fleece, beukenkorrels of houtkorrels), en kosten voor controle en behandeling bij de dierenarts. Dit alles kost vrijwel direct al minimaal 250 euro, wat bovenop de aanschafkosten komt.

Naast de investering in geld is er ook de investering in tijd. Zo hebben de dieren dagelijks meermaals verzorging en aandacht nodig. Het is hierom niet voor iedereen weggelegd om een Witbuikegels aan te schaffen.

 

5. Alle Egels Zijn Nachtdieren, Deze Dus Ook

Onthoud dat egels in het wild nachtdieren zijn. Dit is ook het geval voor je toekomstige huisdier. Je egel moet dus overdag ongestoord kunnen slapen. Pas na het avondeten begint het diertje langzaam wakker te worden uit zijn ‘dagrust’.

Omdat egels nachtdieren zijn, moet ook het voeren van een Witbuikegel altijd ’s avonds gebeuren. Voer egels één maal in de vroege avond en één maal voor het slapen gaan.

 

6. De Voeding Bestaat Voornamelijk Uit Kattenvoer

De voeding van Afrikaanse Witbuikegels bestaan als huisdier voornamelijk uit hoogwaardig kattenvoer, hiervoor wordt vaak Royal Canin Fit 32 aangeraden. Kattenbrokken zullen het hoofdvoedsel zijn van Afrikaanse Witbuikegels, aangevuld met insecten.

Als tussendoortje zijn de diertjes gek op kleine stukjes gekookt ei, fruit, of babyvoer. De tussendoortjes worden bij voorkeur in de nacht gegeven, net als de maaltijden.

 

Voeding Witbuikegel Kopen
Kattenvoer met meelwormen, een feestmaal voor de Witbuikegel.

 

7. Witbuikegels Zijn Gek Op Meelwormen

Mocht je een beetje gruwelen van de gedachte om insecten te eten: egels hebben deze angst totaal niet. Niets maakt een egel gelukkiger dan een lekkere meelworm! Een pincet en wat meelwormen zullen de diertjes in een ware voedselextase brengen.

Wil je het kopen van de Witbuikegel dus vieren en direct een band vormen met je nieuwe huisdier, dan zijn meelwormen de ideale traktatie. Ook wat heerlijke sprinkhanen gaan er trouwens prima in.

Laat je egel ’s nachts jagen op enkele levende sprinkhanen door er een aantal in het verblijf te verspreiden. Dit is een gezonde activiteit die het jachtinstinct zal bevredigen.

 

8. Vasthouden Vergt Wat Oefening

Ook tamme egels zullen wat schuw zijn in het begin. Socialiseren van de diertjes is erg belangrijk, vooral direct na de adoptie van een Witbuikegel is het goed ze dagelijks in de handen te houden, maar dit vergt wel wat geduld en oefening.

Wil je het dier uit zijn verblijf tillen zonder een stekel in je vingers te krijgen? Dan is het belangrijk je egel eerst even te laten snuffelen aan je hand. Breng je hand voorzichtig naast het dier en laat het ruiken, waarna je voorzichtig je hand onder het buikje kunt doen om het dier op te pakken.

 

9. De Soort Maakt Soms Bizarre Geluiden

Naast wat gesnuffel zullen egels vrij stille dieren zijn. Maar soms zullen ze het op een brullen zetten. Denk aan blazen bij gevaar, of hoesten bij een ziekte. Een veel voorkomend geluid dat egels maken is piepen, wat voornamelijk voorkomt bij babyegels.

Een goed voorbeeld van een vreemd egelgeluid is de herrie tijdens het paren. Tijdens het paringsritueel klinkt een egel als een hond die aan het janken is. Bekijk de YouTube video hieronder over een Nederlandse egelfokker om een indruk te krijgen:

 

10. De Witbuikegel Heeft Geen Winterslaap Nodig

Ben je ooit wel eens in de winter in Afrika geweest, ten zuiden van de Sahara woestijn? Het is er redelijk warm. De Afrikaanse Witbuikegel is geen winterperiode gewend in zijn natuurlijke habitat, waardoor geen winterslaap nodig zal zijn.

De wilde egels in Nederland hebben in tegenstelling tot de Afrikaanse variant wél een winterslaap nodig om te overleven. De noordelijke Europese winters zijn namelijk iets te koud voor de stekelige vriendjes.

Het is dus helemaal niet zo gek om te denken dat een winterslaap hoort bij de levensstijl van je toekomstige egel. Maar dit is dus niet het geval!

 

Een Afrikaanse Witbuikegel Kopen

Hopelijk heeft dit overzicht je wat meer inzicht gegeven in het bijzondere huisdier. Wil je een Afrikaanse Witbuikegel kopen op een verantwoorde manier, dan is er flink wat voorbereiding nodig. Tot slot dus wat tips om een veilige adoptie te kunnen garanderen:

  • Maak alleen gebruik van Nederlandse hedgery’s of dierenwinkels met ruime ervaring;
  • Stel zo veel mogelijk gerichte vragen over de manier van fokken en verzorgen;
  • Let tijdens het kopen op de alertheid en gezondheid van de egel. Let voornamelijk op een schone neus, ogen, achterkant, oren, vacht en verzorgde nagels. Het dier moet goed op gewicht zijn, maar niet te dik;
  • Bezoek meerdere fokkers en dierenspeciaalzaken voordat je een egel koopt.

Met een goede voorbereiding en de juiste informatie op zak zal je als toekomstig baasje zeker in je schoenen staan wanneer je voor het eerst een hedgery binnen loopt. Dit zal ook de fokker meer zekerheid geven over het feit dat het dier goed terecht komt.

We wensen je heel veel plezier met het kopen en verzorgen van je nieuwe Witbuikegel!

4 gedachten over “Afrikaanse Witbuikegel Kopen: 10 Dingen Die Je Moet Weten”

  1. Hallo,

    Ik wilde graag een witbuik egel aanschaffen maar nu hoorde ik dat het na 2024verboden is om witbuik egeltjes te hebben als huisdier.

    Klopt dit ook voor de witbuik egels?

    Alvast bedankt voor uw hulp

    Beantwoorden
    • Hoi Saskia,

      De witbuikegel zal inderdaad verboden worden als huisdier. Momenteel zou het aanschaffen van dit dier nog legaal zijn, tot de nieuwe regels in gaan. De egel mag als hij vóór de regels in gaan wordt gekocht nog tot aan de dood van het dier legaal worden gehouden. Mocht je er nog eentje kopen, dan zou ik heel goed de aankoop papieren bewaren om problemen in de toekomst te voorkomen.

      Momenteel zijn we bezig een artikel te maken over de nieuwe regels. Houd de site in de gaten 🙂

      Groeten Arnold van HulpMetHuisdier.nl

      Beantwoorden
  2. Hallo

    Ik had no 1 vraag,
    Kan ik bij u ook een witbuik egeltje kopen en zoja raad u dan een mannetje of vrouwtje aan?
    En verkoopt u ook verwarmd terrarium?

    Dank u wel voor al uw hulp.

    Beantwoorden

Plaats een reactie