Egel Als Huisdier: Legaliteit, Kosten En Dagelijkse Verzorging

Egels komen in Nederland en België ruimschoots voor in het wild. Ook laten ze zich regelmatig zien in tuinen, omdat er vaak voedsel te vinden is. Een groeiende trend is het houden van een egel als huisdier, specifiek de witbuikegel. De stekelige vriendjes behoeven echter flink wat verzorging en hebben een specifieke leefomgeving nodig.

Wil je graag egels houden in de tuin, dan is deze praktische gids een goed begin.

Onthoud dat een bijzonder huisdier als een egel veel verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Met goede verzorging is het houden van de egels niet zielig, maar een wild exemplaar in huis nemen is helaas niet toegestaan. We zullen in deze gids dieper ingaan op de essentiële benodigdheden, verzorging en kosten.

 

Egels Als Huisdier: Legaal Of Verboden?

Een egel als huisdier houden is niet verboden in Nederland, maar niet alle soorten zijn legaal. Zo is het verboden om wilde egels (Erinaceus europaeus) te houden. De meest voorkomende legale egelsoort die wordt aangeboden als huisdier in Nederland is de witbuikegel. De volgende egelsoorten zijn volgens de wetgeving geschikt als huisdier:

  • Witbuikegel (Atelerix albiventris)
  • Zuid-Afrikaanse egel (Atelerix frontalis)
  • Somalische egel (Atelerix sclateri)
  • Grootooregel (Hemiechinus auritus)

In België staan bovenstaande soorten egels niet op de zogenoemde positieflijst van legale huisdieren. Het is dus in zijn geheel niet toegestaan om egels als huisdier te houden in België, ook geen wilde exemplaren.

Heb je tijdelijk een gewonde of uitgeputte wilde egel gered? Wilde egels moeten naar een opvanglocatie in het land worden gebracht, of zo spoedig mogelijk weer in de natuur worden vrijgelaten als dit mogelijk is.

 

Witbuikegel Legaal In Nederland
De populairste legale egelsoort in Nederland is de Witbuikegel.

 

De Kosten Van Een Egel

De prijs van een Witbuikegel ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro. De kosten van een egel verschillen echter per aanbieder, afhankelijk van verzorging, uiterlijk en gezondheid van het dier. Andere legale egelsoorten zullen lastiger te vinden zijn en hierdoor enkele honderden euro’s kosten per individuele egel.

Naast de aanschafprijs zijn er natuurlijk nog meer bijkomende kosten die komen kijken bij de aanschaf van dit bijzondere huisdier:

  • Medisch: Controle, inentingen, ziektebestrijding
  • Voer: Dagelijks voedsel
  • Verblijf: Een speciaal egelhuisje om in te wonen
  • Verzorging: Vachtverzorging, speeltjes, verblijf verschonen

Vraag altijd na bij de specialist of fokker wat het dier allemaal nodig heeft. Ook die dierenarts in een dierenkliniek die ook egels accepteert kan hierover meer informatie verschaffen. Hieronder is alvast een kort overzicht te vinden.

 

Minimale Benodigdheden Voor Een Egel

Om een korte indruk te krijgen van de benodigdheden van een Witbuikegel, volgt hieronder een overzicht. Het is belangrijk om te weten welke verantwoordelijkheden het nemen van een egel als huisdier heeft, dus neem deze informatie goed door voordat je overgaat tot het kopen van een eigen exemplaar.

 

Eten & Drinken

In het wild eten Witbuikegels voornamelijk insecten, wormen en slakken. In een tamme omgeving zal de egel daarom meelwormen, sprinkhanen en ander insectenvoedsel nodig hebben. Het hoofdvoedsel kan bestaan uit kattenvoer van hoge kwaliteit. De meeste dierenspeciaalzaken raden aan om hiervoor Royal Canin Fit 32 te gebruiken.

Er bestaat ook speciaal egelvoer, maar dit is voornamelijk ontworpen voor de wilde egels die in onze natuur voorkomen. Deze beschermde diersoort is, zoals eerder vermeld, niet geschikt als huisdier (en bovendien verboden).

Belangrijk is om je egel ’s avonds de voeding te geven, omdat het een nachtjager is. Twee maal voeden geniet de voorkeur. De eerste keer in de vroege avond, de tweede keer vlak voor het slapen gaan.

Meelwormen zijn een favoriet van elke Witbuikegel. Voer deze echter niet op op een lege maag, maar voorzie het dier eerst van voldoende eten. Dit is ook het geval bij (levende) sprinkhanen. Als tussendoortje kan je kleine stukjes gekookt ei aanbieden, maar ook stukjes fruit of wat babyvoedsel zullen ze lekker vinden.

Zorg dat het dier constante toegang heeft tot een hangende waterfles met vers water uit de kraan. Ververs deze zo regelmatig mogelijk en houd het goed schoon.

 

Verblijf

Een egelverblijf moet een minimale afmeting hebben van 110 x 50 x 50 cm, maar groter heeft absoluut de voorkeur. Egels leven solitair, dus het heeft de voorkeur om ze alleen in een verblijf te houden. Het is mogelijk om enkele vrouwtjes in een extra groot verblijf te houden. Twee mannetjes of een mannetje en vrouwtje in één leefomgeving houden zal fout aflopen.

Het verblijf is een terrarium (glas of betonplex) of specifieke hamsterkooi. De omgeving verwarmen is nodig bij een hamsterkooi, maar ook zal het niet op de tocht of de vloer mogen staan. Natuurlijk is het nodig om de kooi in te richten en de egel een schuilplek te geven.

Optimale temperatuur van het verblijf moet liggen tussen de 25 graden overdag en 20 graden in de nacht, welke nooit met een warmtelamp mag worden verwarmd (hier verbranden de dieren zich aan).

Vul de bodem met fleece, beukenkorrels of houtkorrels voor de kattenbak. De onderkant met kranten bedekken is aan te raden.

In de onderstaande YouTube video van Dragon Dronten is te zien hoe je een Witbuikegel op de juiste manier uit de kooi kunt nemen:

 

Dagelijkse Verzorging

Qua dagelijkse egelverzorging is het goed om het begin de Witbuikegel te socialiseren. In het bovenstaande filmpje zag je al dat de dieren vrij bang zijn aangelegd en aan mensen moeten wennen. Vetrouwen winnen is een proces dat dagelijks moet worden getraind door de dieren even vast te houden.

Onthoud dat egels spuug over hun stekels smeren als ze niet eten. De functie hiervan is niet helemaal duidelijk, maar hier hoef je aan vachtverzorging niets te doen.

Om het gewicht van egels te reguleren is het verstandig de dieren regelmatig te wegen. Hieraan kan je de hoeveelheid voedsel aanpassen. Je ziet al snel dat de egel dikker begint te worden, waarna het nodig is het dieet aan te passen.

Laat het dier ook bewegen, zorg voor speeltjes als een looprad en was het dier regelmatig in de wasbak met een laagje lauwwarm water en sop. Poets met een tandenborstel de pootjes schoon en droog het dier na afloop met een handdoek. Het is normaal dat het dier wat stekels verliest in dit proces.

Tot slot is het ook nodig om de nageltjes af en toe bij te knippen, omdat deze al snel te lang worden. Als ze krullen zijn ze te lang en moeten ze met een schaartje worden afgeknipt.

 

Een Egel Als Huisdier Nemen

Kies je bewust voor egels als huisdier, dan doe je er verstandig aan om Witbuikegels in huis te nemen. Hierover is de meeste kennis beschikbaar en deze zijn ook vrij makkelijk te kopen. De dieren zijn vrij populair in Nederland, maar wel wezenlijk anders dan een wilde egel.

Een bijzondere diersoort in huis nemen komt met verantwoordelijkheden waar niet elke toekomstige eigenaar aan kan voldoen. Informeer jezelf dus eerst goed voordat je een koopbeslissing maakt.

Natuurlijk is de Witbuikegel een ontzettend schattig diertje en ook zeker geschikt als huisdier, mits deze goed wordt verzorgd. De informatie in dit artikel geeft hier alvast een beetje inzicht in, maar vraag zeker na bij de specialist wat de beste methodes zijn.

Heb je een wilde egel gered uit de natuur, dan zijn er gespecialiseerde opvanglocaties in het hele land om het dier naartoe te brengen. Deze zijn immers illegaal om te houden voor particulieren!

Plaats een reactie