Nagels Knippen Van Een Kat: Zo Werkt Dat (Volledige Gids)

Zijn de nagels van je kat te lang, of heeft deze een gespleten nagel, dan kan het verstandig zijn om de nagels te knippen met behulp van een speciale nagelschaar voor katten als deze. Kattennagels afknippen is niet zielig, zeker niet wanneer je weet hoe het proces werkt.

Het is mogelijk om de nagels van je kat professioneel te laten knippen aan huis, of dit te doen bij een trimmer of dierenarts. Hier zijn wel enige kosten aan verbonden.

Een goede krabpaal kan voor een groot deel voorkomen dat het knipproces vaker nodig is dan enkele keren per jaar. We adviseren hiervoor minimaal dit type krabpaal te gebruiken, zodat de nagels van je huisdier op natuurlijke wijze losgelaten kunnen worden.

 

Is Nagels Van Mijn Kat Knippen Nodig?

Nagels knippen van een kat is niet altijd nodig. Wanneer de nagels te lang worden, of er sprake is van een gespleten nagel, kan het om medische redenen verstandig zijn om het (natuurlijke) loslaten van de nagel te helpen. Doe dit zelf met een nagelschaar voor katten, of laat het over aan een trimmer of dierenarts.

Sommige baasjes geven de voorkeur om het knipproces uit te besteden aan een professional. Katten zijn immers niet de meest gehoorzame beestjes, zeker niet wanneer je de pootjes langdurig moet vasthouden. Heb je echter een goede vertrouwensband met je huisdier, dan kan je met de juiste instructies het gemakkelijk zelf doen.

We leggen je hieronder stap-voor-stap uit hoe je precies te werk moet gaan om op een veilige en diervriendelijke manier kattennagels te knippen. Volg je de instructies goed op, dan hoeft het proces absoluut niet vervelend of zielig te zijn.

 

Nagels Knippen Kat Nodig Of Niet
“Ik ben helemaal klaar voor mijn pedicure!” (Bron)

 

Stap-Voor-Stap: Nagels Van Een Kat Knippen

Het belangrijkste deel van het nagelknippen is de manier waarop je jouw huisdier vasthoud. Wanneer je dit goed doet, kan het knippen zelf in enkele seconden voorbij zijn. Let dus vooral op de positionering in het onderstaande stappenplan.

Net als elke activiteit moeten we starten bij een goede voorbereiding, zowel wat betreft kennis als pedicure set. Zorg altijd dat je de juiste spullen in huis hebt om te starten.

 

Stap 1: De Voorbereiding

Voorbereiden van het knipproces is niet ingewikkeld. In de eerste stap is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte nagelknipper voor katten.

Je kan ervoor kiezen om een grote nagelknipper voor mensen te gebruiken (een kleintje werkt ook, maar zal lastiger zijn). Onthoud echter dat kattennagels een andere vorm hebben. Daarom is een speciale knipper voor huisdieren meestal makkelijker in gebruik. Er zijn twee gangbare modellen die veel worden gebruikt. Dit is de goedkope variant:

Nagelknipper Voor Katten
Bekijk deze goedkope nagelschaar hier op Bol.com!

 

De bovenstaande knipper is vaak voldoende, maar lastige katten of raskatten kunnen beter gebruik maken van een professioneel model. Deze zal het proces direct een stuk makkelijker maken. Dit is zo’n professionele nagelschaar:

Professionele Nagelschaar Voor Katten
Bekijk deze professionele nagelschaar hier op Bol.com!

 

Zodra je de juiste spullen in huis hebt, kan je aan de slag gaan met de volgende twee stappen. Deze gaan over je huisdier op zijn gemak stellen en het correct leren positioneren van je kat. Beiden zijn essentieel om de rust te bewaren tijdens het knippen.

 

Stap 2: De Kat Op Zijn Gemak Stellen

We hoeven je niet te vertellen dat de meeste katachtigen een eigen wil hebben. Ze zijn niet altijd even gehoorzaam, zeker niet bij zo’n vervelend klusje als nagelknippen. Daarom is het extra belangrijk het dier op zijn of haar gemak te stellen.

Het proces hiervoor vergt even wat geduld, maar is niet ingewikkeld:

  • Introduceer om te beginnen de nagelschaar aan je huisdier. Laat je kat het object besnuffelen zolang deze ‘interessant’ is.
  • Geef het dier direct hierna aandacht, zoals een aaitje over de bol, en eventueel een snoepje. Zo ontstaat er direct een positieve associatie.
  • Herhaal dit enkele dagen, voordat je begint met het daadwerkelijke kattennagels knippen.

Is dit allemaal goed gegaan, dan is het tijd om de positieve associatie een stap verder te brengen, namelijk door het dier in de juiste positie te brengen. Ook de pootjes kunnen hierbij worden vastgehouden, ter voorbereiding op het ‘echte werk’.

 

Stap 3: De Juiste Positie Om Te Knippen

De ideale positie om de nagels van je kat goed te kunnen bijknippen, is zittend op het achterwerk bij jou op schoot. Dat ziet er als volgt uit:

 

Hoe Kat Nagels Knippen
De ideale positie om nageltjes van de kat te knippen. (Bron)

 

Het is een vrij ontspannen positie, dus je begrijpt dat de voorbereiding uit de vorige stap echt nodig zal zijn. De ene kat zal deze positie moeiteloos accepteren, terwijl de ander zwaar zal tegenstribbelen. Dat is per individu verschillend.

We raden aan om eerst een aantal keer deze positie aan te nemen en gewoon de pootjes van je kat te masseren, zonder iets te doen. Houd hierbij de nagelknipper in de hand, zodat de associatie blijft en er geen angst kan ontstaan.

Mocht dit nu niet lukken: geen paniek. Onthoud dat het de beste positie is, maar niet de enige positie. Je kan ook gewoon de kat op schoot nemen en direct de nageltjes bereiken. Mocht je een erg lastig geval hebben, lees dan verderop in dit artikel over ‘de purrito’.

 

Stap 4: De Uitvoering

De voorbereiding is hopelijk zonder kleerscheuren gelukt, want nu is het tijd voor het ‘echte werk’. Het is maar een heel klein verschil met het aannemen van de juiste positie, want je voegt slechts één onderdeel toe: Het daadwerkelijke knippen van de nagels.

Neem bij de uitvoering de volgende praktische adviezen in acht:

  • Knip enkel de uiteinden: Knip je te veel van de nagel af in één keer, dan doet het enorm veel pijn, en gaat het je waarschijnlijk niet meer lukken de klus nog een keer uit te voeren. Focus dus enkel op het afknippen van de scherpe uiteinden. Het puntje afknippen is voldoende.
  • Niet treuzelen: Je kat is waarschijnlijk oncomfortabel en wil snel weer weg. Heb je jouw huisdier eenmaal in de goede positie, open de pootjes zodat de nageltjes tevoorschijn komen en knip direct een stukje af.
  • Vergeet de achterpoten niet: Wellicht zijn alleen de nagels van de voorpootjes lang, maar controleer ook de achterpoten, die altijd wat minder makkelijk te bereiken zijn. Wees wederom snel maar efficiënt.
  • Controleer alle nageltjes: Heb je de mogelijkheid (en stribbelt je huisdier niet tegen), controleer dan even of alles goed is gegaan. Gebruik eventueel een vijl om de scherpe randjes bij te werken, wanneer de kat erg rustig is.

 

In de onderstaande YouTube video van Pet’s Place is goed uitgelegd hoe je dit alles efficiënt kunt doen, met een voorbeeld van een alternatieve positie voor je kat:

 

 

Stap 5: De Nazorg

Na afloop van de klus is het vaak verstandig direct de kat vrijlaten. Aarzel geen seconde en zet vooral een tegenstribbelende kat direct op de grond. Beloon het dier met aandacht of een snoepje, als deze hier om vraagt. Vlucht het dier weg, laat je kat dan voorlopig even met rust.

Onthoud dat direct vrijlaten na afloop niet altijd aan de orde is, wanneer je kat bijvoorbeeld heel braaf is, kan knuffelen en de pootjes nog even lekker masseren ook heel fijn zijn om het vervelende klusje te vergeten. Aandacht is in zo’n geval het beste medicijn.

Nazorg is dus compleet verschillend, afhankelijk van het karakter en de reactie van je kat.

 

Een Purrito Maken Voor Lastige Katten

Heb je een ‘lastig geval’, dan kan een laatste redmiddel een zogenaamde ‘purrito’ zijn. Een heuse kattenburito! Het klinkt leuk, maar is niet de fijnste ervaring voor een tegenstribbelende kat. Toch is het soms nodig om de klus te klaren.

Voor een purrito heb je eigenlijk alleen een handdoek of een dikke deken nodig. Vang je kat en rol het dier in het kleed. Zorg natuurlijk dat de pootjes uitsteken.

Let erg goed op dat je bij het nagels knippen niet gekrabt wordt, want je kat zal in deze dwangpositie niet meewerken. Onthoud ook dat na het proces je huisdier een tijdje erg schuchter en teruggetrokken zal blijven. Dit wordt in de meeste gevallen na enkele uren tot dagen minder.

Durf je het toch niet aan (want een purrito is een vrij vervelende ervaring voor katten), dan raden we aan om een professionele dierentrimmer of dierenarts in te schakelen om het klusje uit te voeren.

 

Purrito Voor Het Knippen Van Kattennagels
Een purrito is niet altijd leuk, maar soms noodzakelijk voor het bijknippen van kattennagels. (Bron)

 

Hoe Vaak Moet Ik De Nagels Van Mijn Kat Knippen?

Nagels van een kat moeten gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar worden geknipt. Wanneer je kat veel last heeft van gespleten nagels, dan kan het incidenteel vaker nodig zijn. Een binnenkat kan minder makkelijk nagels verliezen, dus hierbij kan het ook vaker voorkomen dat je zal moeten knippen.

Jonge katjes (kittens) behoeven vrijwel nooit een knipbeurt voor hun pootjes. Ook jongvolwassen poezen en katers kunnen het met de juiste middelen heel goed zelf af. Van nature laten de nageltjes vanzelf los, bijvoorbeeld na gebruik van een krabpaal.

Pas bij de oude katten (senioren) is het vaak nodig om even te helpen om de nagels bij te knippen, omdat een oude kater of poes zichzelf vaak minder goed kan verzorgen. Prettig hieraan is het feit dat senioren vaak al een band hebben opgebouwd met hun baasjes, waardoor ze handelingen als deze makkelijker accepteren.

 

Gespleten Nagel Kat
Een gespleten nagel is een goede reden om de nageltjes bij te knippen. (Bron)

 

Kosten Van Professioneel Kattennagels Laten Knippen

Durf je het proces toch niet zelf aan, bijvoorbeeld omdat je huisdier zichzelf sterk verweert tegen het knipproces, dan kan je de hulp inroepen van een professional. Natuurlijk hangt hier wel een kleine prijs aan vast, ook als je bijvoorbeeld een kattenverzekering hebt.

De kosten van nagels knippen voor een kat liggen tussen de 5 en 20 euro. Hieronder een paar voorbeelden van de kosten bij enkele willekeurige dierenartsen, kattenoppassen en trimsalons door het hele land heen:

 

NaamType instellingKosten Nagels Knippen KatBron
Schellerlanden ZwolleDierenarts19 euroWebsite
Spin En Kwispel NijkerkerveenKatten oppas11 euroWebsite
Dierenartsenpraktijk KrommenieDierenarts12,50 euroWebsite
Pet Care Services BarendrechtTrimsalon7,50 euroWebsite
De Eigenwijze Kat HaarlemKatten oppas5 euroWebsite
Dominiska PurmerendTrimsalen5 euroWebsite
PCS Dierenartsen HilversumDierenarts9,95 euroWebsite

 

Dit geeft een goede indruk van de kostenverschillen tussen verschillende instellingen. We raden je aan om gewoon even te bellen naar je lokale dierenarts, katten oppas of trimsalon om actuele prijzen te achterhalen per instantie. Zo kan je direct een afspraak inplannen. Veel locaties bieden ook aan om op thuisbezoek te komen (vaak tegen een kilometervergoeding).

 

Kattennagels: Wel Of Niet Knippen?

Heeft je kat een ingegroeide nagel, een gespleten nagel, of is het dier simpelweg oud en kan het zichzelf niet goed meer verzorgen, dan kan het knippen van de nagels zeker helpen. Een gezonde jonge kat zonder problemen aan de pootjes kan dit veelal zelf regelen door bijvoorbeeld een krabpaal te gebruiken.

Nageltjes bijknippen bij katten hoeft niet ingewikkeld of vervelend te zijn. Met een goede voorbereiding en de juiste gereedschappen kan je gemakkelijk zelf ermee aan de slag. Heb je een huisdier dat erg tegenstribbelt en het vasthouden absoluut niet prettig vind, dan kan het helpen een professional in te schakelen. Een dierenarts is hierbij vaak de beste optie.

We hopen dat deze uitgebreide gids met de juiste stappen je heeft geholpen bij dit lastige klusje. Mocht je nog vragen hebben of iets willen toevoegen, voel je vrij om onder dit artikel een reactie achter te laten!

 

Bron featured image: /u/cmf194

Plaats een reactie