5 Redenen Waarom Je Hond Ineens Erg Veel Water Drinkt

Valt het je op dat de hond ineens erg veel water drinkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Om de oorzaak van het probleem te kunnen bepalen, moeten baasjes vooral naar alle relevante omstandigheden kijken waarin het gedrag wordt vertoond.

Drinkt je hond opvallend veel zonder duidelijke reden, dan kan er een medisch probleem zijn.

Merk je dat de hond andere opvallende symptomen vertoond (zoals overgeven, verminderde eetlust), dan kan het goed zijn om ter controle een bezoek te brengen aan de dierenarts. Op deze manier kunnen onderliggende gezondheidsproblemen worden uitgesloten.

Om problemen met overmatig drinken te voorkomen is het goed om een routine te implementeren:

  • Hervul de waterbak van de hond twee maal per dag op ongeveer hetzelfde tijdstip
  • Vul de waterbak elke keer tot ongeveer dezelfde hoogte
  • Houd bij hoeveel je hond hiervan drinkt per keer dat je hervuld

 

1. De hond heeft een medisch probleem

Veer verschillende aandoeningen kunnen uitdroging of excessief water drinken bij een hond veroorzaken. Denk onder meer aan de volgende ziektebeelden:

 

Uitdroging kan mogelijk zorgen voor een acute en ernstige medische noodsituatie. Deze is mogelijk levensbedreigend. Vermoed je dus een medisch probleem, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenkliniek.

Neemt de hond al medicatie voor een andere aandoening, dan kan het ook voorkomen dat het medicijn zorgt voor overmatig drinken. Raadpleeg de bijsluiter van het middel, of vraag om advies van een dierenarts.

 

2. De hond heeft het warm

Uitdroging en oververhitting lijken onschuldig, maar het kan mogelij kerg gevaarlijk zijn voor je huisdier. Overmatig drinken is een manier voor je huisdier om de lichaamstemperatuur weer op orde te krijgen. Vaak is dit maar van tijdelijke aard.

Om te bepalen of je hond het erg warm heeft, kan je letten op de volgende symptomen:

  • Hevig hijgen
  • Languit liggen (het liefste op een koudere ondergrond)
  • Overmatig kwijlen
  • Verandering kleur van de tong of tandvlees
  • Hoge hartslag
  • Desoriëntatie of duizeligheid
  • Overgeven

 

Vertoont jou hond enkele van de bovenstaande symptomen, dan kan het zo zijn dat oververhitting een acuut probleem vormt. Dit hoeft niet alleen voor te komen in de zomermaanden, het kan rustig ook in de winter voorkomen. Het warm hebben kan immers vele oorzaken hebben.

Houd natuurlijk ook de omstandigheden in gedachten. Heeft de hond veel gespeeld of gerend, dan is het logisch dat het dier het warm heeft. Dit zal waarschijnlijk zichzelf snel weer oplossen. Heeft je hond het warm in huis, bedenk dan waar de hittebronnen zijn en breng je hond naar een kouder deel van het huis (badkamer, gang of garage, bijvoorbeeld).

 

3. De hond verveelt zich

Krijgt je huisdier onvoldoende mentale stimulatie, dan zal het manieren gaan zoeken om zichzelf bezig te houden. Dit kan gaan over vragen om aandacht, rondrennen in huis, spullen stuk maken uit frustratie, maar ook over het zoeken van voedsel en water.

Druk gedrag wordt vaak snel afgestraft door het baasje, dus gaat de hond op zoek naar alternatieven. Heen en weer lopen naar de waterbak is een logisch gevolg. De kans is immers groot dat de voederbak met brokken al leeg is.

De hond kan met het drinken aangeven dat het op zoek is naar voedsel, maar het kan ook voorkomen dat het dier achter elkaar slokjes gaat halen om de frustratie van de verveling te kunnen uiten.

 

4. Het dieet van de hond

De typen voedsel die het dier tot zich neemt zullen ook invloed hebben op het watergebruik. Een dieet met droog voedsel (brokken) bevat slechts 5 tot 10 procent aan water. Daarbij zal een hoog zoutgehalte in brokken ook dorst veroorzaken. Overmatig veel zout kan er ook voor zorgen dat je hond ineens veel trilt, last heeft van diaree of overgeven, of depressief gedrag vertoont.

Het aanvullen van het droge brokken dieet met water is een manier van je trouwe viervoeter om de waterhuishouding in het lichaam te balanceren met het vaste voedsel. Bij natvoer of echt vlees zal dit probleem zich waarschijnlijk een stuk minder voordoen.

Voordat je echter stappen zet om het vaste dieet van je hond te wijzigen, is het goed om dit eerst even in de dierenkliniek te overleggen. Het voedsel bepaalt namelijk voor een groot deel de gezondheid en het welzijn van het dier.

 

5. De hond is erg druk geweest

Na een lange wandeling is niet lekkerder dan ‘een flinke sloot water’. Dat is het geval voor mensen, maar ook voor onze trouwe blaffende vrienden. Een drukke hond is een dorstige hond, dus kijk niet gek op als het dier opeens de hele bak leeg slobbert.

Natuurlijk wil je als baasje je hond niet overmatig veel laten drinken. Toch is het zo dat een bui waarin het dier veel vocht nodig heeft niet gevaarlijk hoeft te zijn. Het is een gevolg van de omstandigheden.

Mocht het voorkomen je hond na het drinken water overgeeft, omdat het dier te enthousiast is geweest, dan kan je als baasje bijvoorbeeld ook een kleinere bak water aanbieden. Dit is beter voor honden die slecht kunnen zelfreguleren. Maar houd eventuele uitdrogingsverschijnselen hierbij wel goed in de gaten.

Plaats een reactie